Po uspešno zaključeni Domačici, v okviru katere smo se poklonili enemu največjih slovenskih filmskih ustvarjalcev Boštjanu Hladniku, nas je v nov teden povabil tretji programski sklop Skok čez plot. Včerajšnji dan je minil v znamenju Srbskega fokusa, v okviru katerega smo si ogledali filme sodobne srbske produkcije Klopka (Srđan Golubović) in Druga stran vsega (Mila Turajlić).

Nedeljski večer je sklenila kultna jugoslovanska komedija Kdo neki tam poje?  Z uvodnim pogovorom so se dogodku pridružili režiser Slobodan Šijan, Jadranka Blanuša iz Centar film Srbija in eden od zvezdnikov filma Lepi Mića. Sladko-grenki toni njegove harmonike so duh filma ponesli tudi v pozno festivalsko druženje.

V današnjem zaključku programskega sklopa Skok čez plot nas bodo v Kranjski Gori obiskali predstavniki društva Parada ponosa in mariborskega filmskega festivala DokuDoc. S Parado ponosa pripravljamo tri filmske projekcije, Varuh Meje (Maja Weiss), Dvojina (Nejc Gazvoda) in Odraščanje (Siniša Gačić), sledila bo okrogla miza o razvoju in izzivih LGBTQ+ filma na Slovenskem, na kateri se nam bodo pridružili tudi avtorji filmov. Festivalsko dogajanje se bo nadaljevalo s koncertom Orlekov ter projekcijo dokumentarnega filma Irena, lahko noč (Miha Možina, Haidy Kancler), ki ga organiziramo v sodelovanju z mariborskim DokuDoc festivalom.

Program in vse informacije o festivalu so dostopne na naši Facebook strani ter uradni spletni strani festivala.

Foto: Julija Mohorič