Vsi tuji glasbeniki bodo na Drugi godbi nastopili prvič. Izjema, ki potrjuje pravilo je CESARIA EVORA, ki se bo na festival vrnila po letu 1997 (vmes je v Ljubljani nastopila še leta 2000). Cesaria bo nastopila z razširjeno zasedbo in predstavila svoj zadnji, osmi album Sao Vicente di Longe (ime njenega rojstnega otoka). Koncert bo 24. maja in ni odveč omeniti, da bo glede na njeno vse večjo svetovno slavo, to eden izmed letošnjih koncertnih vrhuncev v Sloveniji, zato tudi tokrat pričakujemo razprodane Križanke.

Drugo veliko ime letošnje Druge godbe je RACHID TAHA. Rachid Taha je po Chebu Mamiju (1995) in Khaledu (2000) tretji v nizu alžirskih glasbenih zvezd, ki jih predstavlja Druga godba in bo hkrati odprl festival, 23. maja v Križankah.

Z njima pa se spisek vrhunskih imen na DG 2002 še zdaleč ne konča. DJIVAN GASPARJAN, KADRI GOPALNATH in EVAN PARKER, LA BOTTINE SOURIANTE in KIMMO POHJONEN so imena, ki niso le pojem v svojih okoljih, ampak že desetletja žanjejo največja priznanja kritike in občinstva. Če jim dodamo še lani zaradi bolezni odpovedan nastop dueta PAPA NOEL in ADAN PEDROSO, pa francoske globalne glasbene aktiviste LO ‘JO, vodilni zahodnoafriški pihalni orkester GANGBE BRASS BAND, 9-članski tuareški kitarsko vokalni bend TINARIWEN, britanski DJ korpus THE SHRINE SYNCHRO SYSTEM in kultni čikaški novojazzovski duo CHICAGO UNDERGROUND DUO, se boste zagotovo strinjali, da je za eno samo Drugo godbo to zares dovolj. A vendarle sta tu še skupini, ki bosta branili domače barve – istrska VRUJA in mariborski SAGAR - ter zaključni koncert skupine LOS DE ABAJO, ki nam bo povedal marsikaj o glasbeni sceni mehiške prestolnice in odgovoril na vprašanje, kaj lahko tudi pri nas priljubljeni latino glasbi ponudi nova generacija glasbenikov.

Takšen program niso omogočili samo sofinancerji in sponzorji, ki jih naštevam spodaj, ampak tudi sodelovanja z drugimi organizatorji – s Cankarjevim domom, ki k letošnji Drugi godbi prispeva koncert Kimma Pohjonena in omogoča uporabo Linhartove dvorane za koncert Djivana Gasparjana ter z mariborskim projektom Skrite note, ki poteka v klubu Satchmo in s katerim bo Druga godba organizirala koncert Chicago Underground Dua. Prav slednje je za Drugo godbo še posebno dragoceno, saj širi svoj program tudi v štajersko prestolnico.

V spremnih prireditvah festivala ohranjamo uspešen recept zadnjih nekaj let z uličnim nastopom (Gangbe Brass Band), glasbeno delavnico (Papa Noel) in filmskim programom (Slovenska kinoteka). Potekajo pa še dogovori o after hours programih v ljubljanskih klubih.

Sofinancerja Druge godbe 2002 sta Ministrstvo za kulturo RS in Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana.

Med pokrovitelji na prvem mestu omenjamo Novo Ljubljansko banko, d. d., Ljubljana. Koncerte Gangbe Brass Banda in Tinariwen je podprla AFAA – Afrique en Creation, koncerta Lo ‘Jo, in The Shrine Synchro System pa sta omogočila Francoski inštitut Charles Nodier in Britanski svet. Med drugimi so sponzorji še Adria Airways, Mladina in ŠOU v Ljubljani, ki bo sofinanciral 1000 študentskih vstopnic.

Vljudno prosim, da v svojih objavah omenjate sofinancerje, kulturne centre in po možnosti pokrovitelje, saj je to bistveno za naše sodelovanje z njimi v prihodnosti.

Večino fotografskega in biografskega gradiva je že na voljo. Za dogovor o tem in za dodaten informacije vam predlagamo, da uporabite naš elektronski naslov info@drugagodba.si oziroma telefon 01- 430 82 60. Na novinarsko konferenco vsa bomo povabili takoj po prvomajskih praznikih. O datumu in kraju vas bomo pravočasno obvestili.

V upanju, da bomo vsi skupaj uživali na koncertih letošnje Druge godbe, vas toplo pozdravljam.

Bogdan Benigar
vodja Druge godbe

PROGRAM Križanke, četrtek, 23. 5. ob 21.00 RACHID TAHA (Alžirija) Križanke, petek, 24. 5. ob 21.00 CESARIA EVORA (Zelenortski otoki) Križanke, petek, 31. 5. ob 21.00 VRUJA (Slovenija) PAPA NOEL & ADAN PEDROSO (DR Kongo, Kuba) LA BOTTINE SOURIANTE (Kanada) Križanke, sobota, 1. 6. ob 20.00 GANGBE BRASS BAND (Benin) TINARIWEN (Mali) LO'JO (Francija) THE SHRINE SYNCHRO SYSTEM (Velika Britanija) Cankarjev dom, nedelja, 2. 6. ob 21.00 KIMMO POHJONEN (Finska) Cankarjev dom, ponedeljek, 3. 6. ob 21.00 DJIVAN GASPARJAN (Armenija) Satchmo, Maribor, torek, 4. 6. ob 21.00 CHICAGO UNDERGROUND DUO (ZDA) Križanke, sreda, 5. 6. ob 21.00 SAGAR (Slovenija) KADRI GOPALNATH & EVAN PARKER (Indija, Velika Britanija) LOS DE ABAJO (Mehika) Spremljevalne prireditve: Stara Ljubljana, petek, 31. 5. ob 20.00 GANGBE BRASS BAND, ulični nastop Vodnikova domačija, sobota, 1. 6. ob 16.00 PAPA NOEL, kitara, glasbena delavnica, Uvod v klasično rumbo iz Konga Prijave za glasbeno delavnico zbiramo po navadni in elektronski pošti do 20. maja. Število udeležencev je omejeno. Kdor se prijavi prej, ima prednost. Od prijavljencev pričakujemo osnovno znanje igranja na akustično kitaro. Slovenska kinoteka, četrtek, 6. 6. ob 20.00 Druga godba v slovenski kinoteki: Osvobojena Trobila (Bewogen Koper/Brass Unbound)


Nazaj