Ljubljana, 7. Februar 2022 – 16. februar 1923 velja za najbolj nenavaden dan v zgodovini arheoloških izkopavanj v Egiptu; tega dne je slavni egiptolog in ugledni arheolog Howard Carter odpečatil in odprl grobnico faraona Tutankamona, ki je živel v 14. stoletju pred našim štetjem. Ob stoletnici tega zgodovinskega dogodka bo kanal Viasat History v četrtek, 16. februarja, ob 22.00, predvajal celovečerno oddajo Poslednja razstava Tutankamona, ki opisuje ta edinstven trenutek in razkriva, kako so 150 predmetov izmed Tutankamonovih zakladov prikazali na največji mednarodni razstavi, ki so jo kdaj koli posvetili »Zlatemu dečku«.

Le nekaj mesecev pred tem, 26. novembra 1922, je Howard Carter v egiptovski Dolini kraljev našel pogrebno komoro v grobnici faraona Tutankamona. Soba polna najrazličnejših predmetov je bila skoraj nedotaknjena in je kasneje postala legendarna, faraon Tutankamon pa je tedaj postal osebnost, ki se je zasidrala v kolektivno domišljijo po vsem svetu: ljudem zdaj predstavlja vse, kar je najbolj mogočnega in skrivnostnega o starem Egiptu, njegove piramide in pa legendo o faraonovem prekletstvu. Osupljiva dokumentarna oddaja sledi tej neverjetni zgodbi in nudi ekskluziven vpogled v nekatere kraje, ki še vedno predstavljajo te izjemne trenutke zgodovine. V Egipčanskem muzeju v Kairu nam tako razkrijejo zaklade povsem od blizu, kamera je od njih namreč oddaljena le nekaj centimetrov. Strokovnjake bomo spremljali med restavratorskimi deli in med selitvijo predmetov ter z njimi potovali v Los Angeles, Pariz in London. 

Zahvaljujoč enemu najobsežnejših zasebnih fotoarhivov na svetu, posvečenih zakladom Tutankamona, ter izvirnemu foto- in filmskemu materialu iz newyorškega Metropolitanskega muzeja in Griffithovega inštituta v Oxfordu bodo gledalci lahko doživeli najbolj ganljive trenutke Carterjevega odkritja, vpliv znamenitega Tutankamonovega prekletstva ter nekaj že znanih dejstev o življenju mladega faraona. Dečka, povzdignjenega v polboga, ki je pri devetnajstih letih prezgodaj umrl in so ga položili v improvizirano grobnico in tako se je lahko podal na pot v večno življenje skupaj s svojimi bogatimi grobnimi zakladi. Po kratkotrajni vladavini je Tutankamon umrl leta 1323 pr. n. št. in bil kmalu pozabljen. Zaradi niza naključij je 3342 let po njegovem pokopu med vsemi faraoni v starem Egiptu njegovo ime postalo edino, ki je prestopilo vse meje in doseglo povsem nepričakovano večno življenje: status zvezdnika.

Oddaja Poslednja razstava Tutankamona bo predvajana v četrtek, 16. februarja ob 22.00 na programu Viasat History. Posvečena je 100. obletnici trenutka, ko je egiptolog in arheolog Howard Carter odpečatil in odprl pogrebno komoro kralja Tutankamona.

Za več informacij o kanalu Viasat History obiščite www.viasathistory.si