Spoštovani in spoštovane, ta teden bo Slovenska kinoteka na odprtem in pod zvezdnatim nebom kraškega dvorišča. V letnem kinu v Divači prikazujemo cikel filmov z naslovom Slavne barabe, na Letnem kinu Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi Metelkova (Odprti oder) pa pogovore ter projekcije kratkih filmov in videospotov v okviru projekta #odprti.

#ODPRTI
V petek, 10. julija, ob 22. uri bo na Muzejski ploščadi na Metelkovi v okviru Festivala TRESK#11 predstavljen izbor najboljših glasbenih videospotov z lokalne scene. Program pripravljamo v sodelovanju z Radiem Študent. V soboto, 11. julija, ob 21.30 uri bo v okviru VEČERA DRUŠTVA SLOVENSKIH REŽISERJEV projekcija kratkih filmov mladih ustvarjalcev: Potop (Kristijan Kranjčan),
Alzheimer Cafe (Martin Draksler) in Soma (Sandra Jovanovska). Projekcijam na Muzejski ploščadi bo sledil pogovor. Program pripravljamo v sodelovanju z Društvom slovenskih režiserjev, ki je v zadnjih mesecih izvajal svoje projekte na daljavo.

Kinoteka pri kampanji #odprti sodeluje z obširnim programom filmov – med drugim napovedujemo projekcijo filma Kruh in mleko v spomin Petru Musevskemu, poletno edicijo festivala Animateka, Festivala frankofonskega filma, v sklopu katerega bo potekal maraton afriškega filma, filmska retrospektiva Poletje na platnu in med platnicami, ki se bo letos ukvarjal z žanrom kriminalke, ter Mednarodni festival kratkega filma FeKK. Kampanja Mi smo #odprti za kulturo poteka v sodelovanju široke palete kulturnih producentov. Združili smo se, ker verjamemo, da je kultura ključen povezovalen element v družbi. In ker ji želimo v njej dati primerno mesto.

LETNI KINO MUZEJA SLOVENSKIH FILMSKIH IGRALCEV V DIVAČI
V petek, 10. julija, ob 21.30 uri bomo v Letnem kinu v Divači v okviru programa SLAVNE BARABE predvajali film Veliki Lebowski (Joel Coen, 1998), ki prikazuje nekaj zabavnih dni v življenju brezposelnega kalifornijskega zabušanta "Duda" Lebowskega. Film, znamenit zaradi samosvojih likov, nadrealističnih sanjskih prizorov, estetike kiča, nekonvencionalnih dialogov in eklektičnega soundtracka, je kmalu postal kultna klasika. Na borjaču Muzeja slovenskih filmskih igralcev predvajamo filme s 35-mm filmskega projektorja. Vstopnina 3 EUR. Vstopnica za kino predstavo pod zvezdami velja tudi kot vstopnica za ogled Muzeja slovenskih filmskih igralcev. V primeru dežja ali burje projekcija odpade.

Več informacij


Nazaj