Ljubljana, 20. marca 2023 – Marca obeležujemo 60. rojstni dan Quentina Tarantina, enega največjih režiserjev našega časa, znanem po svojih edinstvenih zgodbah in odlični izbiri igralcev. Vabimo vas, da si ogledate nekatere izmed njegovih stvaritev, ki so vsem tako všeč.

Tarantino se je prebil v svet kinematografov pri 29 letih s svojim prvencem Reservoir Dogs. Svojih veščin ni izpopolnjeval v režiserski šoli, kot večina uspešnih režiserjev. Tarantino je samouk, ki je nekoč delal v videoteki. Všeč mu je bil kino, vedel je, kakšnih filmov si ljudje želijo, in to izkušnjo je uporabil za ustvarjanje svojih mojstrovin. Tarantino je tudi nadarjen pisatelj. Svoje filme snema izključno po scenarijih, ki jih napiše sam, ob tem pa ne razmišlja le o motivaciji likov, temveč tudi o celotnem svetu okrog njih, vključno z njihovo zgodovino in prihodnjimi dogodki. Če seveda preživijo. Stvaritve njegovega peresa so sijajne, vendar le za njegove oboževalce. Njegov slog namreč ni všeč prav vsem.

Vabimo vas, da preživite vikend s TV1000 in tremi filmi, v katerih je Tarantino imel več vlog in bil tako pisatelj, režiser, kot tudi igralec. Ker pa so brutalnost in spektakularni krvavi prizori ena izmed Tarantinovih značilnosti, njegovi filmi zagotovo niso za tiste s slabim srcem.

Sobota, 25. marca ob 21.00
Rojena morilca
ZDA, akcija, kriminalka, drama, 1994

Kriminalna drama sledi paru, Mickeyju in Mallory Knox, ki potujeta po državi in ubijeta vsakogar, ki jima prečka pot. Kmalu postaneta najbolj znana serijska morilca v Ameriki. Neusmiljenima psihopatoma sledita policijski detektiv in poročevalec, ki zasleduje njune sebične cilje. Navdušeni Tarantino je scenarij za Rojena morilca napisal leta 1990 za režiserja, ki potem filma sploh ni snemal. Kasneje je Quentin poskušal pridobiti pravice do scenarija, vendar brez uspeha. Scenarij je prišel v roke Oliverja Stonea, ki pa ga je precej spremenil.

To je Tarantina prizadelo in prosil je, da ga kot avtorja scenarija odstranijo iz končnih navedb. Končno je sprejel le kratko omembo: Posneto po zgodbi Quentina Tarantina. Vendar pa je v tem kultnem filmu še vedno čutiti Tarantinovo pero. Brutalni umori, slapovi krvi in romantizem kriminalnega življenja – vse, kar je značilno za Tarantinove zgodbe.

Sobota, 25. marca ob 23.25
Grindhouse: Smrtno varen
ZDA, akcija, triler, 2007

Leta 2007 sta dva vplivna filmska ustvarjalca, dobra prijatelja, ki podobno razmišljata – Quentin Tarantino in Robert Rodriguez – ustvarila svoj novi skupni projekt 'Grindhouse'. Izraz Grindhouse je označeval poceni kinematografe, ki so prikazovali nizkoproračunske filme. Presenetljivo ta projekt denarno ni imel uspeha. Zato sta se Tarantino in Rodriguez odločila, da bosta projekt razdelila in posnela ločene razširjene različice.

Film Quentina Tarantina, Smrtno varen, pripoveduje zgodbo o skrivnostnem moškem po imenu Stuntman Mike, katerega starodobni avtomobil je opremljen za preživetje katerekoli izmed najbolj groznih nesreč. Zahvaljujoč dobro premišljenim načrtom se nori voznik vedno izmakne, kar ne moremo reči o nesrečnih dekletih – in sopotnikih – ter vseh tistih, ki mu pridejo na pot. Ali ga bo sreča vedno spremljala?

Sobota, 26. marca ob 01.50
Grindhouse: Planet terorja
ZDA, akcija, komedija, grozljivka, 2007

Tarantino je režiral triler o cestnem manijaku, Robert Rodriguez pa se je odločil, da se usmeri na temo apokalipse zombijev. Nenamerno puščanje plina vodi do okužbe prebivalcev majhnega mesta v Teksasu, ki se nato spremenijo v krvoločne zombije. Skupina zelo različnih preživelih poskuša pobegniti iz okuženega mesta.

Filma Smrtno varen in Planet terorja nimata skoraj nič skupnega, le da so si nekateri prizori podobni in da se nekateri igralci pojavljajo v obeh filmih. V vseh ostalih pogledih pa gre za popolnoma različna filma. Quentin ima v filmu tradicionalno stransko vlogo – negativna oseba z maničnimi idejami, ki se pojavi le za nekaj minut, a vedno izstopa in si jo vedno tudi zapomnimo.

Te in druge filme si marca oglejte na TV1000! ( https://www.tv1000.si/ )