Ob prisotnosti predstavnikov partnerskih organizacij bo v četrtek, 13. junija, ob 17.00 v Mediateki.GO ''Ugo Casiraghi'' v Gorici potekala predstavitev razvojno naravnanega projekta Zaupati čez mejo: Darko Bratina med sociologijo in filmom, s katerim želi Kinoatelje ovrednotiti lik in intelektualno zapuščino goriškega sociologa, filmskega strokovnjaka in senatorja Darka Bratine (1942–1997). Leta 2017 ob praznovanju 40-letnice delovanja se je Kinoatelje poklonil svojemu ustanovitelju s simpozijem Zaupati čez mejo: Vizija Darka Bratine med družbo in politiko, ki je zatem postal tudi izhodišče za nov večletni projekt. Na zaključni predstavitvi bodo tako predstavljeni digitalni arhiv intelektualne dediščine Darka Bratine, sveže izdana publikacija ter bogat vzgojno-izobraževalni program.

Namen projekta Zaupati čez mejo. Darko Bratina (naslovna fotografija) med sociologijo in filmom je ovrednotiti, širiti in ponuditi priložnosti za razpravo in premislek o vizijah, družbeno angažiranih premisah, miselnih odtenkih, s katerimi je Bratina močno in na več področjih vplival na naš širši čezmejni prostor, ter hkrati njegovo osebnost približati novim generacijam in tako širiti njihova obzorja. S tem projektom se je Kinoatelje osredotočil na dva glavna cilja: prvič, zbrati strokovno, kulturno in politično dediščino goriškega intelektualca in jo predstaviti na svež in sodoben način, da bo dostopna na spletu v več jezikih; drugič, oplemenititi filmsko-vzgojne dejavnosti, usmerjene v mlade generacije, ter jim tako ponuditi priložnost, da se svobodno izrazijo in postanejo v javnosti še bolj slišni in vidni.

Predstavitev bo zaključil pogovor s posebnim gostom, režiserjem in dolgoletnim raziskovalcem meja Simonom Brunelom, delom tandema Atelier Limo iz Berlina, ustvarjalcev dokumentarnega filma Vrnitev meja (2018), ki bo zvečer ob 21.00 predvajan na Letnem kinu v Štandrežu (ploščad doma Andrej Budal). Na velikem platnu si bo moč premierno ogledati tudi kratki animirani film Prvi dan šole, ki je nastal na filmski delavnici z učenci osnovne šole iz Sovodenj ob Soči.

Projekt Zaupati čez mejo. Darko Bratina med sociologijo in filmom je prejel podporo Avtonomne dežele Furlanije - Julijske krajine in pri njem sodelujejo različne ustanove: Narodna in študijska knjižnica, Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI), Študijski center Nediža, Slovenski klub, SKD Tabor, SKD Skala, KD Briški grič, Združenje Palazzo del Cinema – Hiša filma, Društvo Darko Bratina, Associazione Topolò – Topoluove, Društvo Robida, Državni izobraževalni zavod Cankar-Zois-Vega, Državna večstopenjska šola s slovensko-italijanskim dvojezičnim poukom Pavel Petričič, RAI - Sede regionale per il Friuli Venezia Giulia, Istituto di Sociologia Internazionale (ISIG), Cooperativa Bonawentura, Oddelek za jezike in književnosti, komunikacijo, izobraževanje in družbo Univerze v Vidmu ter Oddelek za politologijo in sociologijo Univerze v Trstu.

Več informacij


Nazaj