V okviru Večerov Slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu RS in programa 30 let osamosvojitve Slovenije bo v torek, 14. septembra, ob 19. uri na sporedu film Felix (Božo Šprajc, 1996). Drama o skupini ljudi, ujeti med dva ognja desetdnevne vojne, ni bila nikoli na rednem kinematografskem sporedu. V sodelovanju z Mednarodnim grafičnim likovnim centrom bo v okviru 34. grafičnega bienala v torek, ob 21.30, na sporedu Poslednji angel zgodovine (John Akomfrah, 1996), prodoren pregled neraziskanih odnosov med vseafriško kulturo, znanstveno fantastiko, medgalaktičnimi potovanji in hitro napredujočo računalniško tehnologijo.

KINO-INTEGRAL / Retrospektiva: Ema Kugler
V sredo, 15. septembra, ob 21. uri bomo v okviru retrospektive filmov Eme Kugler, ene najbolj nagrajenih slovenskih filmskih ustvarjalk, predvajali film Za konec časa (2009), ki spregovori o večnem iskanju in o hrepenenju. Prikazali bomo angleško verzijo filma, v kateri zgodbo interpretira ameriška underground ikona Lydia Lunch. Po projekciji se bo režiserka Ema Kugler pogovarjala z Igorjem Prassljem. 

MEDNARODNI KOLOKVIJ O(B) KNJIGI RADETA PANTIĆA Umetnost skozi teorijo
V četrtek, 16. septembra, ob 19. uri bo na našem platnu film Splav Meduze (Karpo Godina, 1980), ki se v ironično-nostalgični pripovedi ukvarja z avantgardnim umetniškim gibanjem na Balkanu. Ob 21. uri bo pogovor v okviru Mednarodnega kolokvija o(b) knjigi Radeta Pantića Umetnost skozi teorijo, ki je izšla pri Založbi /*cf. in predstavlja pomemben prispevek k teoriji in zgodovini umetnostnih praks, njihovih izdelkov in učinkov. Pogovor bo skušal problemsko polje in konceptualni aparat, ki ju v svojem delu razvije Pantić, povezati z umetnostnimi praksami in ideološkimi mehanizmi filma, natančneje, jugoslovanskega filma in filmske avantgarde. V sodelovanju z Založbo /*cf. Vstop na pogovor je brezplačen.

NAJ SE ROLA
Vikend bo v znamenju filmov o glasbi. V petek, 17. septembra, ob 19. uri bomo gledali dokumentarni glasbeni film V letu hip hopa (Boris Petkovič, 2011), ki predstavlja rap in hip hop v Sloveniji: od pojava, preko zgodnje razvojne faze in vrhunca, vse do leta 2011. Ob 21. uri pa vrtimo Vzpon in padec The Clash (Danny Garcia, 2012), biografijo skupine The Clash in njen padec v nemilost; šokantna, nedoumljiva zgodba o spopadu dveh egov in izjemne skupine, ki je imela na dlani ves svet in glasbeno diskografijo zgodnjih osemdesetih let.

V soboto, 18. septembra, ob 19. uri bo na sporedu zgodba o trash metalu v San Franciscu Umor v sprednji vrsti (Adam Dubin, 2019). Ob 21.30 nadaljujemo z V iskanju Johnnyja (2014), drugim filmom španskega avtorja rockumentarcev Dannyja Garcie, ki sledi življenjski poti Johna Anthonyja Genzala aka Johnnyja Thundersa od glasbenih začetkov do rock'n'roll junaka pri New York Dolls in The Heartbreakers ter vplivnega avtorja, pogubno odvisnega od heroina in drugih substanc. Za konec vikenda se v nedeljo, 19. septembra, ob 20. uri rolata še dva filma: Srečno naključje: Genij za studiem Electric Lady (Alyssa DeRosa, Catherine Kaczor, Alec Cafaro, Meagan Sullivan, ZDA, 2016). Film skozi zgodbo arhitekta in akustika Johna Storyka prikaže, kako je nastal znameniti studio Electric Lady, ki je še danes zelo popularen. V njem so med drugimi snemali AC/DC, Beastie Boys, Chuck Berry, Eric Clapton, The Clash, Bob Dylan, Rolling Stones in Guns N' Roses.

Rolling Stone: Življenje in smrt Briana Jonesa (Danny Garcia, 2019) je prvi dokumentarni film o ustanovitelju The Rolling Stones, ki je bil tudi prvotni vodja skupine. Obvladoval je vrhove lestvic, domišljijo javnosti pa je buril s strastnim razmerjem z Anito Pallenberg, ki je veljala za »the it girl« v svetovnem merilu. Imel je vse, kar si je želel, in še več. A življenje v slogu »rock'n'roll bad boy« ga je drago stalo. Ko so se pojavila psihedelična mamila, je Brian brez nadzora potonil v dogodke, ki so se končali z njegovo smrtjo na dnu bazena.

VODSTVO PO RAZSTAVI FRANCE ŠTIGLIC / Filmska zapuščina
Ob nedeljah ob 18. uri in četrtkih ob 16. uri je čas za spoznavanje filma z vodenimi ogledi po razstavi o filmski dediščini Franceta Štiglica, ki velja za enega najpomembnejših ustvarjalcev v zgodovini slovenskega filma – tako zaradi obsežnega filmskega in televizijskega opusa kot tudi zaradi pomembne vloge, ki jo je imel pri oblikovanju sistema slovenske filmske proizvodnje in kinematografije sploh.

www.kinoteka.si


Nazaj