Napovednik za tretjo sezono razkriva, kako se svetovno poznana novinarka Mariana van Zeller infiltrira v svet organov na črnem trgu, v svet LSD-ja, doma izdelanega orožja, spletnih piratov, ekstazija, tolp, teroristične nafte, prevar s kriptovalutami, pretepaških klubov in dojenčkov s črnega trga. Prva epizoda z emmyjem nagrajene dokumentarne serije bo na sporedu National Geographica 19. februarja ob 22h. 

V sredini februarja se bo v težko pričakovani tretji sezoni dokumentarne serije ČRNI TRG Z MARIANO VAN ZELLER na National Geographicu večkrat nagrajena raziskovalna novinarka in korespondentka Mariana van Zeller potopila globoko v ilegalno sivo ekonomijo. Mariana je prejemnica prestižne nagrade George Foster Peabody in nagrade duPont ter si je za življenjsko misijo zadala raziskovanje najnevarnejših črnih trgov v globalni ilegali. V vsaki epizodi se bo infiltrirala v drugo mrežo tihotapcev, da bi raziskala vzroke za trgovanje z organi, LSD, ilegalno orožje, spletne pirate, ekstazi, tolpe, teroristično nafto, prevare s kriptovalutami, pretepaške skupine in dojenčke s črnega trga. Sestala se bo s prekupčevalci in njihovimi žrtvami, da bi bolje razumela po vsem svetu rastočo več trilijonsko sivo ekonomijo.

To sezono bodo Marianino raziskovanje oblikovale politične, ekonomske in socialne svetovne razmere. Potovala bo v Ukrajino, kjer je vojna z Rusijo predrugačila industrijo nadomestnega materinstva; na robu propada industrije se bo infiltrirala v krog prevarantov s kriptovalutami; razkrila bo, kako orožje, narejeno s 3D-tiskalnikom, roma v napačne roke. S posebnimi privilegiji National Geographica bo potovala tisoče kilometrov daleč, od Nigerije do Tajske in Belizeja, na koncu pa bo pristala bližje domu kot kadarkoli prej. Gledalci bodo dobili popoln vpogled v prekupčevalski svet s perspektive tihotapcev, zakona in tistih, ki so ujeti med dvema ognjema.

“Skoraj polovici globalne ekonomije vladata črni in sivi trg. Siva ekonomija vpliva na vsakogar od nas. Še vedno pa o tej temni in skrivnostni plati sveta vemo zelo malo,” pove Mariana. 

EPIZODE:

Ekstazi
Premiera: 19. februar ob 22h
Zaskrbljujoče sporočilo o ekstaziju, ki ga van Zellerjeva prejme od sinove šole, jo spravi v akcijo. Dobavni verigi te “ljubezenske droge” sledi od klubov v Los Angelesu do epicentra na Nizozemskem, kjer je s tolpami prepredena ilegala nedavno umorila poznanega novinarja. Je mogoče, da poraba ekstazija v ZDA Nizozemsko spreminja v državo drog?

Organi s črnega trga
Premiera: 26. februar ob 22h
Po svetu stotine ljudi vsak dan umirajo zaradi pomanjkanja organov. Ta statistika je vzrok za zagon ilegalnega turizma s presadki, trgovine, ki obupane paciente iz razvitih držav povezuje z obupanimi darovalci, ki se soočajo z brutalno realnostjo. Ta svetovna trgovina je vredna okoli 1,5 milijarde dolarjev. Kako točno deluje?

LSD
Premiera: 5. marec ob 22h
LSD se vrača zaradi obnovljene vere v njegovo zdravilno moč. Ilegalna terapija se širi, saj se drogo uporablja za zdravljenje zlorab, depresije in travm vseh vrst. LSD sicer ostaja 100-odstotno ilegalen, zato peščica kemikov, odgovornih za globalno dobavo te droge, varuje zelo zaščiteno skrivnost. Van Zellerjeva se bo potrudila izslediti te kemike in razumeti skrivnosti, ki jih varujejo.

Doma izdelano orožje
Premiera: 12. marec ob 22h
Doma izdelano orožje hitro postaja najbolj priljubljeno orožje kriminalnih organizacij. Izdela se iz kompletov, ki jih lahko kdorkoli kupi na spletu, ne da bi kdo preverjal podatke, pištole pa nimajo serijskih številk, zato niso sledljive. Mariana van Zeller se odloči razkriti, kako se je večinoma neregulirana industrija razvila v ilegalen trg, s katerega orožje roma v zelo nevarne roke. 

Teroristična nafta
Premiera: 19. marec ob 22h
Mariana van Zeller se odpravi na skoraj 5.000 km dolgo pot od Afrike do Bližnjega Vzhoda, da bi raziskala načine, na katere ilegalna nafta poganja teroristične skupine po vsem svetu. Odkriva, kako kradejo to “črno zlato”, ga tihotapijo in predajajo v roke najbolj nevarnim sovražnikom ZDA.

Dojenčki s črnega trga
Premiera: 26. marec ob 22h
Ukrajina je bila epicenter milijardne industrije nadomestnega materinstva, vojna z Rusijo pa je to kontroverzno panogo predrugačila. Skoraj leto po ruski invaziji Ukrajine želijo to vrzel zapolniti druge države. To pa ni nujno dobro. V tej epizodi bo van Zellerjeva ugotavljala, kako želja po družini poganja črni trg z dojenčki.

Spletni pirati
Premiera: 2. april ob 22h
Spletni zločini, kot so prevare s kreditnimi karticami, kraja identitete in izsiljevalska programska oprema, so del najhitreje rastoče sive ekonomije v ZDA, zaradi česar so podatki vredni več kot celo zlato, pištole in droge. V tej epizodi van Zellerjeva raziskuje krajo osebnih in poslovnih podatkov, ki jih nato hekerji in tatovi prodajo in diseminirajo, da bi razkrili globalni sistem.

Tolpe
Premiera: 9. april ob 22h
Nasilnega zločina je v Los Angelesu več kot kdajkoli v zadnjih 30 letih. Da bi razumela realno sliko in rivalstvo, ki sta odgovorna za ta trend, se van Zellerjeva sestane z dvema od ameriških najbolj zloglasnih uličnih tolp – the Bloods in the Crips. Potovanje jo, presenetljivo, od najbolj nevarnih sosesk v Los Angelesu vodi do majhne srednjeameriške države Belize.

Prevare s kriptovalutami
Premiera: 16. april ob 22h
Kriptovalute so postale vseprisotne in po svetu ustvarile milijarderje. A ta vročica hitrih bajnih zaslužkov skupaj s pomanjkanjem vladnega nadzora in regulacije predstavlja odlično priložnost za prevarante. V tej epizodi se van Zellerjeva sestane z nekaj takimi goljufi, ki ji pokažejo, kako v nekaj tednih zaslužijo milijone dolarjev.

Pretepaški klubi
Premiera: 23. april ob 22h
Mariana van Zeller raziskuje rastočo priljubljenost pretepov z golimi rokami. Na potovanju, ki jo od središča prelivanja krvi, Tajske, pelje do pretepov v ZDA, proučuje privlačnost teh nasilnih, krvoločnih srečanj in jih skuša razumeti kot del prizadevanja, da bi se ti prepeti čimbolj razširili

“S ČRNIM TRGOM želimo to spremeniti. V tej sezoni se zdijo zgodbe in teme, s katerimi se bomo ukvarjali, bolj relevantne kot kdajkoli.”

ČRNI TRG Z MARIANO VAN ZELLER je bil nominiran za pet emmyjev za Novice in Dokumentarce, vključno v kategoriji za izjemne dokumentarce o kriminalu in pravici, za izjemen scenarij za Motoristične tolpe, izjemen scenarij za Ljubezenske prevare, za promocijsko oznanilo v letu 2022 in za izjemen dokumentarni film o poslu in ekonomiji v letu 2021. Serija je bila nominirana tudi za nagrado Critics Choice Real TV za najboljšo serijo o kriminalu/pravici za leti 2021 in 2022. Leta 2021 je prejela nagrado Gracie za najboljšega poročevalca/korespondenta – Mariano van Zeller.