Spoštovani in spoštovane, v torek, 23. aprila, si lahko na tradicionalnem večeru Slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu RS na platnu Slovenske kinoteke ogledate mladinski lutkovni film Coprnica Zofka (Matija Milčinski, 1989) in kriminalno dramo o domnevnem množičnem morilcu Nekdo drug (Boštjan Vrhovec, 1989).

Večer Združenja filmskih snemalcev: Podelitev nagrad IRIS
Združenje filmskih snemalcev Slovenije (ZFS) s ciljem nagraditi dela slovenskih ustvarjalcev, ki dosegajo avtorske vrednote vizualne in filmske kulture ter zadovoljujejo visoke umetniške in estetske kriterije, podeljuje letne strokovne nagrade IRIS. Nagrade za najboljše stvaritve na področju filmske fotografije v letu 2018 bodo v sredo, 24. aprila, ob 19. uri podelili v šestih kategorijah. Za prireditev so na voljo brezplačne vstopnice.

Večer DSR: LGBT kratki filmi mlajše slovenske produkcije ob 35-letnici prvega festivala Magnus: homoseksualnost in kultura
V četrtek, 25. aprila, se bo v sklopu Večerov Društva slovenskih režiserjev (DSR) s sodelovanjem Festivala LGBT filma v Kinoteki odvil večer, na katerem bo mogoče videti dva sklopa slovenskih kratkih filmov z LGBT tematiko. Prvi sklop bo na sporedu ob 19. uri, drugi pa ob 21. uri. Slovenskih filmov z LGBT tematiko v kinematografih izven novembrskega tedna Festivala LGBT filma navadno ne najdemo (redka izjema so bile lanske Posledice). Čeprav se festival trudi reflektirati slovensko filmsko zgodovino in njen odnos do LGBT podob, tudi s spodbujanjem slovenske LGBT produkcije, pa se v splošni javnosti tovrstna dela pojavijo le redko in ostajajo na margini, ki jim je – glede na kakovost nekaterih filmov – na račun teme nepravično dodeljena vnaprej. Projekciji ob 21. uri sledi pogovor s Petro Hrovatin, Blažem Slano, Andreo Celija in Jasmino Šepetavc, ki ga bo moderiral Brane Mozetič. Za prireditev so na voljo brezplačne vstopnice.

Kinotečni program ob Dnevu upora proti okupatorju
Ob dnevu upora proti okupatorju, 27. aprila, s filmskim programom ohranjamo spomin na ustanovitev in delovanje Osvobodilne fronte ter na protifašistični boj.

V petek, 26. aprila, ob 20. uri bo na sporedu kratki film Ljubljana pozdravlja osvoboditelje (Marijan Foerster, 1945), ki prikazuje prihod partizanskih enot v Ljubljano ob osvoboditvi, nato pa sledi projekcija filma Doktor (Vojko Duletič, 1985), ki je posnet po istoimenskem romanu Janeza Vipotnika. Zgodba romana je spisana po resničnih dogodkih: tragičnem razkritju najpomembnejšega partizanskega sodelavca v ljubljanski policijski hierarhiji tik pred koncem vojne.

V nedeljo, 28. aprila, bosta v sklopu filmskega dvojčka (ogled obeh filmov za ceno ene vstopnice) na ogled še Hajka (1977), za katero je Živojin Pavlović prejel zlato areno za režijo v Pulju, in mojstrovina sovjetskega novega vala Vzpon (Larisa Šepitko, 1976), film, ki je režiserki prinesel zlatega medveda v Berlinu.

Odprto platno: Leto
V sklopu rubrike Odprto platno bo v torek, 30. aprila, ob 20. uri na sporedu film Leto (Perica Jerković, 2011). Leto je rezultat obsežnega in nevsakdanjega projekta. Prikazuje življenje Perice Jerkovića, slovenskega stand-up komika bosanskega rodu, ki je v obdobju enega leta, od maja 2010 do maja 2011, beležil svoj vsakdanjik. Dokumentarec prepleta subjektivni pogled na hitro razvijajočo se slovensko stand-up sceno z detajli zasebnega življenja.

Klasiki: Pomlad, poletje, jesen, zima … in pomlad in Pojmo v dežju
V začetku maja bosta kinotečno platno osvetlili dve izjemni klasiki.

V petek, 3. maja, ob 20. uri bo na sporedu eden najboljših korejskih filmov, Pomlad, poletje, jesen, zima … in pomlad (Kim Ki-duk, 2003), ki skozi podobe premišljuje letne cikle rojstva, rasti in razkrajanja.

V nedeljo, 5. maja, ob 20. uri pa se bomo s projekcijo enega najboljših muzikalov vseh časov poklonili spominu na režiserja in koreografa Stanleyja Donena. Pojmo v dežju (Stanley Donen, Gene Kelly, 1952) velja za eno najbolj priljubljenih del klasičnega Hollywooda, muzikal, ki je postal pojem za ta žanr in je z leti dosegel legendarni status.

D-day: dan za dokumentarec/In memoriam Tony Petkovsek: Polka film
V soboto, 4. maja, ob 20. uri lepo vabljeni na projekcijo dokumentarca Polka film (Dušan Moravec, 2010), ki jo posvečamo spominu na radijskega voditelja Tonyja Petkovska. Film prikazuje zgodbo slovenske polka glasbe v Ameriki, sledi dogodkom in ljudem, ki so jo in jo še vedno ustvarjajo. V filmu je predstavljen Frenk Jankovič, kralj ameriške polke, ki je v svoji karieri prodal več kot 35 milijonov plošč. Med sogovorniki so tudi legendarni Richie Vadnal, ki je bil s skupino The Vadnals zelo priljubljen v Sloveniji, Walter Ostanek, kanadski kralj polke, pa pater Frank Perkovich, ki po vzoru gospel glasbe vodi polka mašo. V sodelovanju z RTV Slovenija.

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!


Nazaj