Film Jezdeca režiserja Dominika Menceja po uspešni festivalski turneji po Balkanu in v Nemčiji prihaja pred domače občinstvo. Vabljeni na premiero ob prisotnosti filmske ekipe, ki bo v sredo, 5. aprila ob 20.30 v Kinodvoru v Ljubljani in v petek, 7. aprila ob 19. uri v Mariboxu v Mariboru. Nostalgično zgodbo dveh prijateljev iz majhne vasi, ki svoja mopeda predelata v chopperja in se podata na pot, bo nato mogoče videti v kinih Art kino mreže Slovenije in Cineplexx.

Film Jezdeca “ni le najboljši celovečerni prvenec leta 2022, temveč po mojem mnenju tudi najboljši v zadnjega pol desetletja.” –Neil Young, Screen Daily

Jezdeca je nov slovenski film ceste produkcije Staragara, ki je svetovno premiero doživel na 28. Sarajevskem filmskem festivalu avgusta lani. Na Festivalu slovenskega filma je prejel štiri vesne – najboljši film po izboru občinstva, najboljša glavna moška vloga (Petja Labović), najboljša montaža (Andrej Nagode, Matic Drakulić), najboljši zvok (Samo Jurca) – in nagrado IRIDIUM za najboljši celovečerni prvenec, na filmskem festivalu Herceg Novi pa bil nagrajen z nagrado žirije Federacije filmskih kritikov Evrope in Mediterana (Fedeora).

Nostalgična zgodba postavljena v obdobje konca devetdesetih let, govori o dveh prijateljih Tomažu (Timon Šturbej) in Antonu (Petja Labović), ki se iz majhne slovenske vasi podata na pot s svojima v chopperje predelanima mopedoma. V iskanju svobode in ljubezni potujeta skozi sanje preteklosti in vizije prihodnosti. Na poti skozi Slovenijo in Hrvaško, ki sta se ravno odcepili od Jugoslavije, ju spremljata mlada ubežnica s skrivnostno preteklostjo Ana (Anja Novak) in stari motorist Peter (Nikola Kojo). Osebne vrednote so na preizkušnji, svobodna volja pod vprašajem.

"V današnjem svetu, ki je videti bolj zaprt in deljen kot kadarkoli prej, potrebujemo zgodbe, ki preizprašujejo ta status quo. Tako se tudi liki v filmu soočajo z vzorci, v katere so potisnjeni na tak ali drugačen način. Vse prepogosto pozabljamo, da je identiteta, ki jo nosimo kot posamezniki, nekaj, kar se spreminja in oblikuje na podlagi lastnih odločitev, ki jih na poti življenja sprejemamo. Film se tako ukvarja z upanjem, osebnimi prepričanji in idejo o svobodi, v svojem bistvu pa govori o spremembi  – možnosti, ki jo imamo vsi." – Dominik Mencej, režiser

Poleg že omenjenih festivalov je bil film Jezdeca uvrščen v tekmovalne programe festivalov Cottbus film festival (Nemčija), Zagreb film festival (Hrvaška), Sofia film festival (Bolgarija) in Festivala avtorskega filma v Beogradu (Srbija). Ob gostovanjih je prejel že veliko pozitivnih odzivov, med njimi je glasbenik in filmski kritik Neil Young za Screen Daily zapisal, da film “ni le najboljši celovečerni prvenec leta 2022, temveč po mojem mnenju tudi najboljši v zadnjega pol desetletja.” V tem letu nadaljuje pot po evropskih in svetovnih filmskih festivalih, med njimi bo predstavljen na 13. Pekinškem mednarodnem filmskem festivalu (Kitajska).

Film je nastal v produkciji Staragara in v koprodukciji z Nuframe (Slovenija) ter mednarodni koprodukciji s produkcijskimi hišami Antitalent (Hrvaška), Sense production (Srbija), Novi Film (BiH) in Transmedia (Italija), s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, Studia Viba Film, RTV Slovenija, Hrvaškega avdiovizualnega centra, programa Ustvarjalna Evropa MEDIA, organizacije Re-Act, Filmskega centra Srbije, Fundacije za kinematografijo Sarajevo in Avdiovizualnega sklada FVG.

Film Jezdeca bo mogoče videti v kinih Art kino mreže Slovenije (od 6. aprila) in Cineplexx (od 13. aprila).

Termini projekcij AKMS
6.4. - Domžale
9.4. - Ljubljana, Velikonočni zajtrk pri Kinodvoru
12.4. - Izola
13.4. - Ptuj
15.4. - Celje Union
15.4. - Minoriti Maribor
17.4. - Velenje
20.4. - Trbovlje

* Nadaljnji termini bodo objavljeni na Facebook strani Jedeca/Riders in na spletnih straneh posameznih kinematografov.