Spoštovani in spoštova, v torek, 17. decembra, na program vračamo dve manj znani deli Franceta Štiglica, ki ju je pionir slovenskega filma posnel v Makedoniji. V sklopu filmskega dvojčka si lahko za ceno ene vstopnice ogledate napet in liričen film o partizanskem boju, Volčja noč (1955), in jugoslovansko kriminalko o tihotapcih drog Viza zla (1959). Prvi film bo na sporedu ob 18. uri, drugi pa ob 20. uri. Za izposojo obeh filmskih kopij se zahvaljujemo Makedonski kinoteki.

Cikel: Misija mesija
Konec leta vam v ciklu Misija mesija predstavljamo filme, v katerih ljudje stopajo na trnovo pot odgovornosti za druge. Cikel bomo v sredo, 18. decembra, ob 20. uri začeli s filmom Zadnja Kristusova skušnjava (1988), Scorsesejevo drzno priredbo kontroverznega romana, ki je v nekaterih katoliških državah še vedno prepovedana. V petek, 20. decembra, ob 20. uri bo v sklopu cikla na sporedu Bessonov Peti element(1997), eden najdražjih evropskih filmov vseh časov, fascinanten predvsem zaradi barvite in domišljene vizije urbane prihodnosti.

V sklopu cikla Misija mesija si oglejte še:
- Lom valov – 27. 12. ob 19.00
- Pogovor o Matrici: Slavko Jerič in Lenart J. Kučič – 28. 12. ob 15.00
- Matrica – 28. 12. ob 16.00
- Matrica Reloaded – 28. 12. ob 19.00
- Matrica Revolucija – 28. 12. ob 22.00

Dijaški abonma/za izven: Ofsajd
V četrtek, 19. decembra, ob 17. uri bo na sporedu prvi film v sklopu Dijaškega abonmaja: Ofsajd (Jafar Panahi, 2006), priznan iranski celovečerec o skupini deklet, ki jih povezuje strast do nogometa.

- Dijaški abonma vključuje pet filmskih predstav. Poteka enkrat mesečno od decembra 2019 do aprila 2020.
- Cena abonmaja je 10 evrov. Ob vpisu prejmete darilo.
- Vpis abonmajev poteka še do 19. decembra 2019 v času uradnih ur pri blagajni Slovenske kinoteke na Miklošičevi cesti 28.
- V dijaški abonma se lahko vpišejo dijaki, ki svoj status dokažejo z dijaško izkaznico.
- Celoten program in datume projekcij najdete na sledeči povezavi.

Kino Ekran: Viharni vrh
V 19. izvedbi nanizanke Kino Ekran si bomo v Slovenski kinoteki ogledali ekranizacijo gotskega romana Viharni vrh (Andrea Arnold, 2011). Izvirna priredba angleške literarne klasike nas popelje v prvinski svet ljubezni, sovraštva in maščevanja. Film bosta uvedla Ana Jurc in Igor Harb, projekciji sledi razprava. Večer pripravljamo v sodelovanju z revijo Ekran. Vstop na projekcije Kina Ekran je za vse naročnike revije Ekran brezplačen.

Noč kratkih filmov
V soboto, 21. decembra, na zimski solsticij, bomo že šesto leto zapored najdaljšo noč v letu preživeli v družbi kratkega filma.
Letos smo programske sklope nekoliko prevetrili in jih prepustili bolj lahkotnemu kuratorskemu konceptu. V Kinoteki bodo na ogled filmi za vse starosti in okuse: od otroškega programa prek poklona stoletnici Franceta Štiglica do izbora kratkih filmov z domačih festivalov, za konec pa še sprehod po Zoni somraka. Brezplačne vstopnice za vse sklope so na voljo na dan dogodka na blagajni Slovenske kinoteke.

Noč kratkih filmov pripravljamo v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, Društvom za uveljavljanje kratkega filma Kraken, Zavodom SCCA – Ljubljana, Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS, AGRFT, AU UNG, Festivalom LGBT filma, Festivalom žanrskega filma Kurja polt, Mednarodnim festivalom dokumentarnega filma DOKUDOC, Festivalom fantastičnega filma in vina Grossmann, Mednarodnim festivalom animiranega filma Animateka, Festivalom kratkega filma Ljubljana FEKK, Mednarodnim festivalom Kino Otok – Isola Cinema.

Naj bo leto 2020 filmsko leto!
Decembra lahko svoje prijatelje in družino obdarite z darilno ponudbo Slovenske kinoteke in jih razveselite z nepozabnimi filmskimi doživetji. Podarite filmsko leto.

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!


Nazaj