Spoštovani in spoštovane, Slovenska kinoteka in Ljubljana, Unescovo mesto literature vabita med 12. in 18. avgustom na zelenico kinotečnega letnega kina, kjer boste lahko ob večerih prisluhnili zanimivim pogovorom ter se prepustili podobam in besedam žensk. Program letošnjega Poletja na platnu in med platnicami bomo danes ob 21. uri odprli s filmom Brez strehe in zakona (1985), s katerim se poklanjamo eni osrednjih figur svetovnega filma, letos preminuli režiserki Agnès Varda. Dan kasneje, v torek, 13. avgusta, se bomo pogovarjali o filmskih adaptacijah klasike Emily Brönte, Viharni vrh, in si ogledali drzno priredbo omenjene knjige, pod katero se podpisuje angleška režiserka Andrea Arnold.

V sredo, 14. avgusta, se bomo poglobili v življenje in delo novozelandske pisateljice Janet Frame, dan zatem pa večer posvečamo politični teoretičarki in filozofinji Hannah Arendt. V petek, 16. avgusta, se ob filmu Urše Menart Ne bom več luzerka (2018) pogovarjamo o prekarnosti na področju literarnega ustvarjanja. Sobotni večer bo v znamenju kampanje #jaztudi. Improvizacijska skupina Improške bo izvedla branje pričevanj o spolnem nadlegovanju in nasilju v kampanji #jaztudi. Dogodek bo pospremila projekcija filma Mustang (Deniz Gamze Ergüven, 2015), v katerem spremljamo navdihujočo zgodbo o petih odraščajočih sestrah in njihovem uporu zoper patriarhalne družbene norme, ki vladajo na podeželju sodobne Turčije. Program v nedeljo, 18. avgusta, zaključujemo s filmom Banda punc (Celine Sciamma, 2014), zgodbo o odraščajočem dekletu, ki – razpeto med lastnimi željami in pričakovanji družbe – išče svojo identiteto. Vstop na vse dogodke je brezplačen. V primeru dežja program odpade.

Kinotečnik avgust/september/oktober
Kinotečni program za avgust, september in oktober je tu! Tudi tokrat smo pripravili bogat in raznolik program filmskih klasik, raritet in sodobnih del, ki sooblikujejo tok slovenske in svetovne zgodovine filma. Kinotečna jesen bo v znamenju dveh velikanov filmske umetnosti. Jean Renoir je eden najpomembnejših francoskih in svetovnih filmskih režiserjev vseh časov. V sodelovanju s partnerskimi francoskimi arhivi in distributerji ter s pomočjo Francoskega inštituta v Ljubljani nam je uspelo pripraviti obsežno retrospektivo dvajsetih filmov, od katerih bo velika večina pri nas prikazana prvič.

France Štiglic velja za očeta slovenskega filma in najpopolnejšega slovenskega filmskega režiserja. Ob okrogli obletnici njegovega rojstva smo Slovenska kinoteka, Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije in Slovenski filmski center pod sloganom »100 let Franceta Štiglica« združili moči za slavnostno obeležitev. Filmska retrospektiva obsega režiserjev celotni opus 15 celovečernih igranih filmov, med katerimi so bili kar trije prikazani v uradnem programu festivala v Cannesu. Pestra jesen prinaša v Kinoteko tudi številne partnerske festivale in enkratne dogodke: od festivalov Sonica, Poklon viziji in Mesto žensk do festivala stripa Tinta. Tu so Kulturna ambasada Palestina, večeri Društva slovenskih režiserjev in Slovenskega filmskega arhiva ter Dnevi nemškega filma. V sodelovanju z Veleposlaništvom Slovaške pa smo prvič pripravili tudi Dneve slovaškega filma v času Češkoslovaške.

Poletni kino na Krasu - MSFI Divača: Strti cvetovi
V petek, 16. avgusta, ob 21. uri bo v letnem kinu Muzeja slovenskih filmskih igralcev (MSFI) na sporedu Jarmuscheva melanholična mojstrovina Strti cvetovi (Jim Jarmusch, ZDA/Francija, 2005), v kateri v naslovni vlogi blesti Bill Murray. Film bo predvajan s 35-mm filmskega traku s slovenskimi podnapisi. Vstopnice bodo pol ure pred projekcijo na voljo pri blagajni letnega kina. Vstopnica za film pod zvezdami velja tudi kot vstopnica za ogled Muzeja slovenskih filmskih igralcev (MSFI). V primeru dežja ali burje program letnega kina odpade. Natančne informacije bodo objavljene na spletni strani muzeja.

5. FeKK: Festival kratkega filma Ljubljana
5. festival kratkega filma FeKK bo letos osvetlil platna med 19. in 24. avgustom. FeKK je največji mednarodni festival kratkih filmov v Sloveniji, s tekmovalnim programom, ki se na eni strani osredotoča na filmsko sceno s področja bivše Jugoslavije, na drugi strani pa na državni tekmovalni program. Bogat spremljevalni program prinaša retrospektive, gostujoče festivale, tematske programe, delavnice, okrogle mize in še kaj.

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!


Nazaj