LJUBLJANA – V SNG Opera in balet Ljubljana so v četrtek, 15. septembra 2022, razgrnili repertoar sezone 2022/2023. Na spored so uvrstili šest uprizoritev, od tega štiri operne in dve baletni, poleg premier pa si bodo obiskovalci ljubljanske operne hiše lahko ogledali tudi nekaj predstav iz železnega repertoarja minulih sezon. O načrtih za novo sezono je spregovoril direktor SNG Opere in baleta Ljubljana Staš Ravter (naslovna fotografija), programe sta podrobneje predstavila umetniški direktor opere Marko Hribernik in umetniški direktor baleta Renato Zanella, abonma in njegove posebnosti pa vodja trženja v operi Janez Rozman. Dogodka se je udeležila tudi mag. Anita Stojčevska, glavna izvršna direktorica SKB Banke, ki je tudi letos sponzor sezone.

Kot je v uvodnem pozdravu povedal direktor Staš Ravter, so v Operi izjemno veseli, da so uspešno prebrodili zahtevni prejšnji dve sezoni, »ko smo morali prestavljati, odpovedovati, nadomeščati premiere in druge predstave, ampak z veseljem ugotavljam, da nam je program vendarle uspelo realizirati. Upam, da je pred nami znova normalna sezona.« Ravter je še povedal, da so bili aktivni tudi poleti, saj je baletni ansambel gostoval v Španiji, v Granadi in Murcii, v Italiji pa so kot najboljši tuji balet v lanski sezoni prejeli nagrado za umetniško odličnost zlati hrestač. »Poleg tega smo izpeljali dva velika gradbena projekta, za podporo se posebej zahvaljujem Ministrstvu za kulturo. Prenovili smo prezračevalni sistem stare dvorane in orkestrske jame ter razširili orkestrsko jamo. To bo zagotovilo boljše pogoje dela, hkrati pa bomo lahko uprizarjali velika operna in orkestralna dela, ki zahtevajo večje število glasbenikov.«

Umetniški direktor Opere Marko Hribernik je povedal, da sezono začenjajo z opero za sladokusce, Ariadno na Naksosu Richarda Straussa, »ki je bila pri nas prvič in zadnjič izvedena pred štiriindvajsetimi leti. K sodelovanju smo pritegnili dva imenitna pevca, nemško sopranistko Maido Hundeling in mehiškega tenorista Luisa Chappo. Drugo premiero, Rossinijevo Italijanko v Alžiru, pripravljamo v koprodukciji z gledališčem Teatro Goldoni iz Livorna v Italiji, temu pa bosta sledili še veliki operni klasiki, Verdijev Trubadur in za konec sezone ena najlepših oper, Evgenij Onjegin Petra Iljiča Čajkovskega. Tu smo k sodelovanju povabili velikega poznavalca Čajkovskega, kazahstanskega dirigenta Alana Buribajeva«. Hribernik je še povedal, da z uspehom nadaljujejo tudi uprizoritve predstav iz prejšnjih sezon, med katerimi je izpostavil Donizettijev Ljubezenski napoj, ki je v programu mladinskih predstav že skoraj razprodan. »V predprazničnem času bomo znova uprizorili Offenbachovega Orfeja v peklu, temu bodo sledila tri klasična dela, Verdijev Nabucco, Bizetova Carmen in prihodnje leto še Verdijeva Traviata, ki bo praznovala dvajset let prve uprizoritve v naši operni hiši.«

Umetniški direktor Baleta Renato Zanella je povedal, da letos pripravljajo dve premieri. Prva je posvečena ljubezni do sočloveka in narave in nosi naslov Ljubezen, nastaja pa pod koreografskim vodstvom Renata Zanelle, ki je v predstavo vključil Ozarjeno noč Arnolda Schönberga in Pesem o zemlji Bruna Walterja. »Sledil bo romantični balet Giselle Adolpha Adama, ki ga bomo pripravili v koprodukciji s Cankarjevim domom, k sodelovanju pa smo znova povabili koreografa Joséja Carlosa Martíneza.« Zanella je napovedal še ponovitve Hrestača, ki ga v ljubljanski Operi uprizarjajo že dvajset let, baletni ansambel pa nadaljuje tudi z mednarodnimi gostovanji, v Benetkah se bo novembra predstavil z gala baletnim večerom, marca pa s predstavo Romeo in Julija v Gledališču Verdi v Trstu.

Vodja trženja v operi Janez Rozman je predstavil letošnjo abonmajsko ponudbo, v kateri poleg osnovnega abonmaja vseh šestih premier ponujajo še abonma Operna klasika in abonma Balet, dijakom in študentom namenjajo Študentski abonma, za družine pa so znova pripravili Družinski abonma. Ob koncu predstavitve sezone 2022/2023 sta glavna izvršna direktorica SKB Banke mag. Anita Stojčevska in direktor Staš Ravter svečano podpisala sponzorsko pogodbo. Stojčevska je ob tem poudarila, da »SKB banka s ponosom podpira kulturno ustvarjanje umetnikov SNG opere in baleta Ljubljana. Kot sponzor sezone, smo že več let zapored del kulturnega dogajanja v naši prestolnici. Na ta način prispevamo k trajnostnemu razvoju naše družbe in skrbimo za ohranitev kulturne dediščine. Že po današnji predstavitvi sezone 2022/2023 lahko začutimo, da nas čaka še ena odlična sezona kulturnih presežkov. Vsem ustvarjalcem želimo uspešne nastope, gledalcem pa obilo užitka in kulturnega navdiha, tudi ob podpori SKB banke«.

Kot že veleva tradicija, je na večer po razgrnitvi sezone 2022/2023 na odru potekal uvodni koncert sezone v izvedbi solistov in ansamblov SNG Opera in balet Ljubljana, ki so ga naslovili Vse barve harmonije. Celotna sezona je namreč posvečena misli na mater Zemljo. Kot je povedal Marko Hribernik, jih je pri snovanju sezone vodilo vse večje zavedanje o tem, »kako človek s svojo neumnostjo posega v naravo in ruši njeno ravnovesje. Ob tem se nam zastavljajo številna vprašanja, kako naprej. Nove premiere bodo povezane v smiselno celoto z rdečo nitjo štirih elementov: ZRAK-ZEMLJA-OGENJ-VODA in dodanega petega, ezoteričnega: ETER«.

V operni izbor večera so uvrstili odlomke iz nemške poznoromantične Straussove mojstrovine Ariadna na Naksosu, iz opere Italijanka v Alžiru skladatelja Gioacchina Rossinija, ter deli velike glasbene drame Giuseppa Verdija Trubadur, sklenilo ga je globoko in čustveno potovanje v svet ruske literarne in glasbene romantike, z Evgenijem Onjeginom. V baletnem izboru je prevladal glavni motiv ljubezni, zato so uprizorili odlomke iz večno lepe klasiko Giselle v koprodukciji s Cankarjevim domom in baletnega večera Ljubezen na glasbo Schönberga in Mahlerja.

Foto: Darja Štravs Tisu