Letos obeležujemo trideset let delovanja Društva za sodobni ples Slovenije, edinega stanovskega društva s področja sodobnega plesa, ki je postavil temelj za kontinuirano prizadevanje stroke, da se področju zagotovi boljše delovne pogoje, tvorjenje skupnosti in celosten razvoj. Člani društva so sodelovali tudi pri nastanku Razvojne strategije za sodobni ples 2024 – 2028 Ministrstva za kulturo, ki med drugim predvideva ustanovitev javnega zavoda in zagotovitev vadbenih prostorov na katere ustvarjalci čakajo že več desetletij.

Ob mednarodnem dnevu plesa ponovno pripravljajo poslanico, ki jo je letos prispevala nagrajenka lanskoletnega Bienala sodobnih plesnih umetnosti v Sloveniji, Irena Z. Tomažin. Dan plesa obeležujejo še s plesnim paviljonom 20 metrov v dolžino, 9 metrov v širino in 4 metre v višino, postavljenim na Kongresnem trgu, 29.4. med 11h -18h. Na celodnevnem dogajanju bodo na ogled krajša plesna dela, intervencije in videi ustvarjalk_cev različnih generacij. Naslov paviljona izhaja iz dimenzij montažnega studia, ki je bil zgrajen iz sredstev javnega zavoda Center sodobnih plesnih umetnosti, ustanovljenim leta 2011 in ukinjenim s sklepom nove vlade leto kasneje, vendar plesalci in koreografi do njega nimajo dostopa. Plesni paviljon opozarja na pomanjkanje vadbene infrastrukture in na zapostavljenost te umetniške dejavnosti pri nas. Paviljon bo med majem in avgustom gostoval še v Celju, Mariboru in Kranju.

Razpoložljivi podatki namreč kažejo, da gre za najslabše financirano uprizoritveno dejavnost, razmerje financiranja sodobnega plesa in baleta je 1:15, razmerje financiranje sodobnega plesa in dramskega gledališča pa 1:30. Transnacionalna primerjava kulturno političnih modelov in namenskih sredstev za področje je pokazala, da za sodobne plesne umetnosti v Sloveniji namenimo v povprečju na prebivalca le 14,5 % sredstev, ki jih za to področje namenijo države, kot so Francija, Belgija, Nemčija ali Avstrija. Slovenija je tudi ena redkih evropskih držav, ki nima javnega zavoda za sodobne plesne umetnosti.

Na društvu izpostavljajo tudi, da je plesalski poklic zahteven in terja precejšnje psihofizične obremenitve, kariera plesalk_cev je krajša in zaradi narave dela obremenjena s poškodbami, izvajalke_ci pa pogosto prejemajo minimalne honorarje. Poklicno problematiko je zato potrebno obravnavati z dodatnim štipendiranjem, z uvedbo primernega sistema upokojevanja in splošno z uvedbo osnovnih delavskih pravic. DSPS se ob tridesetletnici predstavlja še s serijo video intervjujev z naslovom Trideset let, lepote, znoja in žuljev, v katerih z ustanovitelji in dosedanjimi predednicami_ki razmišljajo o dosežkih, razvoju in pomenu sodobnih plesnih umetnosti v družbi.

Društvo je partner novega evropskega projekta Moving Balkans, katerega namen je dvigniti raven sodobnega plesa v regiji in ga konkurenčno pozicionirati v Evropi. Objavljen je razpis za prijavo predstav, ki so nastale v zadnjih dveh letih v državah partnerjev projekta. DSPS je tudi producent Bienala sodobnih plesnih umetnosti v Sloveniji  - Gibanica, ki bo ponovno na sporedu naslednjega maja in podeljuje stanovske nagrade Ksenije Hribar. 

Mednarodni dan plesa : 20 metrov v dolžino, 9 metrov v širino in 4 metre v višino
29.4.2024, 11h – 18h, Kongresni trg: https://sodobniples.si/mednarodni-dan-plesa/
Video intervjuji : 30 let lepote, znoja in žuljev: https://sodobniples.si/dejavnosti/dsps-30-let/
Moving Balkans – Regionalna platforma za sodobni ples; www.movingbalkans.eu
Bienale sodobnih plesnih umetnosti v Sloveniji  - Gibanica: https://gibanica.info/

Foto: Sunčan Stone