Kinoatelje prireja v goriški Hiši filma cikel slovenskega filma. V kinu Kinemax bodo tri zaporedne četrtke ob 20.30 na ogled postavili svežo slovensko produkcijo kratkih filmov, dokumentarni film Tržaški prikazni ter restavrirano in digitalizirano slovensko klasiko Ne čakaj na maj. Filmi bodo opremljeni z italijanskimi podnapisi in bodo predvajani ob gostovanju filmskih ekip, ki bodo uvedle filme, publika pa bo lahko stopila v direkten dialog z avtorji.

Večeri nastajajo v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, Hišo filma in drugimi partnerji kot Nacionalno in študijsko knjižnico, ki si prispevajo k posameznim večerom. Pobuda je nadaljevanje serije dogodkov, ki so jih organizatorji zagnali že aprila letos, ko so širši čezmejni goriški publiki na velikem platnu predstavili digitalno restavrirane različice slovenskih klasikov. Tokrat prihajajo na vrsto poleg slovenske klasike tudi sodobne produkcije in kratka filmska forma.  

V četrtek, 17. novembra, bo prvi na sporedu dokumentarec Tržaške prikazni, o besedah in vetru v življenju Dušana Jelinčiča (2022) v režiji Dušana Moravca. Gre za retrospektivo literarnih del Dušana Jelinčiča, pisatelja, novinarja, alpinista in zavednega tržaškega Slovenca. Film je svojevrsten sprehod po čisto posebnem Trstu in ponuja nabor potencialnih odgovorov, zakaj naj bi Dušan upravičeno veljal za najuspešnejšega, najverjetneje tudi največkrat nagrajenega slovenskega pisatelja med alpinisti oziroma alpinista med pisatelji. Pri snemanju filma je sodeloval tudi Kinoatelje. V goste prihajajo protagonist, pisatelj Dušan Jelinčič, scenarist Robi Šabec, režiser Dušan Moravec ter producent in direktor fotografije Matjaž Mrak.

Naslednji četrtek, 24. novembra, sledi sveže digitalizirana in digitalno restavrirana kopija slovenske klasike Ne čakaj na maj (1957) Františka Čapa. Celovečerni igrani film je nadaljevanje filma Vesna. Protagonisti so v tej romantični komediji že študenti, ki se med zimskimi počitnicami skupaj odpravijo v gorski hotel. Film odlikujejo odlična igra, duhoviti zapleti in topel humor. Vedri posnetki, polni prikritih hrepenenj, so bili za slovensko kinematografijo, ki je v tistem času izpostavljala vojne teme, prava osvežitev. Čapovi filmi so pomembne mojstrovine takratnega časa, ki nas nagovarjajo še danes. Film bo prvič prikazan z italijanskimi podnapisi, večer pa bo še dodatno obogaten z gostovanjem Nerine Kocjančič, vodje promocije in distribucije pri Slovenskem filmskem centru.

Cikel slovenskega filma bodo organizatorji sklenili v četrtek, 1. decembra, z večerom sveže slovenske produkcije kratkih filmov, vedno ob prisotnosti avtorske ekipe.