Spoštovani in spoštovane, v torek, 12. februarja, ob 18. uri lepo vabljeni na poseben večer, ki ga posvečamo pionirki slovenskega filma, gospe Emiliji Soklič, ki je 11. novembra 2018 praznovala stoti rojstni dan.

Emilija Soklič se je v zgodovino slovenske kinematografije zapisala kot prva vodja tehničnega oddelka pri Triglav filmu, kamor jo je leta 1946 k sodelovanju povabil takratni direktor Marjan Pengov. Večer bomo obeležili s projekcijo kratkih filmov po jubilantkinem izboru, s priložnostno razstavo in pogovorom po projekciji, v katerem bomo obudili spomine na prva leta Triglav filma in začetke oblikovanja slovenske filmske tehnične baze. Program smo pripravili v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS.

Kino-katedra za pedagoge: Kratki film o ubijanju
V sklopu februarske Kino-katedre za pedagoge si bomo v sredo, 13. februarja, ob 17. uri ogledali film Krzysztofa Kieślowskega z naslovom Kratki film o ubijanju (1988). Gre za peti film iz niza Dekalog, ki tematizira božjo zapoved "ne ubijaj". Verizem brutalnih prizorov in skrajnih intim, graviran v sivo-rumene podobe golega mesta, je Kieślowskemu prinesel zmago na prvi podelitvi evropskih filmskih nagrad. Projekciji sledi predavanje Andreja Špraha. Brezplačne vstopnice.

Nova svetloba: V temi
Prva februarska projekcija v sklopu kinotečne rubrike Nova svetloba prinaša v četrtek, 14. februarja, ob 19. uri na platno naše dvorane restavriran film V temi (1979) režiserja Žarka Lužnika. Film pripoveduje fascinantno zgodbo o vaščanu Žalne, Janezu Rusu, ki se je v strahu pred kaznijo za domnevno sodelovanje z domobranci trideset let skrival pred oblastjo, in jo oriše z njegovimi lastnimi pričevanji, portreti in intervjuji sovaščanov, prizori iz kmečkega življenja in fantastično fotografijo Vilka Filača. Digitalizacijo in restavriranje filma je izvedel Rok Kajzer Nagode v okviru svoje magistrske naloge na AGRFT. Projekciji sledi pogovor s sodelujočimi pri projektu. Projekcijo in pogovor smo pripravili v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo.

Filmski dvojček: Piknik na robu civilizacije
V sklopu programa Fokus: von Trierjev svet dobrega in zla bo v soboto, 16. februarja, na sporedu apokaliptični filmski dvojček. Za ceno ene vstopnice si boste lahko ogledali von Trierjevo čudovito mojstrovino o koncu sveta, Melanholija (2011), in paranoično dramo ameriškega režiserja Jeffa Nicholsa Zaklonišče (2011). Februarski double bill sestavljata poetična filma, ki konec sveta obravnavata kot del življenja in spodbujata k razmisleku o (sodobni) civilizaciji.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate na www.kinoteka.si

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Opis fotografije: Emilija Soklič z ustvarjalci filma Na svoji zemlji in domačini v Grahovem leta 1975