Zanimive oddaje na TV kanalu Viasat History v maju 2020: Vzpon Pompejev, Pompeji: po izbruhu, Sezona Pompejev, Berlin 1945, Bitka za Kreto in serija Salemske čarovnice.

Vzpon Pompejev
Premierno od ponedeljka, 11. maja, ob 22:10
Sezona: 1
Št. epizod: 2 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ zgodovinski
Izvirni naslov: Pompeii Rising
Leto: 2019

V Pompejih so leta 2018 sprožili obsežno reševalno operacijo in arheološko akcijo. Šlo je za prvo operacijo tolikšnih razsežnosti v zadnjih 50 letih. Vodilni strokovnjaki so si skupaj prizadevali odkriti nove sledi o katastrofi, ki je leta 79 doletela to mesto. Razkrili bomo neraziskane predele mesta in predstavili velika odkritja. Ta serija s pomočjo vrhunskih tehnologij in poustvarjene drame ponuja nove vpoglede v življenje in usodo mesta na vrhuncu rimske civilizacije.

Pompeji: po izbruhu
V sredo, 13. maja, ob 22:10
Št. epizod: 1 x 90 min
Žanr: Dokumentarni/ zgodovinski
Izvirni naslov: Pompeii: After the Eruption
Leto: 2019

Lansko leto smo pridobili ekskluziven dostop do starodavnega mesta Pompeji, da bi odkrili nove dokaze o dramatičnem propadu mesta leta 79. Letos se v mesto vrača arheolog Raksha Dave skupaj z zgodovinarjem Danom Snowom. Uničenje Pompejev predstavlja le del zgodbe. Vulkan je namreč uničil tudi sosednje mesto Herkulanej in obmorska mesta ter tako opustošil površino velikosti 130 kvadratnih kilometrov.

Sezona Pompejev
Vsak večer med tednom, od ponedeljka, 11. maja, ob 22:10

Ta mesec bomo na Viasat History premierno predvajali dva nova dokumentarca, ki ponujata povsem nova razkritja o enem najbolj obiskanih krajev na Zemlji. Dokumentarca 'Vzpon Pompejev' in 'Pompeji: Nepovedana zgodba' prinašata ekskluziven pogled na fascinantno iskanje novih zgodb, artefaktov in znanstvenih spoznanj o Pompejih, njegovih prebivalcih in grozljivem uničenju.

Berlin 1945
Premierno vsak večer od petka, 8. maja, ob 21:00
Sezona: 1
Št. epizod: 3 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ zgodovinski/ vojni
Leto: 2020

Zgodba o osvoboditvi, padcu in ponovni obnovi mesta, ki je bilo spremenjeno iz vojnega prizorišča v polje ruševin. Ta tridelni dokumentarec skozi oči zmagovalcev in poražencev razkriva večstopenjsko preobrazbo mesta in njegovih prebivalcev. S pomočjo še nikoli videnih arhivskih posnetkov bomo poustvarili življenja ne le tistih, ki so bili osvobojeni iz koncentracijskih taborišč in okupiranih držav, temveč tudi privržencev Nemčije, molčečih množic in storilcev zločinov. Številna pričevanja iz tega obdobja dajejo glas sovjetskim, ameriškim, britanskim in francoskim vojakom, kot tudi nemškemu prebivalstvu, ki je v strahu čakalo na izid vojne.

Bitka za Kreto
Premierno vsak večer med tednom, od ponedeljka, 18. maja, ob 21:00
Sezona: 1
Št. epizod: 3 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ zgodovinski/ vojni
Izvirni naslov: Battle of Crete
Leto: 2020

Ta dokumentarna serija pripoveduje zgodbo o znameniti bitki iz časa 2. sv. v. in kasnejši štiriletni nemški okupaciji grškega otoka Kreta. S pomočjo arhivskih posnetkov, računalniške animacije, prispevkov strokovnjakov in preživelih posameznikov bomo obiskali ta otok ter podrobno preučili to edinstveno in krvavo bitko ter njene posledice.

Salemske čarovnice
Premierno vsak večer med tednom, od ponedeljka, 25. maja, ob 22:00
Sezona: 1
Št. epizod: 4 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ zgodovinski/ paranormalni
Izvirni naslov: The Witches of Salem
Leto: 2019

Predstavljamo zgodbo o histeriji, ki se je odvila med sojenjem čarovnicam v Salemu in vodila do usmrtitve 20 žensk v bogati družbi Nove Anglije. Zgodbe o obsedenosti s hudičem so vodile do množičnih aretacij, senzacionaliziranih sojenj, in javnih obešanj na mestnem trgu. Ta serija razkriva resnično grozljivo zgodbo o najstniških dekletih, ki so bile obtožene in obsojene s strani odraslih samopomembnežev, ki so prežali iz ozadja. Epizode črpajo vsebino iz bogatih zgodovinskih dokumentov in sodnih zapisov ter s tem obujajo to napeto dramo v življenje. Sociologi, psihologi in kulturni zgodovinarji prav tako pojasnijo, kako so skupnosti še dan danes dovzetne na tovrstno histerijo.

Foto: Terranoa, Passion Distribution, Autentic, Pilot in Terranoa


Nazaj