Nova Gorica bo od 29. junija do 10. julija 2016 že 20. leto zapored prizorišče mednarodnega srečanja saksofonistov. Štirinajstdnevni festival, ki pridobiva vse večji ugled med glasbeniki in poznavalci tega glasbila, bo v letu 2016 v znamenju tekmovanja na visokem mednarodnem nivoju, v spremljevalnem festivalskem programu pa bodo koncerti vrhunskih saksofonistov in mojstrski tečaji z uglednimi profesorji. Še posebej slovesno bo na zaključnem koncertu, ki se bo odvijal v Amfiteatru gradu Kromberk, na katerem bo ob slovitem Jamesu Carterju (na fotografiji), izjemnem jazz glasbeniku iz ZDA, in številnimi drugimi vrhunskimi tujimi solisti, nastopil Big Band RTV Slovenija. Celoten koncert bo snemala nacionalna televizija.

Na koncertih, ki so za poslušalce brezplačni, bomo v Novi Gorici in okolici lahko prisluhnili saksofonu v različnih kontekstih klasičnih skladb, jazza in raznovrstnih drugih sodobnih stilov, v katerih se razkrivajo vse njegove izrazne posebnosti. Umetniški vodja srečanja je prof. Matjaž Drevenšek, prodekan Akademije za glasbo v Ljubljani, redni profesor saksofona in glasbenik z bogatim seznamom nastopov doma in v tujini, celotna organizacija pa je v rokah Kulturnega doma Nova Gorica v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica, Slovensko filharmonijo,  RTV Slovenija,  Glasbeno šolo Nova Gorica, Glasbenim društvom Saksofonija in sponzorji ter partnerji s področja izdelovanja in prodaje glasbil.

Organizatorji: Kulturni dom Nova Gorica, Glasbena šola Nova Gorica in GD Saksofonija
Umetniški vodja 20. mednarodnega srečanja saksofonistov v Sloveniji: Matjaž Drevenšek
Vodja projekta: Pavla Jarc, direktorica Kulturnega doma Nova Gorica
Koordinatorka projekta: Polona Abram, stiki z javnostmi
Predstavnik soorganizatorja: Sandi Vrabec, ravnatelj Glasbene šole Nova Gorica

Dogajanje je v programskem smislu razdeljeno na tri sklope:
8. mednarodno tekmovanje saksofonistov: 2.–9. 7. 2016,
festival z bogato koncertno ponudbo: 29. 6.–10. 7. 2016,
mojstrski tečaji: 1. in 6. 7. 2016.

20 let saksofona v mestu
Mednarodno srečanje saksofonistov že dve desetletji pomembno sooblikuje kulturno podobo Nove Gorice in prinaša v mesto utrip festivalskega življenja. Vse se je začelo leta 1996, ko se je glasbenemu pedagogu, pihalcu in dolgoletnemu vodji goriških pihalnih orkestrov, Stojanu Ristovskemu, porodila prodorna ideja, da bi v Novi Gorici pripravili srečanje saksofonistov. Tu bi na delavnicah mladi glasbeniki pridobivali dodatna znanja in nove izkušnje, spoznavali raznovrstno literaturo za to vse bolj popularno glasbilo, posebnosti njegovega zvoka, igrali v komornih skupinah in oblikovali orkester saksofonov. Tako so se rodili prvi Dnevi saksofona v Novi Gorici, ki jih je pripravil Kulturni dom Nova Gorica pod vodstvom takratne direktorice Alenke Saksida v sodelovanju z glasbenima šolama Nova Gorica in Velenje. Umetniško vodenje srečanja je bilo zaupano mednarodno uveljavljenemu saksofonistu in pedagogu Otu Vrhovniku. Leta 2000 so srečanje začeli strokovno usmerjati italijanski saksofonisti in pedagogi iz kvarteta saksofonov Accademia, ki so poletnemu glasbenemu izobraževanju dajali ritem vse do leta 2004, ko je to vlogo prevzel priznani saksofonist in profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo, Matjaž Drevenšek, in jo uspešno opravlja še danes.

Ko smo se ob pripravah na dvajsetletnico tega enkratnega in odmevnega dogodka ozrli nazaj in pobrskali po arhivu, smo z navdušenjem ugotavljali, kako se je srečanje iz leta v leto vedno bolj razvijalo in nadgrajevalo, koliko mladih iz praktično celega sveta se je udeleževalo poletnih šol, tekmovalo v okviru mednarodnih tekmovanj in sodelovalo na festivalih. Mnogi med njimi so postali mednarodno uveljavljeni saksofonisti. Bogat je tudi seznam eminentnih domačih in tujih glasbenikov, mentorjev, ki so v vseh teh letih v Novi Gorici strokovno usmerjali mlade vedoželjne saksofoniste, sodelovali v tekmovalnih žirijah in navduševali občinstvo na številnih koncertih. Skratka, Nova Gorica je z Mednarodnim srečanjem saksofonistov postala prepoznavna v slovenskem in širšem mednarodnem prostoru in se na svetovni zemljevid vpisala kot mesto saksofona. Sedaj je potrebno samo ambiciozno zreti naprej ter vse te izjemne dosežke bogatiti z novimi, svežimi vsebinami.

Pavla Jarc, direktorica
Uvodni nagovor umetniškega vodje
Nova Gorica po treh letih spet gosti mednarodno tekmovanje saksofonistov, kjer se za lepe nagrade sponzorjev, partnerjev in podpornikov že osmič kosajo mladi glasbeniki iz različnih delov sveta. Kandidati letos prihajajo iz šestnajstih držav – Avstralije, Belgije, Finske, Francije, Italije, Japonske, Južne Koreje, Kitajske, Makedonije, Nizozemske, Poljske, Portugalske, Rusije, Slovenije, Srbije in Španije. Mladi umetniki izvajajo skladbe izbranih slovenskih skladateljev, za katere marsikdo med njimi prej verjetno še ni slišal, ter tako širijo védenje o Sloveniji (njeni kulturi in ustvarjalnosti) izven naših meja. Osebnost, muzikalnost, inventivnost in tehnično dovršenost dokazujejo še z izbranim repertoarjem, katerega stili segajo od romantike preko standardnih skladb 20. stoletja vse do glasbe našega časa.

Predsednik žirije je stari znanec naših srečanj, nedvomno prvo ime klasičnega saksofona in profesor na znamenitem Pariškem konservatoriju, Claude Delangle. Prvič smo v žirijo povabili tudi jazzista, to je francoski saksofonist Guillaume Orti, ki bo igro nastopajočih ocenjeval z nekoliko drugačnega glasbenega zornega kota. V Novi Gorici tokrat gostimo enega najpomembnejših ameriških klasičnih saksofonistov in pedagogov Stevena Mauka. Iz Hrvaške prihaja vzhajajoča zvezda, saksofonist, skladatelj in pedagog Gordan Tudor, slovenske barve pa zastopa stalnica mednarodnih srečanj v Novi Gorici, vsestranski Lev Pupis. V finalu se žiriji pridružuje odlični mladi dirigent Simon Krečič, ki bo z osrednjim nacionalnim orkestrom, Orkestrom Slovenske filharmonije, spremljal pet najboljših solistov tega tekmovanja v koncertih iz železnega repertoarja za ta inštrument.

Tekmovanja za mladega nadobudnega umetnika prav gotovo niso življenjsko usodna, lahko pa ga motivirajo pri delu in iskanju osebnega izraza ter ga usmerjajo, neposvečenim in laični publiki pa lahko odkrijejo marsikateri nebrušeni diamant.

Matjaž Drevenšek
Matjaž Drevenšek  je redni profesor za saksofon in prodekan na Akademiji za glasbo v Ljubljani, solist in komorni glasbenik, član Zagrebškega kvarteta saksofonov, Orkestra saksofonov SOS ter drugih zasedb, s katerimi nastopa po Evropi, Južni Ameriki, Aziji, Kanadi in ZDA. Kot solist igra z vodilnimi simfoničnimi in pihalnimi orkestri doma in v tujini (Francija, Hongkong, Hrvaška, ZDA). Sodeluje v žirijah na domačih in mednarodnih tekmovanjih mladih glasbenikov (Avstrija, Francija, Hrvaška, Italija, Latvija, Nemčija, Poljska, Srbija). Krstno je izvedel prek 50 skladb domačih in tujih avtorjev, sodeloval je pri 19 diskografskih izdajah. Predsedoval je Glasbenemu društvu Saksofonija, ki je poleti 2006 gostilo 14. svetovni kongres saksofonistov, in Zvezi glasbene mladine Slovenije. Od leta 2004 je umetniški vodja Mednarodnih srečanj saksofonistov in Mednarodnega tekmovanja saksofonistov v Novi Gorici.

8. mednarodno tekmovanje saksofonistov, 2.–9. julij 2016
Častni pokrovitelj tekmovanja: Matej Arčon, župan Mestne občine Nova Gorica
Na tekmovanje, ki je namenjeno najodličnejšim mladim saksofonistom, starim 30 in manj let, se je prijavilo 35 tekmovalcev iz 16 držav: Avstralije, Belgije, Finske, Francije, Italije, Japonske, Južne Koreje, Kitajske, Makedonije, Nizozemske, Poljske, Portugalske, Rusije, Slovenije, Srbije in Španije. 

Žirija: Claude Delangle (F) – predsednik, Steven Mauk (ZDA), Guillaume Orti (F), Lev Pupis (SI), Gordan Tudor (HR) in Simon Krečič, dirigent (SI) – samo finale.

Festival
Festivalski program sestavlja osem koncertnih večerov, ki se bodo odvili v Novi Gorici, večinoma na Bevkovem trgu,  in v Goriških Brdih. Vrhunec festivalskega programa bo gotovo zaključni koncert v Amfiteatru gradu Kromberk, kjer bomo gostili svetovno znanega ameriškega saksofonista Jamesa Carterja.

29. junij 2016, ob 21.00, Bevkov trg Nova Gorica
Big Band GD NOVA
Damijan Valentinuzzi, dirigent
Nika Kodrič, pevka
Otvoritveni koncert

30. junij 2016, ob 21.00, Hiša Štekar, Snežatno
Boštjan Simon organ trio (Slovenija, Avstrija, Portugalska)
Boštjan Simon, tenor saksofon
Rob Bargad, hammond orgle
Luis Candeias, bobni

1. julij 2016, ob 21.00, Bevkov trg Nova Gorica
Jazz punt Big Band
Matija Mlakar, dirigent

2. julij 2016, ob 21.00, Bevkov trg Nova Gorica
Big Band Grosuplje & Blaž Vrbič
Klemen Kotar, dirigent

6. julij 2016, ob 21.00, Bevkov trg Nova Gorica
Towel of shower
Blaž Trček, bariton saksofon in vodenje skupine
Mitja Šinkovec, vokal
Dominik Krajnčan, trobenta
Tomaž Gajšt, trobenta
Domen Gantar, pozavna
Lenart Krečič, tenor saksofon
Jani Moder, kitara
Blaž Jurjevčič, klaviature
Aleš Avbelj, bas
Vid Žgajner, bobni in producentstvo

8. julij 2016, ob 21.00, Bevkov trg Nova Gorica
Skupina Kombo
Zlatko Kaučič, umetniški vodja
Gostje:
Jani Šepetavec, tenor saksofon
Damjan Valentinuzzi, trobenta
Matija Mlakar, pozavna
Boštjan Simon, alt saksofon

9. julij 2016, ob 18.00, Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica  
Finale 8. mednarodnega tekmovanja saksofonistov
Orkester Slovenske Filharmonije   
Simon Krečič, dirigent

10. julij 2016, ob 21.00, Amfiteater gradu Kromberk
Vse barve saksofona
James Carter Organ Trio
Big Band RTV Slovenija 
Tadej Tomšič, dirigent
Posebni gostje: Claude Delangle (F), Guillaume Orti (F), Steven Mauk (ZDA), Gordan Tudor (HR), Matjaž Drevenšek (SI), Dejan Prešiček (SI) in Lev Pupis (SI)

Celoten koncert bo snemala RTV Slovenija. Obisk koncertov je brezplačen. Organizator festivala si pridržuje pravico do spremembe programa. V primeru slabega vremena bodo koncerti v veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica.

Več informacij