Spoštovani in spoštovane, danes ob 21. uri se s slavnostno projekcijo digitalizirane in restavrirane verzije filma Na svoji zemlji (France Štiglic, 1948) odpira Letni kino na Kongresnem trgu, brezplačna prireditev, ki bo letos potekala med 27. in 30. avgustom in jo Kinodvor na enem od osrednjih ljubljanskih trgov pripravlja v poklon pomembnim obletnicam v zgodovini filma. Projekcija klasike Na svoji zemlji je posvečena nedavno preminuli Štefki Drolc in 70-letnici prvega slovenskega zvočnega igranega celovečerca.

Sklopu projekcij Letnega kina se ob 100-letnici rojstva Ingmarja Bergmana s projekcijo Poletja z Moniko (1953), zgodnje mojstrovine tega švedskega cineasta, pridružuje tudi Slovenska kinoteka. Poletje z Moniko, nadvse čutna in hkrati pretresljiva zgodba o mladi ljubezni, pritiskih spolnih vlog in stiski delavskega razreda, je polna čudovito omamnih in atmosferičnih podob direktorja fotografije Gunnarja Fischerja. Celoten program Letnega kina na Kongresnem trgu si lahko ogledate na sledeči povezavi.

Retrospektiva: Bergman 100!
Kinotečno jesen bo zaznamovala retrospektiva filmov ob 100-letnici rojstva Ingmarja Bergmana. Enemu največjih filmskih avtorjev vseh časov se bomo med 20. septembrom in 21. oktobrom poklonili s projekcijami njegovih največjih klasik, pa tudi manj znanih filmov, ki so bili pri nas predvajani redko ali nikoli. Projekcije bomo pospremili z zanimivimi spremljevalnimi dogodki, pred začetkom retrospektive pa bo izšla tudi tematska številka revije Ekran, ki bo posvečena temu velikemu režiserju.

En Bergman ni noben Bergman!
Ob retrospektivi Bergman 100! smo za vse strastne cinefile pripravili posebno akcijo:
- 5 vstopnic za 5 različnih filmov retrospektive = 10 evrov
- 10 vstopnic za 10 različnih filmov retrospektive = 20 evrov + darilo

Popust velja samo ob nakupu 5 ali 10 vstopnic hkrati. Vstopnice lahko v času uradnih ur kupite pri blagajni Kinoteke. Akcija ne velja za nakup preko spletnega portala mojekarte.si.

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Foto: arhiv Slovenske kinoteke


Nazaj