Znan je filmski program 19. Animateke, ki bo med 28. novembrom in 4. decembrom potekala v Kinodvoru, Slovenski kinoteki,  Dvorani Dijaškega doma Tabor in Cukrarni. Več o programu spodaj.

Kot vsako leto, vam Animateka prinaša jagodni izbor avtorske produkcije iz celega sveta. Festival vsako leto obišče preko 200 avtoric in avtorjev, med vsemi pa smo najbolj ponosni na avtorja likovne podobe festivala. Dela Borisa Labbéja so filmska umetnost raznolikosti. Ponavljanje, reprezentacija, kolaži, vzorci, metamorfoze, večno gibanje, pa tudi nenehno citiranje umetnostne zgodovine, literature in filozofije, so postali bistveni izvori njegovega avdiovizualnega jezika. Originalne risbe iz njegovega kratkega filma Padec bodo v času festivala na ogled v galeriji Kinodvora.

Kot vsako leto osrednji program predstavljajo trije tekmovalni programi: Tekmovalni program, program Mladi talenti Evrope in Slonov tekmovalni program. Pregled najboljših animacij iz vsega sveta predstavljata Svetovni jagodni izbor in Kinotripov jagodni izbor, v najboljše animirane umetnine iz regije pa vas popeljeta Panorama in Študentska panorama. Tudi letos nadaljujemo s sekcijo Animirani dokumentarci, pa tudi s sekcijo za najmlajše z ekološko tematiko – Zeleni slon, letošnja novost za najmlajše pa so Slonove TV specialke, kratke animirane dogodivščine, ki jih bomo na festivalu lahko videli na vellko večjem platnu, kot smo vajeni.

Letošnja festivalska rdeča nit je francoski animirani film. V sodelovanju s festivalom v Annecyiju, s šolo La Poudrière, z arhivom CNC in Slovensko kinoteko, si boste lahko ogledali arhivski in polpretekli izbor najboljših francoskih animacij v programih Bonjour Animateka! Klasike iz arhiva I & II, Bonjour Animateka! Novo tisočletje ter dvema programoma Bonjour Animateka! Slon gre v Francijo za najmlajše. V sekciji Najboljši študentski filmi šole La Poudrière predstavljamo izbor študentskih del, enominutne filme in diplomske filme, ki so na omenjeni šoli za animacijo nastali med letoma 2001 in 2021. V iskanju dóma – Michelle in Uri Kranot pa bo predstavil umetnika Michelle In Url Kranot, ki delata skupaj že več kot 20 let in sta zaslovela s številnimi nagrajenimi kratkimi filmi.

Tudi dve polnočni projekciji za odrasle bosta v znamenju Francije: Kratki za odrasle — po francosko in WTF2022 sta nastala v sodelovanju z Mednarodnim festivalom animiranega filma v Annecyju. Subverzivno, nezaslišano, mučno, kontroverzno – prepustite se posebni polnočni izkušnji programov, ki prinašata najbolj odbite kratke filme ta hip! V okviru fokusa na francoski animirani film bo predvajana tudi francoska animirana celovečerna protikulturna klasika iz leta 1973 z zloveščo, hladno nadrealistično animacijo, Divji planet Renéja Lalouxa.

Vsako leto na Animateki poskrbimo tudi za ekskluziven izbor celovečernih avtorskih animiranih filmov. To so Množica severov, težko pričakovani celovečerni prvenec japonskega mojstra animacije Kojija Yamamure, Vojna s samorogi, brutalna animirana pripoved z močnim protivojnim sporočilom Alberta Vásqueza, film Otok Ance Damian - animirana sodobna predelava mita o Robinsonu Crusoeju, celovečerec Alaina Ughetta Psom in Italijanom vstop prepovedan,  pripoved o družinski zgodovini in italijanskih migracijah v prvi polovici dvajsetega stoletja, pa novi film Signe Baumane Moja romanca z zakonom, ki prevprašuje koncept ljubezni kot je bil junakinji predstavljen v otroštvu. Kitajski animator Lei Lei se v filmu Srebrna ptica in mavrična riba ozre na tragično družinsko preteklost, ki jo je zaznamovala kitajska kulturna revolucija. Tu je še Nayola Joséja Miguela Ribeira, ki v prepletu preteklosti in sedanjosti spremlja tri generacije žensk v državljanski vojni v Angoli. 

Za najmlajše smo izbrali čudovit brazilski Perlimps. Alê Abreu, avtor svetovne uspešnice Deček in svet v novem filmu spremlja skrivna agenta, odposlana v Začarani gozd, kjer odkrijeta, da sta na isti misiji: rešiti svoji kraljestvi pred strašnimi velikani, ki so obkrožili njihov gozd.

Več informacij o filmskem programu lahko najdete na naši spletni strani. V kratkem bo objavljen tudi celoten spremljevalni program. Bogat filmski program dopolnjujejo strokovna predavanja in pogovori z avtorji v okviru platforme AnimatekaPRO, ki v dopoldanskih urah potekajo v Dvorani Dijaški dom Tabor. Nadaljujemo tudi s predstavitvijo VR in AR filmov in različnimi razstavami.

Foto: in Video: Animateka