Ob slovenskem kulturnem prazniku Kinoatelje vabi k brezplačnemu ogledu celovečerca Miren dan režiserja Jana Mozetiča (naslovna fotografija). Film v slovenščini in z italijanskimi podnapisi bo med 8. in 12. februarjem dostopen na Kinoateljejevem Vimeo kanalu. V vasici ob meji, ki jo vseskozi biča nevidna roka zgodovine, je bilo celò pokopališče razmejeno med socialistično Jugoslavijo in Italijo. Tekom tihega dne se začnejo križati zapletene zgodbe, kot bi se odvijale v vzporednih svetovih.

Dokumentarno-igrani film Miren dan (2018), celovečerni prvenec goriškega režiserja Jana Mozetiča, je nastal v produkciji Kinoateljeja. Premiero je doživel na 22. Festivalu slovenskega filma v Portorožu, svojo mednarodno festivalsko pot pa je nadaljeval na milanskem filmskem festivalu Filmmaker, kjer je bil uvrščen v tekmovalno sekcijo Persektive, in na pariškem festivalu evropskega filma L'Europe autour de l'Europe, kjer se je prav tako uvrstil v tekmovalni program dolgometražnih dokumentarcev. Decembra 2020 je Mozetič prejel nagrado Iris za najboljšo fotografijo v dokumentarnem filmu, ki jo podeljuje Združenje filmskih snemalcev Slovenije za najboljše stvaritve na področju filmske fotografije.

Mozetič pravi: »Miren je vas, za katero se zdi, da so jo že s samim poimenovanjem obsodili na to, da bo umirjena, vedra, dolgočasna. Nekoč so skupnost sestavljali ljudje, ki so si delili zgodbe in neko ozemlje. Ko pa so se te zgodbe pomnožile, so posamezniki ustvarili osebne univerzume, ki so postali med seboj različni in neskladni. Ali lahko torej zadošča zgolj ozemlje za nastanek skupnosti? Ali obstaja morda še kaj drugega, bolj skrivnostnega, morda celo potlačenega in onstran zgodb, obredov in simbolov, kjer je zmožno uskladiti zasebno s skupnim?«

Film bo med 8. in 12. februarjem dostopen na naslovu www.vimeo.com/kinoatelje