V soboto, 30. junija ob 20.00 bo v veliki dvorani Hotela Theramana, na 53. filmsekm festivalu v Karlovih varih, svetovno premiero ugledal film Sonje Prosenc Zgodovina Ljubezni. Med 1800 prijavljenimi filmi, ki so se potegovali za uvrstitev v glavni tekmovalni program in tako tudi za Kristalni globus - glavno nagrado tega prestižnega festivala, se je med 12. izbranih uvrstil tudi film Zgodovina ljubezni. Festival v Karlovih varih je največji na Češkem in eden najprestižnejših mednarodnih filmskh festivalov v Centralni in Vzhodni Evropi ter eden najstarejših festivalov kategorije A, ki si jo deli še s festivali v Cannesu, Benetkah, Berlinu, San Sebastianu, Moskvi, Montrealu, Šangahju in Tokiju.

Zgodovina ljubezni je nastal kot prva slovensko-italijansko-norveška koprodukcija, ustvarjala pa ga je mednarodna ekipa. Del filma je bil posnet v Italiji, del v Ljubljani in okolici. Glavna ženska vloga v drugem celovečercu Sonje Prosenc je pripadla Doroteji Nadrah, mladi izoblikovani slovenski igralki, ki je domači javnosti poznana predvsem po vlogi v priznanem in nagrajenem filmu Razredni sovražnik, glavna moška pa enemu izmed največjih zvezd norveške kinematografije Kristofferju Jonerju. Jonerja odlikuje izjemo tenkočutje za karakterne vloge, ki so ga opazili tudi v Hollywoodu in ga angažirali v z večimi oskarji nagrajenem filmu Alejandra G. Iñárrituja Povratnik. V svoji dolgoletni filmski karieri je Kristoffer Joner med drugim nastopal v skandinavski uspešnici in norveškem kandidatu za oskarja Val in v Kralju Hudičevega otoka kjer je igral ob boku Stellanu Skarsgårdu.

Na vprašanje zakaj pristal na vlogo dirigenta Erika za kulturkritikk.no je Kristoffer Joner odgovoril: "Pritegnila me je zgodba o dekletu, ki slabo sliši in ki postane zelo ustvarjalna, ko poskuša razumeti preteklost svoje mame. Všeč so mi drame in Sonjin način dela. Udobno je delati z njo in z majhno ekipo. To mi zelo ustreza."  Poleg Jonerja in Nadrahove bosta v filmu med drugimi nastopila tudi priznana slovenska igralca Matija Vastl in Katarina Stegnar ter eden najobetavnejših mladih igralcev Matej Zemljič.

Zgodovina ljubezni sledi Ivi, ki med žalovanjem za materjo, umrlo v nesreči, odkrije njeno skrivno razmerje z opernim dirigentom Erikom. Njene predstave o družini se začnejo rušiti, kar ji omogoči, da ubeži bolečini in se raje prepusti jezi. Pogrezne se v popolnoma drugačen svet, kot ga je vajena, a ko preboli prvo razočaranje in občutek izdaje, ugotovi, da lahko z Erikom deli svojo izgubo. Direktor fotografije je režiserkin stalni sodelavec Mitja Ličen, pri zvoku so sodelovali italijanski oblikovalec zvoka Riccardo Spagnol, dobitnik številnih nacionalnih nagrad Vesna Julij Zornik in Norvežan Gisle Tveito, sicer oblikovalec zvoka pri filmih Joachima Trierja Glasnejša od bomb, Thelma in drugih. V filmu je med drugim uporabljena glasba slovenskih ustvarjalcev Borisa Benka in Primoža Hladnika (Silence), Kukle, Matter in Persons of Porlock ter Frequencity.

V tujini je filmu Zgodovina ljubezni poleg sredstev Norveškega filmskega instituta, italijanskega regionalnega sklada FVG in RAI Cinema sredstva za realizacijo namenil tudi program Eurimages Sveta Evrope. Že v času razvoja projekta sta režiserka Sonja Prosenc in producent Rok Sečen zanj prejela nekaj mednarodnih nagrad. 

Zgodovina ljubezni
Režiserka in scenaristka: Sonja Prosenc
Produkcija: Monoo
Producenta: Rok Sečen, Sonja Prosenc
Direktor fotografije: Mitja Ličen
Montažerka: Frida Eggum Michaelsen
Oblikovanje zvoka: Riccardo Spagnol, Julij Zornik, Gisle Tveito
Oblikovalka maske: Alenka Nahtigal
Kostumograf: Leo Kulaš
Scenograf: Vasja Kokelj 
Koprodukcija: Incitus (Norveška), Nefertiti film (Italija)
Sofinanciranje: Slovenski filmski center, TV Slovenija, Friuli Venezia Giulia Audiovisual Fund, FVG Film Comission, Norwegian Film Institute, Sefyr Media Fund Norway
Projekt je bil razvit s podporo: MEDIA Creative Europe, SFC, REACT Co-Development Funding FGV Italy-Croatia-Slovenia