Spoštovani in spoštovane, v Slovenski kinoteki bomo ta teden prikazali vrhunsko delo F. W. Murnaua, v Divači pa se bomo poklonili Radku Poliču in v letnem kinu začeli s poletnimi projekcijami, ki se bodo odvijale v juliju in avgustu. S projekcijo filma Zora (Sunrise) do septembra zapiramo vrata dvorane Silvana Furlana v Slovenski kinoteki.

KINO-UHO/SILVANOVIH 10
V torek, 30. junija, ob 20. uri bomo v okviru programa KINO-UHO, združenim s ciklusom filmov SILVANOVIH 10, predvajali nemi film Zora (F. W. Murnau, 1927), ki je bil eden izmed najljubših filmov Silvana Furlana. V tem hollywoodskem prvencu nemškega režiserja, ki se je že v domovini odlikoval s serijo poetičnih in ekspresionističnih mojstrovin, mestna zapeljivka naivnemu ribiču tako zmeša glavo, da bi skoraj ubil lastno ženo. Gre za preplet inovativnih filmskih prvin, silovitih čustev, razburljive pripovedi in psihološke simbolike, kjer se po dramatičnem in viharnem preobratu na koncu ponovno vzpostavi ljubezensko razmerje med možem in ženo.

Glasbena spremljava v živo: Andrej Goričar (klavir). Cena vstopnice izjemoma 7 EUR.

POKLON RADKU POLIČU
V petek, 3. julija, se bomo na borjaču Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači poklonili RADKU POLIČU – RACU. Program se bo začel ob 20.30 uri z nastopom godalnega kvarteta VIOladies, nagovori in predstavitvijo igralca, nadaljeval pa s projekcijo filma Idealist (Igor Pretnar, 1976) ob 21.30 uri. Vse od zgodnjih šestdesetih, ko se je še ne dvajsetleten v filmu Nočni izlet prvič pojavil na filmskem platnu, je Radko Polič nastopil v skoraj šestdesetih celovečernih filmih, odigral je več kot petdeset vlog v televizijskih filmih, dramah in serijah ter sooblikoval več kot sto radijskih iger.

Vloga v filmu Idealist je v Račevi karieri nedvomen presežek. Ne le zato, ker je moral kot mlad igralec zaigrati usodo človeka od mladeniških entuziastičnih let do popolnega človeškega razpada, temveč tudi zato, ker je Martina Kačurja zaigral zanesljivo, čvrsto in v enem zamahu. Ob tej priložnosti bo izšla tudi monografska publikacija Poklon Radku Poliču, v kateri sta Majda Širca in Ivan Velisavljević predstavila bogat igralčev filmski opus. Tradicionalno prireditev Poklon, ki jo že od leta 2003 vsako leto posvečamo enemu od slovenskih igralcev oziroma igralk, prirejamo ob rojstnem dnevu prve slovenske filmske zvezde Ite Rine, rojene 7. julija 1907 v Divači. V primeru dežja bo prireditev v Dvorani Rudolfa Cvetka v Senožečah.

LETNI KINO V DIVAČI
S filmom Idealist se na borjaču Muzeja slovenskih filmskih igralcev začenja LETNI KINO, ki bo potekal vsak petek v juliju in avgustu.


Nazaj