Spoštovani in spoštovane, v torek, 16. aprila, ob 18. uri si lahko na tradicionalnem večeru Slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu RS na platnu Slovenske kinoteke ogledate sklop kratkih filmov Milana Ljubića.

Kino Ekran #16: Jezdec
Rubrika Kino Ekran v torek, 16. aprila, ob 20. uri na kinotečno platno prinaša enega najlepših filmov preteklega leta. Jezdec (Chloé Zhao, 2017), sodoben odmev zgodovine Divjega zahoda in pristen prikaz življenja v rezervatu, lahkotno prehaja okvire fikcije in dokumentarnosti, mita in resnice ter ustvarja novo dimenzijo, v kateri se nasprotja združujejo v čutno poezijo realnosti.
Projekciji sledi razprava. V sodelovanju z revijo Ekran.

Boris Cavazza 80!
V sredo, 17. aprila, ob 20. uri vas vabimo v Slovensko kinoteko na praznovanje rojstnega dne znamenitega igralca in prvaka slovenske filmske igre, Borisa Cavazze. Svečano obletnico bomo obeležili s projekcijo filma Kormoran (Anton Tomašič, 1986), za katerega je Boris Cavazza napisal scenarij, v filmu pa odigral tudi glavno vlogo. Zgodba o mornarju Maksu, ki se znajde v občutljivem življenjskem obdobju in poskuša na kopnem ustvariti temelje za novo življenje, je pretresljiva drama o razdiralni moči alkohola in lastnih pričakovanj.

D-day: dan za dokumentarec: Zgodba gospoda P. F.
Skrivnostni, šarmantni gospod P. F., protagonist celovečernega dokumentarnega filma Zgodba gospoda P. F. (Karpo Godina, 2002), je športnik, izumitelj, lastnik prek 400 patentov in svetovljan, ki mu življenje v mondenih evropskih središčih ni bilo tuje. Njegova zvedavost in svetovljanski duh sta ga kmalu zvabila v Švico, kjer se je znašel med evropsko bogataško smetano. Film bo na sporedu v četrtek, 18. aprila, ob 19. uri. V sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom.

Kultivator: Nepovratno & Brezglavi jezdec
V sklopu rubrike Kutivator bo v četrtek, 18. aprila, ob 21. uri na sporedu Nepovratno (Gaspar Noé, 2002), v katerem blestijo Vincent Cassel, Albert Dupontel in Monica Bellucci. V petek, 20. aprila, ob 20. uri pa se nam bodo na projekciji filma Brezglavi jezdec (Tim Burton, 1999) pridružili člani podkasta O.B.O.D. Podkast O.B.O.D. je podkast o žanru v filmski, televizijski in/ali knjižni obliki. Njegovi agentje so vizualni umetnik, filmski kritik Igor Harb in profesionalni bralec Aljoša Haralamov. Na podkastu v živo bodo film postavili v kontekst opusa režiserja Tima Burtona in analizirali njegovo samosvojo estetiko, zaradi katere Burton velja za enega največjih filmskih pravljičarjev današnjega časa.

(Sko)mine: film presenečenja po izboru Andraža Jeriča
Pričujoča rubrika se je materializirala iz posebnih skomin, iz želje, da bi spet sedeli v prvi vrsti temne kinodvorane in gledali klasike iz zlatih časov VHS-a ter skupaj preverili, ali niso nemara v kolektivnem spominu ostale zgolj zaradi nekritične nostalgije. Gre za filme kultnega, a pogosto dvomljivega slovesa, in da bodo (sko)mine, pričakovanje in posledično presenečenje še večji, smo se odločili, da vam naslova predvajanega filma ne razkrijemo do trenutka, ko se v dvorani ugasnejo luči in filmski trak steče skozi projektor. Za ceno ene vstopnice film gledata dva.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate na www.kinoteka.si

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!


Nazaj