O naših prednikih in zgodovini zemlje očitno še zdaleč ne vemo vsega. Znanstveniki so namreč odkrili ogromno ruševin od starodavne civilizacije Mayi. Odkrili so, da so bili Mayi veliko bolj napredni, kot smo si lahko kdaj koli predstavljali. Ostanke in ruševine so našli v Gvatemali.

Raziskovanje je potekalo z droni in prav posebno tehnologijo Lidar. Lidar je kratica za Laser Imaging, Detection and Ranging kar pomeni - lasersko slikanje, odkrivanje in merjenje. Sistem deluje z laserji, nameščenimi na zračno plovilo. Svetloba se nato odbije od predmetov, kot so rastline, zgradbe in oblaki … tako se potem dobi slika. Zanimivo, da so to tehnologijo razvili že leta 1960 pa je šele sedaj tako »hvaležna« stvar. Z njo je sicer operirala že NASA, ko je leta 1994 raziskovala orbitne sisteme vremenskih vzorcev.

Nedavno pa je tudi New York to tehnologijo uporabilo za izdelavo 3D-zemljevida območja Manhattan, namenjenega posodobitvi načrtov proti poplavam. Izgubljeno mesto piramid in templjev naj bi se skrivalo na lokacijah Tikal, Holmul in Witzno. Vse to pa naj pa bi bilo le vrh ledene gore. V teh zakopanih kanalih bi naj kolumbijska civilizacija živela pred več kot 1.200 leti in živelo naj bi od 10 do 15 milijonov ljudi na 2.100 kvadratnih kilometrih.

Seveda so o tej civilizaciji že naredili dokumentarni film, ki ga bo predvajal National Geographic, naslov je "Lost Treasures of the Maya Snake Kings." Kakšna so bila to mesta, si bomo lahko ogledali kmalu na National Geographicu.

Foto: National Geographic