Pregled novih oddaj na Viasat Nature v februarju 2021: Prazgodovinska sezona, Divja Nova Zelandija in Nerešeni primer Dinozaver.

Tematski blok: Prazgodovinska sezona
Vsako nedeljo, od 7. februarja, ob 13:00

Odpravljamo se pod zemljo, globoko v zemljino notranjost, da bi poiskali artefakte in dokaze, ki bi nam omogočili potovati nazaj skozi čas v prazgodovinsko obdobje, ko so dinozavri romali na zemlji, kiti hodili po kopnem in ko so bili sesalci še v razvojni fazi. Strokovnjaki bodo s pomočjo fosilov odkrili nove namige o tem, kakšen je bil naš svet in kako je postal takšen, kot ga poznamo danes.

Divja Nova Zelandija
Premierno od srede, 17. februarja, ob 19:00
Sezona: 1
Št. epizod: 2 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ naravni svet/ ekspedicija
Izvirni naslov: Wild New Zealand
Leto: 2019

Na svetu najdemo pokrajine, ki so jih obiskali oziroma videli le redki. Ta dvodelni dokumentarec nas vodi čez Novo Zelandijo od južnega roba do najsevernejše konice. Kakovostne fotografije iz zraka, na kopnem in pod morsko predstavljajo resnični raj na zemlji, z vrelimi vulkani, čarobnimi votlinami in neletečimi papigami. Nova Zelandija je izolirana od preostalih celin in je že od nekdaj varna pred posegom človeka. V iskanju izvirnosti bomo spoznali celotno otoško državo, od Fiordlanda - dežele hobitov - do rta Reinga, severne konice otoka, kjer divji konji svobodno galopirajo po samotnih peščenih plažah.

Nerešeni primer Dinozaver
V nedeljo, 28. februarja, ob 13:00
Št. epizod: 1 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ naravni svet
Izvirni naslov: Dinosaur Cold Case
Leto: 2020

Predstavljamo največji nerešeni primer: upravljalec bagra med izkopavanjem v kanadski Alberti naleti na nekaj nenavadnega - trd predmet, prekrit z nenavadnimi vzorci. Naposled se izkaže, da gre za popolnoma ohranjeno okostje, ki je bilo dolgo zakopano ... zelo dolgih 110 milijonov let. "Žrtev" je popolnoma ohranjen ankilozaver, popoln fosil novo odkrite vrste oklepnega dinozavra. Paleontologi kanadskega muzeja Royal Tyrrell so dolgo časa delovali kot forenzični detektivi, da bi razvozlali njegove skrivnosti. Od kod je ta prišel, zakaj so ga našli obrnjenega na glavo več sto kilometrov od kopna na območju nekdanjega celinskega morja, kako je umrl, in zakaj se je ohranil tako popolnoma fosiliziran v vsej njegovi 3D slavi?

Foto: Flame Distribution in Omnifilm


Nazaj