Med 23. julijem in 6. avgustom 2020 Poletna Animateka znova prinaša brezplačne delavnice in filmske projekcije pod milim nebom v centru Ljubljane. Letošnji program smo zasnovali v sodelovanju z našimi partnerji. Danes zvečer bo na na ogled program lanskih prejemnikov študentskih in prvih stanovskih nagrad Društva slovenskega animiranega filma. Spodaj najdete podroben opis današnjega programa, v priponki pa tudi program celotne Poletne Animateke 2020.

Četrtek, 23.7.
21:30 - Odprti oder na Letnem kinu Slovenske kinoteke
Nagrajeni kratki animirani filmi DSAF 2019 (14+), 65'  
Prejemniki študentskih in prvih stanovskih nagrad Društva slovenskega animiranega filma. Na ogled bo tako sodobna slovenska profesionalna produkcija, kot prvi filmi študentov, ter edinstveni kratki animirani film Poskušaj migati dvakrat, prejemnikov Nagrade Saše Dobrila na področju animirarnega filma Milana Eriča in Zvonka Čoha.

Narezano življenje/ Sliced life, Peter Bizjak (AGRFT UL), Slovenija, 2019, 0'33''
Animirani film je avtobiografija skozi rezanje. Kdaj nas življenje nareže, kdaj mi režemo življenje, kaj je treba v življenju odrezati?

Perje z vonjem morja, Žoel Kastelic (ALUO UL), Slovenija, 2019, 3'28''
Zgodba ptice kormorana, ki simbolizira razcepljenost med dvema svetovoma. Tako kot smo ljudje lahko razdvojeni med dva svetova, je tudi kormoran, ki je ptica in živi življenje ribe. To ni nemogoče, ampak še vedno mora iti na površje po zrak in posušiti krila.

Soma, Sandra Jovanovska (AU UNG, Famul Stuart, Kino Atelje, Mnogougao), Slovenija, 2019, 9'05''
Mislili smo, da smo narejeni iz prahu, v resnici pa smo samo duh.

Koyaa – Izmuzljivi papir/ Koyaa – Elusive paper, Kolja Saksida (ZVVIKS, RTV Slovenija), Slovenija, 2019, 3'
Koyaa si zaželi slikanja, a prazen list papirja se na lepem začne prepogibati; zloži se v papirnato letalo ter vzleti. Koyaa se požene za njim. Toda papir prehaja v različne oblike in je skrajno izmuzljiv!

Liliana, Milanka Fabjančič (ZVVIKS), Slovenija, 2019, 7'
Mlada Lilijana je simbol vztrajnosti, truda in dela, ki jih krepi notranja želja po izpolnitvi zastavljenega cilja. Poetična pripoved, kjer ni mogoče definirati niti časa niti kraja, nas v marsičem spominja na nostalgično preteklost.

Celica, Dušan Kastelic (Bugbrain, RTV Slovenija), Slovenija, 2018, 12'
Življenje v celici je dolgočasno in turobno – dokler nekega dne sredi prostora ne vzklije nov deček! Otrok je povsem drugačen od drugih naseljencev celice, v nasprotju z bitji s ploskimi glavami je namreč srečen, živahen in radoveden. Ko odrašča, gre ploskoglavim sosedom čedalje bolj na živce. In potem jim nekoč dobesedno zraste čez glavo.

Poskušaj migati dvakrat/ Try to wink twice, Zvonko Čoh in Milan Erič, Slovenija (Jugoslavija), 1986, 30'

Dodatne informacije najdete v priponki.


Prenesi

Nazaj