Zanimive serije na TV kanalu Viasat History v juliju 2019: Lovci na naciste, Razkrita zgodovina, Zgodovina krščanstva, Pristanek na Luni in nacisti, Krščanstvo: Največja zgodba in serija Pristanki na Luni: Največja potegavščina v zgodovini?

Lovci na naciste, premierno vsak večer med tednom, od 9. julija, ob 20.55
Gre za eno največjih resničnih detektivskih zgodb, ki pripoveduje, kako je izbrana skupina tajnih agentov in maščevalcev izsledila nekatere najbolj zlobne posameznike iz naše zgodovine in jih končno privedla pred roko pravice. V osmih epizodah je pod taktirko resničnih lovcev na naciste predstavljenih osem napetih misij, od dramatičnega sledenja Klausu Barbieju v Bolivijo do zloglasne Mossadove operacije z ugrabitvijo Adolfa Eichmanna v Buenos Airesu. To je zgodba o dokončnem porazu nacistov.

Razkrita zgodovina, premierno od nedelje, 7. julija, ob 21.00
Miti so trdoživi in zgodovina 20. stoletja ni nobena izjema. Še danes namreč gojimo splošno razširjena prepričanja, ki jih imamo za sveto resnico. Tako denimo verjamemo, da je Japonska kapitulirala zaradi Hirošime, da je Marshallov načrt rešil Evropo, da je bil Adolf Hitler vojaški genij ter da je bil Mao Cetung nujno zlo pri modernizaciji Kitajske. Ta mnenja so sicer osnovana na resnici, a so preveč posplošena in poenostavljena, da bi lahko bila zgodovinsko točna. Kaj če je resnica nekoliko drugačna? Ta dokumentarna serija razišče velike narodne in mednarodne mite in jih predstavi s povsem nove perspektive; z novimi, elegantnejšimi in natančnejšimi interpretacijami, ter tako osvetli podrobnosti, ki so bile pogosto zasenčene in pozabljene.

Zgodovina krščanstva, premierno vsak večer med tednom, od ponedeljka, 8. julija, ob 22.00
Kako se je majhna judovska sekta razvila v največjo religijo na svetu? Ta serija raziskuje pozabljene korenine krščanstva in ključne razloge za njegovo nepričakovano širitev v Azijo, Evropo, Afriko in Ameriko. Globoko v osrčju krščanske vere leži temeljno skupno vodilo, toda kaj to dejansko je, in kaj v resnici pomeni biti predstavnik katoliške, pravoslavne, protestantske ali binkoštne cerkve? Krščanstvo je v ljudeh vzbudilo izredno dobroto in ustvarjalnost, hkrati pa so v njegovem imenu zagrešili mnoga hudodelstva. Preživelo je preganjanje, razkole in vojne, v današnji Evropi pa je krščanstvo pod pritiskom apatije sekularne družbe. Ali smo priča zadnjemu poglavju krščanske zgodbe?

Pristanek na Luni in nacisti, v soboto, 20. julija, ob 22.00
Prvi korak Neila Armstronga na Luni je bil hkrati tudi uspeh Wernherja von Brauna in skupine več kot stotih nemških uslužbencev NASE, a nad to zgodbo o uspehu leži temna senca, saj so imeli mnogi med njimi nacistično preteklost in so pomagali pri razvoju zloglasne rakete V2. V nečloveških delovnih pogojih v nacističnih podzemnih tovarnah orožja je okrog 20.000 prisilnih delavcev izgubilo življenje.  Da bi se dokopali do njihove raketne tehnologije, so v sklopu tajne operacije Američani leta 1945 pripeljali nemške znanstvenike v Ameriko. Šele desetletja kasneje so bili objavljeni zaupni dokumenti, ki so podrobno razkrili preteklost nemških uslužbencev NASE.

Krščanstvo: Največja zgodba, vsak večer med tednom, od ponedeljka, 8. julija, ob 22.00
Skrbno smo izbrali kakovostne dokumentarce, da bi vam prikazali prelomne trenutke religije, ki že stoletja prevladuje v Evropi. V oddaji Zgodovina krščanstva nas bo zgodovinar sir Diarmaid MacCulloch vodil skozi zgodovino njenih ekstremov, od dobrih duhovnih del in transcendentne umetnosti do pritlehne politike in sektaškega preganjanja. V dvodelnem dokumentarcu Lovci na Sveto pismo bomo razkrili skrivnosti svetopisemskih knjig in odpotovali v Egipt po sledeh učenjakov ter arheologov 19. in 20 stoletja, ki so iskali zakopane zgodnjekrščanske tekste.

Pristanki na Luni: Največja potegavščina v zgodovini?, v soboto, 20. julija, ob 23.00
Ko sta julija 1969 Neil Armstrong in Buzz Aldrin naredila prve korake na Luni, se je svet nenadoma razdelil v dva tabora – tiste, ki verjamejo v pristanek Apolla 11 na Luni, in tiste, ki ne verjamejo, da se je to res zgodilo. V tem dokumentarcu bomo preiskali obe plati te razprave. Neka anketa je pokazala, da 52 % britanske javnosti še vedno verjame, da so bili pristanki premišljena potegavščina z namenom, da bi porazili Rusijo v vesoljski tekmi. Dokončen odgovor bomo poiskali tako, da bomo sami poustvarili pristanek na Luni ter podrobno analizirali različne konkurenčne teorije. S pomočjo intervjujev z vodilnimi strokovnjaki in teoretiki zarot, arhivskega gradiva ter natančnih rekonstrukcij pristanka bomo tej razpravi enkrat za vselej naredili konec.

Foto: Cineflix


Nazaj