V torek, 13. oktobra, bo na sporedu fantastična komedija o bizarnih ljubeznih in sovraštvu, Ubij me nežno Boštjana Hladnika iz leta 1979.

FESTIVAL GLASBENEGA FILMA: NAJ SE ROLA
Ta teden bo Slovenska kinoteka prežeta z glasbo. V sklopu druge izvedbe festivala glasbenega filma Naj se rola bomo od torka, 13. oktobra, in do sobote, 18. oktobra, gledali brezčasne zgodbe o glasbenih ikonah, ki so pustile sled ne le v glasbenem, pač pa tudi v širšem kulturnem in družbenem okolju.

V programskem sklopu Brez nadzora bomo predvajali tri filme Dannyja Garcie, plodovitega španskega režiserja in filmarja zgodb iz glasbenega sveta. Začenjamo v torek z dokumentarnim filmom Rolling Stone: Življenje in smrt Briana Jonesa (2019), v petek pa bosta na programu dokumentarca V iskanju Johnnyja (2014), v katerem Garcia sledi življenjski poti Johna Anthonyja Genzaleja aka Johnnyja Thundersa in njegovi zgodbi rock'n'roll antijunaka, ter Vzpon in padec The Clash (2012), ki razkriva malo znano zgodbo o krčevitem razkroju Clashev.

Programski sklop Feel LOVE je poklon slovenskim glasbenim dokumentarcem. V četrtek, 15. oktobra, bomo retrospektivno zavrteli trilogijo o prelomnih slovenskih glasbenih ploščah Glasba je časovna umetnost s filmi: LP film Pankrti – Dolgcajt (Igor Zupe, 2006), LP film Buldožer – Pljuni istini u oči (Varja Močnik, 2016) in LP film Laibach (Igor Zupe, 2018). Gre za filme o prvih ploščah naših ključnih skupin. V sredo, 14. oktobra, bomo prikazali dokumentarec Železne stopinje (Jure Gorjanec, 2017) o težkometalni glasbi, ki je v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja pri nas odprla povsem nov prostor, v petek pozno zvečer pa film Borisa Petkovića V letu hip hopa (2011), ki sledi razvoju hip hop glasbe v Sloveniji od nastanka do leta 2010.

V tretjem sklopu, poimenovanem 'De-digitaliziraj, Elektrificiraj me!, predstavljamo dva ameriška filma: Srečno naključje: Genij za studiem Electric Lady (2016) je posrečen kratkometražni študentski film o nočnem klubu The Generation v newyorškem Greenwich Villageu, ki sta ga leta 1968 kupila Jimi Hendrix in njegov menedžer in se je kasneje spremenil v znameniti studio Electric Lady, kjer so se snemali (in se še vedno snemajo) mega hiti. V sredo bo na sporedu cukrček festivala, Umor v sprednji vrsti: Zgodba o thrash metalu v San Franciscu (2019), v kateri Adam Dubin predstavi zgodbo o thrash metal sceni San Francisca, kamero pa usmerja v člane skupin Metallica, Exodus, Slayer, Megadeath in druge kultne zasedbe, ki so oblikovale novi zvok heavy metala in spremenile način igranja.

KINOTEČNA MATINEJA IN PRIPOVEDOVALSKI FESTIVAL
V kinotečni matineji bomo v nedeljo, 18. oktobra, predvajali družinski animirani film Potovanje v Melonijo (1998) priznanega švedskega animatorja Pera Åhlina, ki se s svojo pravljično zgodbo o boju med dobrim in slabim delno naslanja na Shakespearovo dramo Vihar. V okviru Pripovedovalskega festivala, ki je eden najstarejših v Evropi, bomo v nedeljo zvečer prisluhnili zgodbi Mariam se poroči. Antropologinja Sarah Lunaček, ki jo raziskovalne poti že dve desetletji vodijo v afriške države, bo ob video materialu pripovedovala o poroki prijateljičine hčerke Mariam iz Nigra, ki jo Sarah pozna že od malega. V sodelovanju z Zavodom Homo Narrans.

www.kinoteka.si


Nazaj