Goriški Kinoatelje, ki deluje kot večnamensko jedro, delavnica za razvijanje čezmejnih projektov na področju filmske kulture, se v zadnjem desetletju močno angažira za vzpostavitev priložnosti in produkcijskih pogojev, da lahko tudi mladi, še ne uveljavljeni filmski ustvarjalci, izrazijo svoj ustvarjalni naboj in vizije. Raziskovanje in prečkanje meja v najširšem pomenu besede ostaja izhodišče sveže Kinoateljejeve produkcije, ki nastaja v sodelovanju s številnimi partnerji.

V nedeljo nedeljo, 1. decembra, ob 20.00 vas vabimo pred televizijske zaslone, kjer bo na programu RAI 3/bis - Slovenski program premierno predvajana Kinoateljejeva nova serija portretov Kontrasti – Mladi se predstavijo, (ponovitev v četrtek, 5. decembra, ob 20.00). Mladi iz Goriške, Tržaške in Benečije spregovorijo o temah, kot so ljubezen, odraščanje, zamejstvo, prostor, identiteta, jezik, prihodnost. V prvi oddaji se predstavita goriški raper Undefined in tržaška plesalka Sofia Kafol. Tudi avtorji serije so mladi: pod režijo se podpisuje Jan Devetak, vizualno podobo sta prispevala Daniel Bukovec in Urban Košir, Pietro Cromaz pa je ustvaril uvodno špico.

Izjava režiserja Jana Devetaka: "Kontrasti - Mladi se predstavijo je tv serija, kjer mladi spregovorimo o mladih. Zamejstvo je mikrokozmos, kjer sem zrasel. Svoje kraje ljubim, rad jih opazujem in preko gibljivih podob pripovedujem o njih. Izkušnja ustvarjanja te serije mi je ponudila priložnost, da med svojimi sovrstniki spoznam zelo zanimive osebnosti in prave sogovornike. Portretirali smo jih, da bi opozorili na močan ustvarjalni potencial ki ga mladi v zamejstvu imamo."

Producentka Mateja Zorn pa poudarja, da je serija plod naboja mladih, ki se združujejo okrog Kinoateljeja in njihove želje, da aktivno soustvarjajo kulturno pokrajino Slovencev v Italiji. Naj bodo vidni in slišni! V četrtek, 5. decembra, ob 18.30 pa bo v kinodvorani goriške Hiše filma domači publiki premierno predstavljen film Miren dan (2018) režiserja Jana Mozetiča ob njem pa kratka filma Soma (2019) avtorice Sandre Jovanovske in Stoj! (2019) Giulia de Paolisa. Večer bo otvoril glasbeni nastop Ane Kravanja in Sama Kutina, članov odmevne glasbene skupine Širom, ki sta prispevala tudi glasbo za film Miren dan.

Film Miren dan, celovečerni igrano-dokumentarni prvenec Jana Moteziča, je bil premierno predvajan na 20. Festivalu slovenskega filma, pred dnevi pa je svojo mednarodno festivalsko pot začel na festivalu Filmmaker v Milanu, kjer je bil uvrščen v tekmovalno sekcijo Perspektive. Film je nastal v produkciji Kinoateljeja in koprodukciji M.B.E., ob finančni podpori Slovenskega filmskega centra in Občine Miren - Kostanjevica. Film govori o vasici ob meji, zajeti v neskončne nianse jesenskega listja, kjer se na presečišču resničnega in umišljenega razkrivajo osamljena življenja, ki iščejo odrešitve, dosegljive morda le skupaj. Izjava avtorja Jana Mozetiča: »Film raziskuje razmik med vedno bolj izrazito margino in številnimi centri, ki proizvajajo vedno bolj poenoten imaginarij; v tem vmesnem prostoru se skrivajo kolesja sveta, tako domišljijska kot resnična.«

Kratki film Stoj! Goričana Giulia de Paolisa pripoveduje zgodbo ženske, ki se v jeseni svojega življenja spominja, kako je vstopila ljubezen v njeno srce prav v usodnem letu 1947, ko je v goriško pokrajino ostro zarezala novonastala meja med Italijo in Jugoslavijo. Njena zgodba je svojska pravljica z nadrealističnim značajem, a hkrati tudi družinska drama, ki so jo zaznamovali resnični dogodki.

Film Soma je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel nagrado izobraževalnega programa Ostrenje pogleda za najboljši študijski film. Društvo za širjenje filmske kulture KINO! je v utemeljitvi zapisalo: Vrtoglava Soma Sandre Jovanovske je preiskovanje (z)možnosti (animiranega) filma, ki s premišljeno uporabo ready-madeov izvirno obravnava temo odvisnosti. Kljub zahtevnosti problematike dopušča prostor interpretaciji. Film Soma je diplomsko delo nastalo v produkciji Akademije za umetnost Univerze v Novi Gorici, Kinaotelje pa je vstopil kot koproducent.

Kinoatelje in njegova filmska produkcija pa ne bodo predstavljeni samo na domačih tleh, v začetku decembra potujejo v Beograd na Dneve slovenskega filma. V nedeljo, 8. decembra, se bodo v prostorih Jugoslovanske Kinoteke najprej predstavili s svojimi mladinskimi filmi nastalimi znotraj ustvarjalnih delavnic in taborov. Ob 18.00 bo sledila projekcija filmov Soma (2019) Sandre Jovanovske in Miren dan (2018) Jana Mozetiča, ob 20.00 pa bo pred celovečernim filmom Orsolan Matjaža Ivanišina na sporedu tudi film Stoj! (2019) Giulia De Paolisa. Beograjsko gostovanje bodo v ponedeljek zaključili z udeležbo na okrogli mizi, kjer bo letošnja rdeča nit pogovora prav meja in življenje ob njej.


Nazaj