The twist je bil sprva skoraj neprepoznavna skladba, ki so jo izvajali The midnighters, vendar se je vse to spremenilo leto kasneje, ko se je za njeno priredbo odločil Chubby Checker ter jo popeljal na sam vrh glasbenih lestvic. Postala je prava plesna senzacija šestdesetih, kateri je sledil val posnemovalcev: Let's Twist Again, Slow Twistin' in Twist and Shout.

Kljub temu, da je Checkerjeva verzija sprva zasenčila Ballardovo, je pesem delovala kot odskočna deska za naslednje hite The midnigtersov. Že v naslednjih dveh letih so njihove skladbe trikrat kraljevale na vrhu glasbenih lestvic med katerimi je bila tudi prvotna izvedba The twist.

Ballard je pričel svojo pevsko kariero že kot otrok v cerkvenem pevskem zboru, ter nadaljeval s skupino Royals, ki se je kasneje preimenovala v The midnigters. Ob koncu šestdesetih se je Ballard odločil zapustiti skupino ter se pridružil Jamesu Brownu. Kljub uspešnemu večletnemu sodelovanju pa se Ballard ni mogel znebiti občutka 'domotožja' katero ga je v osemdesetih privedlo do vrnitve h koreninam - h Midnightersom.