Festival Kurja Polt smo v torek uspešno otvorili s Polaščevalko, kurjepoltni dnevi pa se počasi a vztrajno prevešajo v drugo polovico, zato bi vas radi povabili na filme in dogodke, ki nas še čakajo v naslednjih dneh.

Že danes popoldne si lahko v Kinodvoru ogledate humoren dokumentarec Osmi potnik na odru, ki pokaže, kako se angleški avtobusarji lotijo odrske priredbe kultne klasike Ridleya Scotta. V večernem terminu pa se na Kinodvorišču obeta filmski dvojček: najprej si bomo ogledali mojstrski celovečerni prvenec in sublimno psihološko srhljivko Spanec (naslovna fotografija), s katerim je Nemčija v osebi režiserja Michaela Venusa dobila svojega Lyncha, po njem pa vas čaka multižanrska bizarka iz Wakaliwooda, Ugande, z naslovom Huda črna režiserja Nabwane I.G.G-ja.

V soboto vas v Slovenski Kinoteki najprej čaka bravura Nori samuraj Musashi Taka Sakaguchija, v katerem se legendarni Miyamoto Musashi bori s 588 nasprotniki – v realnem času in enem samem rezu; sledi mu kralj ameriškega B filma Lloyd Kaufman, ki  z anarhično satiro korporativne Amerike po navdihu Shakespearjevega Viharja #ŠekspirjanskaŠtala dokazuje, da je pri 75 letih v vrhunski formi, za konec sobotnega večera pa vas čaka še razvpiti polnočni kult queer in camp filma Gromskastrela! Curta McDowella (1975), ki ga bomo na 16-milimetrski filmski kopiji zavrteli zgolj v kinu.

V nedeljo vas ob dopoldanski uri v Slovenski Kinoteki čaka sočna animirana štorija o norih kravarjih in eksplozivnih vimenih na Estonskem (laktokalipsa se bliža!) Stari mlekar. Popoldne se večno mlademu eksperimentatorju in našemu filmskemu heroju, Nobuhiku Ôbayashiju poklanjamo z avtorjevim poslednjim filmom Kinematografski labirint, zaključni film festivala pa je v en dih kultna in kanonska klasika, zagonetna kronika izginotja, v kateri trčita represivna viktorijanska omika in starodavna avstralska divjina: Piknik pri Hanging Rocku mojstra režiserja Petra Weira.

Nenazadnje bi vas radi povabili tudi na festivalski YouTube kanal, kjer so že na voljo skoraj vsa predavanja konference kultnega filma, ki se bo danes ob 14. uri zaključila s predavanjem Aktivistična grozljivka: žanr kot gibalo sprememb profesorja dr. Johnnyja Walkerja ter pogovorom z gostujočimi predavatelji konference, ki ga bo vodil dr. Russ Hunter.


Nazaj