Zanimive oddaje na TV kanalu Viasat History v oktobru 2020: Skrivnosti tretjega rajha, Izgubljeni domači posnetki iz nacistične Nemčije, Hitlerjev varuh tajnega orožja in serija Hitlerjevi super avtomobili.

Skrivnosti tretjega rajha
Vsak večer med tednom, od ponedeljka, 19. oktobra, ob 21:00
Tokrat bomo vzeli pod drobnogled nekoliko manj znane značilnosti nacistične Nemčije, in šele prvič bomo imeli priložnost videti domače posnetke tistih, ki so živeli pod Hitlerjevo svastiko. Kako je bila znanost uporabljena - in zlorabljena - v korist tretjega rajha, in kako se je Hitlerjev vodja programa tajnega orožja izognil pregonu?

Izgubljeni domači posnetki iz nacistične Nemčije
Premierno od ponedeljka, 19. oktobra, ob 21:00
Sezona: 1
Št. epizod: 2 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ zgodovinski/ vojni
Izvirni naslov: Lost Home Movies of Nazi Germany
Leto: 2019
Na tisoče nemških podstrešij je postalo odlagališče neštetih ur domačih posnetkov, na katerih se je desetletja nabiral prah. Ti filmski koluti skrivajo povsem drugačno sliko o Hitlerjevem tretjem rajhu, saj prikazujejo zaseben pogled v najbolj intimne dele življenja v nacistični Nemčiji - doma v času miru, kot tudi, še toliko bolj osupljivo, iz bojišč Hitlerjevih osvajalnih vojn. Ta serija v dveh delih se poglablja v zasebne kolekcije posnetkov, ki šele danes prvič prihajajo na dan, da bi razkrili, kako so navadni Nemci - tako civilisti kot vojaki - videli in posneli rojstvo imperija, za katerega so bili prepričani, da bo vladal na tisoče let.

Hitlerjev varuh tajnega orožja
V sredo, 21. oktobra, ob 21:00
Št. epizod: 1 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ zgodovinski/ vojni
Izvirni naslov: Hitler's Secret Weapons Manager
Leto: 2019
Hans Kammler, človek v ozadju Hitlerjevega programa tajnega orožja, naj bi domnevno umrl s samomorom 9. maja 1945. General SS-a je bil zadolžen za mobilizacijo zapornikov koncentracijska taborišča kot prisilno delovno silo in je posledično odgovoren za smrt več deset tisoč ljudi. Toda novi dokazi namigujejo, da naj bi bil na skrivaj prepeljan v ZDA zaradi pomembnosti njegovih informacij in potemtakem ostal nedotaknjen pred pregonom kot vojni zločinec.

Hitlerjevi super avtomobili
V četrtek, 22. oktobra, ob 21:00
Št. epizod: 1 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ zgodovinski/ avtomobili
Izvirni naslov: Hitler's Supercars
Leto: 2020
Med vzponom tretjega rajha sta dva nemška proizvajalca avtomobilov morala izdelati najzmogljivejša vozila, kar jih je svet kdaj videl. Sledilo je veliko rivalstvo, ki je poželo zmage na dirkah za Velike nagrade, mednarodno dominacijo kot rezultat propagande, ter prineslo svetovno slavo dirkačem, ki so tvegali svoja življenja pri postavljanju hitrostnih rekordov, kateri so kasneje ostali nedotaknjeni polnih 79 let. Vse to se je odvijalo pod neposrednimi ukazi samega firerja.

Foto: ZDF, TCB Media Rights in Drive Media


Nazaj