V nedeljo, 10. januarja 2021, na zadnji dan razstave poljskega slikarja Andrzeja Wróblewskega Čakalnica v Moderni galeriji, vas vabimo k spletnemu ogledu dokumentarnega filma o slikarju in prijatelju, ki ga je leta 2015 posnel znameniti poljski režiser Andrzej Wajda. Film si boste lahko ogledali med 18.00 in 23.00 uro preko povezave.

Andrzej Wróblewski (1927–1957) je bil poljski slikar, umetnostni zgodovinar in kritik, eden vodilnih predstavnikov povojne srednje- in vzhodnoevropske umetnosti. V času svojega življenja ni veliko razstavljal, a med uspešnejše razstave lahko nedvomno uvrstimo njegovo samostojno razstavo del na papirju v Klubu Sindikata poljskih pisateljev v Varšavi leta 1956. Razstavo je organiziral skupaj s prijatelji; med njimi je bil tudi režiser Andrzej Wajda (1926–2016), s katerim sta sočasno študirala likovno umetnost na akademiji v Krakovu.

Kinematografija je Wróblewskega močno zaznamovala. Med njegovimi nerealiziranimi deli najdemo tudi osnutek scenarija za kratki film z naslovom Čakalnica, pri čemer je naslov v resnici ena od poglavitnih vsebin njegovega slikarstva. In kaj nam o Wróblewskem v dokumentarnem filmu pove njegov prijatelj Wajda? Prav Wróblewski je bil namreč »kriv«, da se je Wajda pozneje odločil za študij filma v Lodžu ter tako postal eden ključnih predstavnikov t. i. poljske šole. Če pustimo ob strani preverljivost določenih spominov, vsekakor velja izpostaviti predvsem tiste stvari, ki nam omogočijo drugače ugledati slikarjevo delo.

WRÓRBELOWSKI SKOZI WAJDOVE OČI
Slovenska kinoteka v sodelovanju z Moderno galerijo in Inštitutom Adam Mickiewicz  predstavlja: Wróblewski skozi Wajdove oči (Wróblewski według Wajdy) - Andrzej Wajda, Pojska, 2015, barvni, 42', v poljskem jeziku z angleškimi podnapisi

V filmu Wajda o Wróblewskem govori kot o človeku, ki se je soočal z izzivi svojega časa in v njem iskal mesto zase. V Wajdovih očeh je bil slikar genij, ki se svoje genialnosti niti ni zavedal, prav tako pa je dolgo trajalo, da se je njegovega pomena zavedla strokovna in širša javnost.

Zahvala:  Smail Jušić (Društvo 2 koluta)

Foto: Robert Małoszowski


Nazaj