Pregled novosti v drugi polovici oktobra na programu Viasat History: Tematski blok: Mesec umorov, Na kraju zločina: Stari vek, Umor na železnici in Rusija 1917: Odštevanje do revolucije.

Tematski blok: Mesec umorov
Vsak delovnik v mesecu od ponedeljka, 4. oktobra, ob 21:00

Predstavljamo mesec umorov, ki so se zgodili skozi stoletja in na vseh koncih planeta. Četudi je bilo obdobje še tako cvetoče in vreme še tako prijetno, umor nikoli ni bil daleč proč. V oktobru bomo preiskovali nekatere najbolj šokantne, grozljive in vznemirljive umore pod rokami najbolj brutalnih posameznikov, kar jih je svet kdaj poznal.

Na kraju zločina: Stari vek
Premierno vsak delovnik zvečer od ponedeljka, 4. oktobra, ob 21:00
Sezona: 1
Št. epizod: 5 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ zgodovinski/ kriminalka in misterij
Izvirni naslov: Crime Scene: Antiquity
Leto: 2020

Zločini so z nami že vse od samih korenin človeštva. Naša zgodovina opisuje zgodbe o besu in sovraštvu, pohlepu in trpljenju ter smrti in uničenju. Starodavni zločini in hudodelstva nas vodijo globoko v temačno brezno preteklosti. Toda številni zločini iz preteklosti še danes ostajajo nerešeni, storilci nikoli niso bili ujeti in zoper njih ni bilo podanih nobenih dokazov. A kar je bilo nekoč nemogoče, je danes mogoče: nove znanstvene metode namreč rešujejo zločine, storjene pred tisočimi leti. V tej dokumentarni seriji si profilerji, strokovnjaki za orožje, genetiki in zgodovinarji prizadevajo s pomočjo sodobne forenzike in eksperimentalne arheologije identificirati zločince. Gre za postopek reševanja zgodovinskih kriminalnih primerov, pri katerem so znova in znova uspešni.

Umor na železnici
Premierno vsak delovnik zvečer od ponedeljka, 11. oktobra, ob 21:00
Sezona: 1
Št. epizod: 6 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ zgodovinski/ kriminalka in misterij
Izvirni naslov: Murder on the Railway
Leto: 2020

Železnice so za vedno spremenile Veliko Britanijo. Tiri so se širili od kraja do kraja in mesta do mesta ter za vselej spremenili način življenja. Toda železnice so s seboj prinesle tudi svojo temno plat, saj je tehnološka revolucija odprla nove priložnosti za najstarejše oblike zločinov. V seriji preiskujemo najbolj razvpite umore, ki so se kdaj zgodili na britanskih železnicah. Voditelj Nicholas Day nas vodi v svet morilcev, da bi nam predstavil, kako sta jih policijska iznajdljivost in zgodnja forenzika pomagali privesti pred sodišče. Arhivi Scotland Yarda in železniške policije opisujejo zgodbe o morilcih, možeh postave in žrtvah, ki so del krvave zgodovine britanskih tirov.

Rusija 1917: Odštevanje do revolucije
V soboto, 23. oktobra, ob 21:00
Št. epizod: 1 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ zgodovinski/ politika
Izvirni naslov: Russia 1917: Countdown to Revolution
Leto: 2017

Ruska revolucija iz leta 1917 velja za enega najbolj kontroverznih dogodkov 20. stoletja. Trije možje -Lenin, Trocki in Stalin - so se prebili iz obskurnosti in oblikovali nov politični sistem. V obdobju šestih mesecev so največjo državo na svetu spremenili v komunistično velesilo. Je bila to zmaga ljudske volje ali politični državni udar, ki je vodil do krvavega totalitarizma? Sto let kasneje revolucija še naprej buri duhove. Ta dokumentarec uprizarja dogajanje v obdobju 245 dni, ki je te može pripeljalo do absolutne moči. Imenitna zasedba piscev in zgodovinarjev, vključno z Martinom Amisom, Orlandom Figesom, Helen Rappaport, Simonom Sebagom Montefiorejem in Chinom Miévillejem bo analizirala zgodovino, razpravljala o pomenu ruske revolucije in raziskala, kako je ta vplivala na današnji svet.

Foto: ZDF, BBC Studios in 3DD Entertainment


Nazaj