Letni kino Minoriti 2018 je 7. julija pred 174 obiskovalci odprl film Kvadrat, lanski dobitnik zlate palme na filmskem festivalu v Cannesu. V sredo na preddogodku je Mileno Zupančič na pogovoru pred filmom Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba pozdravilo 305 ljudi.

Avditorij Lutkovnega gledališča Maribor je preteklo sredo in soboto znova zasijal v snopu filmskega projektorja, saj se je začel Letni kino Minoriti 2018. V sredo so organizatorji na pogovor pred filmom Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba povabili slovensko igralsko legendo Mileno Zupančič, ki je bila navdušena nad čudovitim prizoriščem in odličnim obiskom. »Kako je pa tu lepo. Pa toliko vas je,« je komentirala s širokim nasmehom ob bučnem aplavzu. Brezplačen preddogodek je obiskalo 305 filmskih ljubiteljev.

V soboto (7. julija) je sledil otvoritveni večer z lanskim dobitnikom zlate palme v Cannesu, filmom Kvadrat, švedskega režiserja Rubena Östlunda. Pred pričetkom projekcije so znova lepo poln avditorij s 174 obiskovalci pozdravili vsi štirje partnerji, ki sodelujejo pri projektu. Gostiteljica letnega kina, direktorica Lutkovnega gledališča Maribor, Katarina Klančnik Kocutar je povedala: »Lepo pozdravljeni na drugem letnem kinu Minoriti. Lepo, da ste prišli v takšnem številu. Želimo si, da bi v letošnjem poletju čim večkrat vsaj v takšnem številu skupaj gledali odlične filme in prisluhnili dobremu glasbenemu programu.«

Nadaljeval je Rene Puhar, predsednik društva za razvoj filmske kulture, Maribor, ki je dalo pobudo za projekt in nastanek partnerstva med nevladnim, javnim in zasebnim sektorjem. »Imel sem srečo, da sem videl, ko je Milena Zupančič zavila za vogal Minoritske cerkve in opazil, kakšno navdušenje je pokazal. Mislim, da smo ob navdušenje tako eminentne in izkušene gostje, ki je videla že številna filmska prizorišča, lahko ponosni na letni kino, ki ga imamo v Mariboru. Društvo se trudi za razvoj filmske kulture v mestu in s takšnim programom gotovo opravljamo del svojega poslanstva. Že lani je bil program izjemno kvaliteten, letos pa smo naredili še korak naprej.«

Navdušen je bil tudi Stipe Jerić, direktor podjetaj Maribox, ki pri Letnem kinu Minoriti skrbi predvsem za brezhibno tehnično izvedbo in visoko kakovost ogleda filmov. »Za nas je največja spodbuda, da ste tukaj. Za vas delamo in ko vidimo, da so Minoriti tako obiskani, smo lahko zadovoljni in veseli, saj vemo, da se je trud izplačal. Tudi pri Mariboxu se trudimo ne le s tehničnimi inovacijami, ampak tudi z drugimi novostmi, da bo projekt vsako leto boljši,« je povedal. In dodal, da je vesel, da se je letos partnerstvu pridružil še dodaten nepogrešljiv člen – Kooperativa Peron. »Tako pestro in široko partnerstvo je nekaj izjemnega za mesto in veseli smo, da smo lahko del tega in da smo deležni takšnega odziva obiskovalcev. Letos poleg gostinske ponudbe program letnega kina dopolnjujemo tudi z glasbenimi gosti, zato vabljeni, da z nami ostajate tudi po projekcijah,« je povedala predstavnica kooperative Nina Roškar.

11., 14. in 18. julij: Slovenski filmsko-pogovorni trojček
Na Minorite bomo letos povabili tudi zanimive glasbene in filmske goste, ki nam bodo videno osvetlili skozi pogovore na vrtu pod tribuno. V sredo, 11. julija bomo premierno v Mariboru zavrteli dokumentarni film, ki se delno dogaja tudi na ulicah našega mesta, Šum Balkana. Na projekcijo smo povabili tudi glavnega akterja Tomaža Groma, ki ga je slovenski režiser Boris Petkovič s kamero spremljal na glasbenem »roadtripu« po Balkanu, kjer je Grom iskal pristne ulične glasbenike. Enega je našel tudi v Mariboru, prav tako pa tudi mi, saj bo naš gost tudi Daniel Marinič. Že v soboto, 14. julija, bomo znova v dobri filmski družbi, saj se nam bo na projekciji najboljšega slovenskega celovečernega filma preteklega leta Ivan pridružila glavna igralka, Maruša Majer. Mariborčanka je v filmu zablestela s svojo doslej najbolj dovršeno filmsko vlogo, zanjo pa si je prislužila tudi vesno za najboljšo glavno žensko vlogo in povabilo med talente na filmskem festivalu Berlinale. Z dvema vesnama se je lani s Festivala slovenskega filma v Portorožu vrnil tudi režiser Matjaž Ivanišin, med drugim tisto za najboljši dokumentarni film za Playing Men. Njegov duhovit in globok filmski esej, ki raziskuje igre in moškost in je slavil tudi na filmskem festivalu v Marseillu, bomo v njegovi družbi zavrteli v sredo, 18. julija.

21., 25. in 28. julij: Večeri za filmske sladokusce
Sledil bo trojček filmofilskih večerov, ki ga bo 21. julija odprl najbolj odmeven in mednarodno nagrajevan južnoameriški film leta Fantastična ženska. Med drugim tudi dobitnik letošnjega oskarja za najboljši tujejezični film je zgodba o ženski, ki se mora boriti za pravico, da je lahko tisto, kar je. Kompleksna, močna … fantastična ženska. Kar je še kako na mestu opis tudi za naslednjo osrednjo filmsko protagonistko, ki bo minoritsko platno zavzela v sredo, 25. julija – Grace Jones. Pa tudi za avtorico dokumentarca o njej, režiserko Sophie Fiennes, ki je s slovenskim filozofom Slavojem Žižkom v filmih Perverznežev filmski vodnik in Perverznežev vodnik po ideologiji zacementirala svojo filmsko drznost in inovativnost, tokrat pa nam namesto običajne glasbene biografije ponuja portret, ki je prav tako eleganten, samosvoj in nekonvencionalen kot Grace sama. Iztrebljevalec je eden najbolj kultnih znanstveno-fantastičnih filmov vseh časov, ki še danes buri duhove filmskih ljubiteljev po vsem svetu. Ko je njegov režiser Ridley Scott kot producent prevzel snemanje nadaljevanja Iztrebljevalec 2049 in režisersko taktirko zaupal Denisu Villeneuvu, so filmofili zastrigli z ušesi. Po ogledu so odzivi na vsebino in smiselnost nadaljevanja takšnega kulta ostali deljeni, a enotni v tem, da si večjega vizualnega presežka letos skoraj ni mogoče zamisliti. Na letnem kinu ga bomo zavrteli v soboto, 28. julija, za tem pa nas bo še v glasbeno stratosfero in prihodnost izstrelil eden najbolj inovativnih slovenskih producentov elektronske glasbe Nitz.

Več informacij o programu.