Na majskem Večeru Društva slovenskih režiserjev (DSR), ki bo v torek, 22. maja, ob 18.00, se bomo poklonili Mihi Balohu, velikemu filmskemu igralcu, ki je 21. maja dopolnil 90 let.
Ob tej priložnosti bo na sporedu film Boštjana Hladnika Ples v dežju (1961), v katerem je slavljenec nastopil v legendarni vlogi Petra. Na voljo so brezplačne vstopnice.

Filmska kunsthisterija: Italijanski neorealizem
V sodelovanju z društvom umetnostne zgodovine Kunsthisterik smo v sklopu Filmske kunsthisterije ponovno pripravili izbran program, ki ga je letos tematsko navdihnila fotografska razstava italijanskega neorealizma v Narodni galeriji. V četrtek, 24. maja, si bomo v Kinoteki ogledali neorealistični klasiki: Bila je noč v Rimu (Roberto Rossellini, 1960) in Umberto D. (Vittorio de Sica, 1952). Rossellinijevemu filmu bo sledilo predavanje Stojana Pelka, o filmu Umberto D. pa bo po projekciji spregovorila Majda Širca. Vstop na oba dogodka je brezplačen.

Kino Ekran/Uvod v teden italijanskega filma: Nezaželeni Evrope
V 12. izvedbi Kina Ekran, ki bo na sporedu v četrtek, 24. maja, ob 20. uri, si bomo ogledali film Nezaželeni Evrope (Fabrizio Ferraro, 2018), ki prikazuje zadnje dni v življenju filozofa Walterja Benjamina. Celovečerec, ki ga odlikuje čudovita črno-bela fotografija, je večinoma posnet v jugovzhodnih Pirenejih, čez katere so leta 1939 katalonski republikanci bežali v Francijo, leto kasneje pa so tujci, Judje in antifašisti iz “kolaboracionistične” Francije poskušali pobegniti v drugo smer – med njimi je bil tudi Benjamin. Projekciji sledi pogovor z režiserjem Fabriziem Ferrarom, filmskim kritikom Donatellom Fumarolo ter filozofom in raziskovalcem na Pedagoškem inštitutu Darkom Štrajnom. Večer smo pripravili sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji.

Teden italijanskega filma
Maja se v Slovenski kinoteki pridružujemo prvemu Tednu italijanskega filma, ki bo s podnaslovom Ustvarjati film sočasno potekal v številnih državah sveta. Na ogled bodo sodobne klasike izvirnih avtorjev italijanske filmske panorame. Program je zasnovan kot kratek pregled tega, kaj se je na področju italijanskega filma dogajalo v zadnjih letih. Na otvoritvi, ki bo v petek, 25. maja, ob 20. uri, si bomo ogledali film Neskončna lepota (Paolo Sorrentino, 2013), fascinantno fresko blišča in bede sodobne rimske visoke družbe.

Teden bomo v soboto, 26. maja, ob 19. uri nadaljevali s projekcijo Garronejeve mojstrovine Gomora (2008), v sklopu Kinotečne matineje bo v nedeljo ob 17. uri na sporedu Benignijev Ostržek (2002), v nedeljo, 27. maja, ob 19.30 pa bo projekciji filma Zlata vrata (Emanuele Crialese, 2006) sledilo še srečanje s kostumografom filma Marianom Tufanom, prejemnikom nagrade David di Donatello 2007. Teden italijanskega filma smo pripravili sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate na www.kinoteka.si

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!