Zanimive oddaje na TV kanalu Viasat History v oktobru 2020: Poslednje potovanje Vikingov, Zlato med razbitinami, Razkritje velikih skrivnosti in serija Operacija Zlata mrzlica.

Poslednje potovanje Vikingov
Premierno vsak večer med tednom, od ponedeljka, 5. oktobra, ob 22:00
Sezona: 1
Št. epizod: 4 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ zgodovinski/ religija
Izvirni naslov: The Last Journey of the Vikings
Leto: 2019

Spremljajte življenja Vikingov v času velikih sprememb, tako družbenih kot okoljskih, ki so Vikinge prisilile, da so zapustili Skandinavijo in se podali na potovanje vse do Francije, kjer so pod vplivom kulturne integracije in krščanstva naposled odigrali pomembno vlogo pri preoblikovanju kontinenta v Evropo, kot jo poznamo danes. Skupaj bomo odpotovali nazaj v začetek obdobja Vikingov, s poudarkom na Skandinavce, ki so postali Normani in naposled odpotovali v Anglijo in zasedli angleški prestol. Prav tako bomo raziskali dogodek, ki ga pogosto označujemo kot konec dobe Vikingov: Bitko pri Hastingsu leta 1066.

Zlato med razbitinami
V nedeljo, 4. oktobra, ob 19:45
Št. epizod: 1 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ zgodovinski/ ekspedicija
Izvirni naslov: Royal Wreck of Gold
Leto: 2013

26. oktobra 1859, na zaključnem delu 60-dnevnega potovanja iz Melbourna v Liverpool, se je ladja Royal Charter potopila v eni najhujših neviht, ki so kdaj zadele Veliko Britanijo. Pri tem je utonilo 497 ljudi, preživela ni nobena ženska niti otrok, izguba življenja je bila tragična, a prav tako je bilo izgubljenega veliko zlata. 130 milijonov dolarjev zlata, ki so ga pridobili v Avstraliji, je bilo izgubljenega na morju - in dobršen del še danes leži na morskem dnu. Zdaj se priznani zlatosledec Vince Thurkettle podaja na misijo, da bi našel izgubljen zaklad ladje Royal Charter in odkril, kdo bi utegnil biti lastnik tega bogastva.

Razkritje velikih skrivnosti
Premierno vsak večer med tednom, od ponedeljka, 5. oktobra, ob 19:45
Sezona: 1
Št. epizod: 9 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ zgodovinski/ tehnologija
Izvirni naslov: Mysteries Decoded
Leto: 2019

Ta preiskovalna dokumentarna serija se poglablja v nekatere največje nerešene ameriške skrivnosti, pri čemer raziskuje sveže dokaze in si pomaga z visokotehnološko opremo. Od Območja 51 do sojenja čarovnicam v Salemu, sleherna preiskava poteka pod vodstvom Jennifer Marshall, odlikovane veteranke ameriške mornarice, ki danes deluje kot zasebna preiskovalka. Jennifer se s svojo ekipo loti izredno težavne naloge, da bi razvozlala te trdovratne zgodovinske uganke.

Operacija Zlata mrzlica
Premierno od nedelje, 11. oktobra, ob 21:00
Sezona: 1
Št. epizod: 3 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ zgodovinski/ ekspedicija
Izvirni naslov: Operation Gold Rush
Leto: 2016

Dan Snow in njegova ekipa poustvarijo potovanje zlatosledcev iz 19. stoletja, ki so se odpravili od obale Aljaske 600 tisoč kilometrov severno do zlatih polj mesta Klondike. Na avanturi se Danu pridružita raziskovalka Felicity Aston in terenski zdravnik dr. Kevin Fong. Skupaj se odpravijo po sledeh zadnje velike zlate mrzlice, pri čemer je šlo za svetovni dogodek, poln epskih dogodivščin, nevarnosti in junaških zgodb.

Foto: NENT Studios, Off The Fence, Warner Bros in BBC Studios


Nazaj