Spoštovani in spoštovane, torkov termin je v Slovenski kinoteki rezerviran za slovenski film. V sklopu večera Slovenskega filmskega arhiva si bomo ob 18. uri ogledali Hladnikov erotični triler Ubij me nežno (1979), ob 20. uri pa po istoimenski literarni predlogi Iva Zormana posnet film Draga moja Iza (Vojko Duletič, 1979).

Cikel: Družinske vezi
V sklopu cikla Družinske vezi bo v sredo, 16. januarja, ob 20. uri na sporedu mojstrovina tajvanskega cineasta Edwarda Yanga, En, dva (2000). V četrtek, 17. januarja, ob 21. uri pa bo na ogled še delo legendarne »babice francoskega novega vala« Agnès Varda, Sreča (1965).

Sodobni ples na filmu
»Posebnost filmov, ki odslikavajo polje giba in sodobnega plesa, sta svojevrstna liričnost in atmosferičnost, ki delujeta kot poetizirana iluzija na meji med kolektivnim zgodovinskim spominom in lastno telesno izkušnjo plesalcev/gibalcev.« (Matjaž Mrak). V soboto, 19. januarja, ob 20. uri pripravljamo v Slovenski kinoteki v sodelovanju s Plesnim Teatrom Ljubljana posebno projekcijo kratkih filmov, ki jih tematsko povezuje sodobni ples. Na ogled bodo Vašhava (Sašo Podgoršek, 2014), Circulat (Matjaž Mrak, 2016), Ko sem se pogledala navzdol (Branko Potočan, 2017), Sotto (Ina Ferlan, 2016) in The True Nature of Happiness (Svetlana Dramlić, 2013). Projekciji sledi pogovor z avtorji Matjažem Mrakom, Ino Ferlan, Brankom Potočanom in Svetlano Dramlić.

Kinotečna matineja: Ne čakaj na maj
Na kinotečni matineji, ki bo na sporedu v nedeljo, 20. januarja, ob 17. uri, bomo simpatične maturante iz ene najuspešnejših domačih komedij vseh časov – Vesne (František Čap, 1953), tokrat že kot študente spremljali v njenem nadaljevanju Ne čakaj na maj (František Čap, 1957). V središču zgodbe sta ponovno Vesna in Samo, dogajanje pa je postavljeno v gorski hotel, kamor se študenti odpravijo med zimskimi počitnicami.

Fokus: Von Trierjev svet dobrega in zla
V nedeljo, 20. januarja, ob 19.30 uri se s projekcijo celovečernega prvenca Larsa von Trierja, znanstvenofantastične kriminalke Element zločina (1984), podajamo na popotovanje po režiserjevem svetu dobrega in zla. Dežurni provocateur in enfant terrible sodobnega evropskega filma nas bo skozi svoj opus soočil z (neprijetnimi) resnicami in dilemami sodobne (zahodne) družbe, človeške narave in same filmske umetnosti.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate na www.kinoteka.si

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!