Zanimive serije na TV kanalu Viasat History v juliju: Italija: nevidna mesta, Naša svetovna vojna, V družbi sovražnika in serija Brazgotine Nankinga.

Italija: nevidna mesta, premierno od ponedeljka, 16.  julija, ob 21.00
Po presenetljivih razkritjih iz oddaje Rim: nevidno mesto se zgodovinar dr. Michael Scott podaja na novo pustolovščino, na kateri bo raziskoval skrite zaklade treh veličastnih italijanskih mest – Neaplja, Benetk in Firenc – in nam predstavil nov pogled na dvatisočletno zgodovino. Dokumentarna serija s  pomočjo najsodobnejše tehnologije, vključno s 3D posnetki ultra visoke ločljivosti, računalniško grafiko in brezpilotnimi letali s kamero, razkriva skrivne kraje teh mogočnih mest do zadnjih podrobnosti. Inovativni podvodni posnetki neapeljskega zaliva razkrivajo potopljeno rimsko letovišče, ki so ga potopili starodavni potresi. Nato potujemo v Benetke, kjer bomo raziskovali, kaj leži pod veličastnimi palačami. V Firencah 3D fotografije velike katedrale Il Duomo razkrivajo lepoto in kompleksnost naprednega inženirstva v ozadju največje opečnate kupole na svetu - domiselnega podviga, ki je zaznamoval renesanso.

Naša svetovna vojna, premierno od nedelje, 8. julija, ob 20.00
Dinamična, napeta, avtentična. Naša svetovna vojna je dokumentarno-dramska serija, ki opisuje neverjetno junaštvo mladih vojakov, ki so se borili pred stotimi leti. Serija predstavlja surovo realnost bojevanja, saj se poda naravnost na bojne linije z imerzijskimi kamerami in intimnimi slogi snemanja ter na drzen in svež način uprizarja bitke prve svetovne vojne. Gre za prikaz zgodovine skozi oči vojakov. Na podlagi pričevanj iz prve roke, intervjujev, pisem in zvočnih posnetkov vojakov razkrivamo pogosto prikrita in pretresljiva doživetja z bojišč v času vojne. Ta dramska serija po navdihu z BAFTO nagrajene in visoko priznane mini-serije Naša vojna ponuja enak zanimiv vpogled v vojskovanje. 

V družbi sovražnika, premierno od nedelje, 29. julija, ob 20.00
Serija se dogaja po koncu druge svetovne vojne v londonskem hotelu, ki je utrpel škodo med bombardiranjem, in prikazuje zgodbo o stotniku Callumu Fergusonu, članu obveščevalne službe. Njegova naloga je prepričati nemškega znanstvenika Dietra, da prične sodelovati z britanskim RAF-om in mu pomaga razviti reaktivni motor. Ob začetku hladne vojne je vsem jasno, da je za britansko nacionalno varnost ključno čimprej pridobiti dostop do najmodernejše vojaške tehnologije. Callum se pri svojem prizadevanju, da bi prepričal Dietra k sodelovanju z Britanci, poslužuje neobičajnih metod. Naposled se med njima razvije prijateljstvo, ki pa se kmalu znajde na preizkušnji, saj stvari niso takšne, kot se zdijo.

Brazgotine Nankinga, premierno od srede, 18. julija, ob 21.40
V seriji Brazgotine Nankinga si ameriški misijonarji prizadevajo rešiti kitajske civiliste pred japonskimi okupatorji, ki se nad njimi znašajo s pokoli in posilstvi, ter pretihotapiti dokaze o zloglasnem pokolu v Nankingu leta 1937. Med krvavo invazijo na Kitajsko leta 1937 je japonska imperialna vojska umorila več deset tisoč civilistov in vojnih ujetnikov ter posilila ženske v mestu, ki je takrat veljalo za kitajsko prestolnico. Danes ta dogodek poznamo preprosto kot 'posilstvo Nankinga'. Mnogim je uspelo zbežati še pred invazijo, 22 tujcev pa je ostalo v Nankingu. To je zgodba o posameznikih, ki so se odločili ostati navkljub veliki nevarnosti, zgodba o ameriških misijonarjih, med katerimi so bili učitelji, zdravniki in duhovniki, vsi trdno odločeni narediti vse, da bi obvarovali četrt milijona kitajskih civilistov.

Foto: BBC Studios