Spoštovani in spoštovane, preden se vrnemo v zavetje naše dvorane na Miklošičevi cesti, kjer nas bosta v začetku jeseni pričakali dve veliki retrospektivi – prvo posvečamo stoletnici rojstva našega največjega režiserja Franceta Štiglica, drugo pa francoskemu klasičnemu mojstru Jeanu Renoirju –, vas vabimo pod zvezdno nebo kinotečnega letnega kina na Muzejski ploščadi Metelkova, kjer se bo med 10. in 24. avgustom odvil pester filmski in obfilmski program.

Poletje na platnu: 5. Poletna Animateka
V letnem kinu Slovenske kinoteke si v soboto, 10. avgusta, ob 21. uri v sklopu programa 5. Poletna Animateka lahko ogledate program izbranih filmov s preteklega festivala Animateka po Animateki 2019. Projekciji ob 22. uri sledi brezplačna nočna delavnica risanja s svetlobo. V nedeljo, 11. avgusta, ob 21. uri bo na sporedu japonska animacija Mirai (Mamoru Hosoda, 2018), film o čarobnem potovanju skozi čas. Program pripravljamo v sodelovanju z Društvom za oživljanje zgodbe 2 koluta in Društvom za izvajanje filmske vzgoje Slon. Brezplačen vstop.

Poletje na platnu in med platnicami: Med podobami in besedami žensk
Slovenska kinoteka in Ljubljana, Unescovo mesto literature med 12. in 18. avgustom vabita na zelenico kinotečnega letnega kina, kjer boste lahko ob večerih prisluhnili zanimivim pogovorom in se prepustili podobam in besedam žensk. Program letošnjega Poletja na platnu in med platnicami bomo v ponedeljek, 12. avgusta, odprli s poklonom eni osrednjih figur svetovnega filma, letos preminuli režiserki Agnès Varda. Pred projekcijo bo potekala brezplačna Ljubljanska feministična tura s filmsko-literarnim zasukom. Obvezna prijava (do zapolnitve mest). Dan kasneje, v torek, 13. avgusta, se bomo pogovarjali o filmskih adaptacijah klasike Emily Brönte, Viharni vrh, in si ogledali drzno priredbo omenjene knjige, pod katero se podpisuje angleška režiserka Andrea Arnold.

V sredo, 14. avgusta, se bomo poglobili v življenje in delo novozelandske pisateljice Janet Frame, dan zatem pa večer posvečamo politični teoretičarki in filozofinji Hannah Arendt. V petek, 16. avgusta, se ob filmu Urše Menart Ne bom več luzerka (2018) pogovarjamo o prekarnosti na področju literarnega ustvarjanja. Sobotni večer bo v znamenju kampanje #jaztudi. Improvizacijska skupina Improške bo izvedla branje pričevanj spolnega nadlegovanja in nasilja v kampanji #jaztudi. Dogodek bo pospremila projekcija filma Mustang (Deniz Gamze Ergüven, 2015), v katerem spremljamo navdihujočo zgodbo o petih odraščajočih sestrah in njihovem uporu zoper patriarhalne družbene norme, ki vladajo na podeželju sodobne Turčije. Program v nedeljo, 18. avgusta, zaključujemo s filmom Banda punc (Celine Sciamma, 2014), zgodbo o odraščajočem dekletu, ki – razpeto med lastnimi željami in pričakovanji družbe – išče svojo identiteto. Vstop na vse dogodke je brezplačen. V primeru dežja program odpade.

Poletni kino na Krasu - MSFI Divača: Življenje je lepo
V petek, 9. avgusta, ob 21.30 uri bo v letnem kinu Muzeja slovenskih filmskih igralcev (MSFI) v Divači na sporedu topla in igriva uspešnica Življenje je lepo (Roberto Benigni, Italija, 1997). Film bo predvajan s 35-mm filmskega traku s slovenskimi podnapisi. Vstopnice bodo pol ure pred projekcijo na voljo pri blagajni letnega kina. Vstopnica za film pod zvezdami velja tudi kot vstopnica za ogled Muzeja slovenskih filmskih igralcev (MSFI). V primeru dežja ali burje program letnega kina odpade. Natančne informacije bodo objavljene na spletni strani muzeja.

5. FeKK: Festival kratkega filma Ljubljana
5. festival kratkega filma FeKK bo letos platna osvetlil med 19. in 24. avgustom. FeKK je največji mednarodni festival kratkih filmov v Sloveniji, s tekmovalnim programom, ki se na eni strani osredotoča na filmsko sceno s področja bivše Jugoslavije, na drugi strani pa na državni tekmovalni program. Bogat spremljevalni program prinaša retrospektive, gostujoče festivale, tematske programe, delavnice, okrogle mize in še kaj.

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!


Nazaj