Spoštovani in spoštovane, med 10. in 12. septembrom bodo v dvorani Slovenske kinoteke potekali prvi Dnevi slovaškega filma v času Češkoslovaške, ki jih pripravljamo v sodelovanju z Veleposlaništvom Slovaške republike v Ljubljani in s Slovaškim filmskim inštitutom. Dneve slovaškega filma bomo v torek, 10. septembra, ob 21. uri odprli s filmom Ptiči, sirote in norci (Juraj Jakubisko, 1969), mozaično pripovedjo o norem svetu brez idealov. Film in program bo uvodoma predstavila Kristina Aschenbrennerová s Slovaškega filmskega inštituta. V sklopu programa slovaških filmov bomo pokazali še izjemen nabor kratkih filmov, lirično zgodbo o prestopanju praga zrelosti Sonce v mreži (Štefan Uher, 1962) ter tragikomedijo o koncu druge svetovne vojne in prihodu komunističnega režima Sedim na veji in uživam (Juraj Jakubisko, 1989).

Kino-uho: Pridi na obisk
Septembrsko Kino-uho prinaša v petek, 13. septembra, ob 20. uri enkratno projekcijo nemega filma Pridi na obisk (Alfred E. Green, 1922). Film bo na klavirju spremljala Elaine Loebenstein, pianistka irskih korenin z Dunaja. Greenova komedija zmešnjav prinaša zgodbo o ognjeviti mladi migrantki, ki sledi svojemu ljubljenemu iz Lisdoonvarne na Irskem v New York. Po številnih nesporazumih z damami iz visoke družbe, težavno najemodajalko, pijanimi postopači in irskimi policisti se na živahnem céilidhu končno sreča s svojim dragim. Projekcijo pripravljamo v sodelovanju z Irskim filmskim inštitutom iz Dublina in Veleposlaništvom Irske na Dunaju.

Premestitve pogledov: Interier, eksterier in nadrealno: Drugi večer plesnih filmov po izboru Matjaža Mraka
Ameriška eksperimentalna filmska ustvarjalka Maya Deren (1917–1961), pomembna glasnica avantgarde v štiridesetih letih 20. stoletja, je navdih za eksperimentalne filme iskala v plesu, haitijskem vuduju in subjektivni psihologiji ter na podlagi tega oblikovala niz nadrealističnih črno-belih kratkih filmov, ki na nenavaden, drzen, subtilno artaudovski način spajajo interier in eksterier; notranjo, subjektivno ter zunanjo, prostorsko perspektivo, ki premešča gib posameznika v drug prostor, čas in kontekst.

In če je za Mayo Deren film predstavljal predvsem ustvarjanje izkušenj, je vodilo drugega večera plesnih filmov po izboru Matjaža Mraka, ki si jih lahko v Kinoteki ogledate to soboto, 14. septembra, ob 20. uri, subtilna premestitev jezika giba onkraj silnic izkustvene naracije, človeške komunikacije ali gravitacije. Vsebinska os kratkih plesnih filmov, ki poteka v organizaciji Kinoteke in Plesnega Teatra Ljubljana, tako odraža svojstven, mestoma »derenovski« eksperimentalni značaj, saj gre za redke (in skoraj ne več videne) bisere slovenske plesno-filmske produkcije, ki jih je bilo treba »izkopati« iz arhivov in premestiti – do nas!

Nedeljska Kinoteka
Nedeljska kinotečna matineja bo tokrat v znamenju zabavnih modrih čudakov, ki na begu pred zlobnim čarovnikom Gargamelom in njegovim mačkom Azraelom zapustijo svojo pravljično gozdno vasico in pristanejo sredi New Yorka. Ob 17. uri vabljeni na družinski ogled animiranega filma Smrkci (Raja Gosnell, 2011). Ob 19. uri se v sklopu kinotečne rubrike D-day: dan za dokumentarec obeta še projekcija dokumentarnega filma Cinemanija (Angela Christlieb, Stephen Kijak, 2002) o petih najbolj zasvojenih in čudaških ljubiteljih filma v New Yorku.

Kinopolis vabi k vpisu!
Postanite polnopravni Kinopoličani in se včlanite v ultimativni cinefilski klub Kinopolis! Najemnina za kvadratni meter udobnega sedeža med predstavo v dvorani Slovenske kinoteke za Kinopoličane in Kinopoličanke znaša le dva evra. V Kinopolisu za svojo cinefilsko skupnost skrbimo tudi s pestro ponudbo drugih ugodnosti: od posebnih popustov pri nakupu kinotečnih knjižnih publikacij in revije Ekran do ugodnejše cene kave v naši kavarni. Vsem, ki boste kinotečno dvorano vzeli za svoj drugi dom in v enem letu vanjo zavili najmanj petdesetkrat, se članstvo podaljša brezplačno. Več o ugodnostih Kinopolisa izveš na sledeči povezavi.

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!


Nazaj