Spoštovani in spoštovane, novo kinotečno sezono v dvorani Silvana Furlana začenjamo s praznovanjem filma. Na skupnem večeru Slovenskega filmskega arhiva (SFA) in Združenja filmskih snemalcev (ZFS) se bomo v torek, 4. septembra, ob 20. uri poklonili snemalcu Ivu Belcu (na fotografiji), ki letos praznuje častitljivih 90. let. Belec je sodeloval pri snemanju prvega slovenskega celovečernega filma Na svoji zemlji (France Štiglic, 1948), kot filmski snemalec pa je bil prisoten pri uvajanju ključnih tehnoloških novosti na področju snemalne tehnike v našem prostoru – med drugim je sodeloval pri snemanju prvega slovenskega celovečernega barvnega filma Srečno Kekec (Jože Gale, 1963).

D-day: dan za dokumentarec: Alejandra
V sklopu redne kinotečne nanizanke D-day: dan za dokumentarec si bomo v četrtek, 6. septembra, ob 20. uri ogledali dokumentarni film Alejandra (2018) v režiji Vida Hajnška in Klemna Brvarja. Film je bil izbran tudi za tekmovalni program letošnjega 21. Festivala slovenskega filma. Projekciji v Kinoteki bo sledil pogovor s protagonistko, pisateljico Alejandro Laurencich, in filmsko ekipo. Pogovor bo potekal v španskem in slovenskem jeziku. Tolmačila bo Anja Pugelj. Dogodek pripravljamo v sodelovanju z Združenjem Reaktor in festivalom Vilenica 2018.

David Gothard v Ljubljani
V petek, 7. septembra, ob 18.30 uri bo v Kinoteki gostoval David Gothard, ki bo pred projekcijo filma Žrtvovanje (Andrej Tarkovski, 1986) spregovoril o svojem sodelovanju s Tarkovskim ter o okoliščinah, pomembnih za razumevanje širše perspektive življenja te ikone ruske in svetovne kinematografije in časa, v katerem je živel in ustvarjal. Ob projekciji in pogovoru bo v prostorih Kinoteke na ogled tudi razstava iz Gothardovega osebnega arhiva. Pogovor sta podprla festival INDIGO in Mestni muzej Ljubljana.

Cikel: In memoriam Miloš Forman
V soboto, 8. septembra, ob 19. uri bomo s projekcijo muzikala Lasje (Miloš Forman, 1979), v katerem se s količino danes že ponarodelih pesmi kosa samo še količina popitega alkohola in pokajene marihuane, odprli cikel filmov, posvečen večnemu uporniku in enemu največjih sodobnih avtorjev, letos preminulemu Milošu Formanu.
V sklopu cikla bodo poleg filma Lasje na ogled še svojstven portret avstrijskega genija, skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta, Amadeus (1984), režiserjev poklon ameriškemu komiku Andyju Kaufmanu, Človek z lune (1999), pa filma Ragtime (1981) in Goyeve prikazni (2006), ter za konec še kultni Let nad kukavičjim gnezdom (1975), s fenomenalnima vlogama Jacka Nicholsona in Louise Fletcher.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate na www.kinoteka.si

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Foto: Rado Likon