Spoštovani in spoštovane, pretekli konec tedna se je v Izoli zaključila 15. edicija festivala Kino Otok, ki nam je poleg izvrstnega filmskega programa prinesel tudi poletje. Otoški utrip lahko v Kinoteki ujamete še v torek, 11. junija, ko bo ob 19. uri na ogled film Med ljudmi: Življenje in igra (Želimir Žilnik, 2018), ki ga je Žilnik posnel za razstavo o svojem delu, ki se je zgodila v zagrebški Galeriji Nova leta 2018. Žilnik v filmu poišče nekatere izmed svojih filmskih junakov, spomini pa se prepletejo z odlomki iz filmov in s posnetki z avtorjevih snemanj. Ob 21. uri bo na sporedu še Črna mati (Khalik Allah, 2018), poklon multikulturni, grobo surovi in hkrati globoko duhovni Jamajki. Barvite podobe, izmenično posnete na 16-mm in 8-mm filmski trak ter v digitalni tehniki, podprte s pričevanji ljudi z ulice, ustvarijo enkratno, poetično in hkrati natančno sliko od Zahoda opustošene in od boga pozabljene dežele.

Magistrski filmi študentk AGRFT
V sredo, 12. junija, ob 21. uri vabljeni na projekcijo novih magistrskih kratkih filmov Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. Na sporedu bodo štirje filmi štirih režiserk: Risk (Tina Novak, 2018), Iva (Hanna Szentpeteri, 2019), Nežka (Gaja Möderndorfer, 2018) in Asunta (Ester Ivakič, 2018). Projekcija bo potekala v prisotnosti filmskih ustvarjalk in ekip.

Režiserji v dialogu
Junijski večer Društva slovenskih režiserjev (DSR), ki bo na sporedu v četrtek, 13. junija, ob 21. uri, bo tokrat posvečen scenarističnemu vidiku domačih TV-nadaljevank in nanizank. Gostje večera bodo režiserji in scenaristi Vojko Anzeljc, Luka Marčetić in Blaž Završnik, večer pa bo usmerjal kolega in predsednik sekcije DSR Scenaristi Matevž Luzar. Ob 19. uri, pred omenjenim pogovorom, lepo vabljeni tudi na projekcijo klasike Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica (Karpo Godina, 1982). Za izposojo kopije se zahvaljujemo Slovenskemu filmskemu centru.

Večer revije KINO!: Zgodba zvokov Sahel
»Aktualna zgodba o ameriški založbi Sahel Sound je svojstven vstop v kartografijo zvokov, v kakofoničen in heterogen svet glasbe s širšega teritorija Zahodne Afrike /.../ v tamkajšnjo pop kulturo in glasbo, ki v različnih žanrskih oblikah ob specifičnih družbenih, političnih in ekonomskih okoliščinah preko samosvoje rabe tehnologije in lastnih distribucijskih kanalov vstopa v naša ušesa in na zahodni trg.« (Luka Zagoričnik) V petek, 14. junija, ob 20. uri vabljeni na večer revije KINO!, na katerem bomo zavrteli izvrsten dokumentarni film Zgodba zvokov Sahela (Tobias Adam, Markus Milcke, Florian Kläger, 2016). Po projekciji se bomo pogovarjali z enim od ustvarjalcev – Florianom Klägerjem.

Poletna muzejska noč: Veter v mreži
V Slovenski kinoteki bo v okviru Poletne muzejske noči brezplačno na ogled filmska poema o avantgardnem umetniškem gibanju v Novem mestu, Veter v mreži (1989), pod katerega se kot režiser in scenarist podpisuje letošnji Prešernov nagrajenec Filip Robar Dorin. V sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS.

Klasiki: Za boljši jutri in Nebo nad Berlinom
Konec tedna prinaša v Kinoteko dve brezčasni filmski klasiki. V soboto, 15. junija, ob 21.30 uri bo na ogled mojstrovina na temo ljubezni in staranja ter eden najbolj ganljivih filmov vseh časov Za boljši jutri (Leo McCarey, 1937). V nedeljo, 16. junija, ob 20. uri pa se s projekcijo filma Nebo nad Berlinom (Wim Wenders, 1987) poklanjamo nedavno preminulemu igralcu Brunu Ganzu. Film o angelu, ki želi doživeti usodo človeka in občutiti vse tisto, kar je do sedaj le opazoval – večno življenje in popolno razumevanje zamenja za prelepo in srhljivo izkušnjo človeka, ki je na poti v ljubezen.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate na www.kinoteka.si

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!


Nazaj