Znan je spremljevalni program 19. Animateke! Tudi letos eno od osrednjih spremljevalnih dogajanj na Animateki predstavlja AnimatekaPRO, ki bo potekala med 29. november in 3. decembrom v Dvorani Dijaški dom Tabor na Kotnikovi ulici 4.

AnimatekaPRO je festivalska platforma, na kateri se skozi serijo predavanj, okroglih miz, tematskih predstavitev in pogovorov z avtorji seznanjamo z aktualnimi trendi in temami na področju animiranega filma. Letos s ponosom predstavljamo tudi prvo edicijo delavnice scenaristike in predstavitev projektov v nastajanju za mlade avtorje in avtorice Rise & Shine!

Med drugim bodo na AnimatekiPRO predavali Boris Labbé, večkrat nagrajeni francoski animator in avtor letošnje festivalske podobe, Uri Kranot, animator, ki na Animateki predstavlja poseben program animacij »V iskanju doma Michelle in Uri Kranot« ter Razstavo XR, pa Jean-François Le Corre, ki je tudi eden od producentov celovečerca Psom in Italijanom vstop prepovedan in drugi. V sklopu iniciative Keep Festive pa bo potekala tudi posebna diskusija o ustvarjanju varnih prostorov na festivalih. Urnik AnimatekePRO najdete tule.

V okviru AnimatekePRO bo potekala tudi nova delavnica predstavitev animiranih projektov v nastajanju, namenjeno mladim filmskim ustvarjalcem! V sodelovanju s CEE Animation in Svetovnim festivalom animiranega filma Animafest Zagreb smo pripravili Rise & Shine, dvodelni dogodek za projekte v razvoju.

In še k razstavam. V Kinodvor.Galeriji bo med 28.11. in 31.1. na ogled razstava Boris Labbé: Padec, risbe.  Boris Labbé je leta 2018 režiral kratki film Padec, ki je njegovemu grafičnemu in filmskemu raziskovanju z dramatičnim registrom in mučnim vzdušjem dal bolj monumentalno razsežnost. Razstava postavlja na ogled izbor risb, ustvarjenih za animirane sekvence filma, sličico za sličico, risbo za risbo. Več o razstavi.

V Cukrarni bo med 24.11. in 11.12. potekala razstava XR @ANIMATEKA. Zdaj že tradicionalno prisotni element Animateke, v katerem raziskujemo animacije v drugih razsežnostih, se vrača s peto edicijo skrbno izbranih projektov navidezne resničnosti. Poleg najnovejših del avtorjev, ki raziskujejo nova področja, bo na ogled retrospektiva navidezne resničnosti dvojca Uri in Michelle Kranot. Več o razstavi.

V Galeriji DLUL na naslovu Breg 22 pa bo med 2. 12. in 11. 12. na ogled razstava Lea Vučko: Nastajanje Legende o Zlatorogu. Lea Vučko, rojena v deželi Zlatoroga, Bohinju, je režiserka in animatorka kratkega animiranega filma Legenda o Zlatorogu.  Razstava prikazuje mnoge detajle in delo, ki je potrebno za nastanek filma, a ostane v ozadju, očem skrito. 

Poleg naštetega bo v okviru Animateke potekala tudi Delavnica AFN EDu: Montaža animiranega filma in mednarodna delavnica filmske kritike GoCritic! V Menzi pri koritu na Metelkovi bo 29.11. ob 22.00 potekal koncert LELEE x Miloš Tomić (VJ) + DJ Vampirella, 30.11. ob 22.30 pa bo v Knodvorovi Kavarni potekal t.i. French Quiss, večer na temo Francije v čast letošnjemu festivalskemu fokusu.