Ljubljana, 7. februar 2019 - Deveti koncert mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi bosta glasbeno zaokrožili japonska violinistka Kjoka Macujama in kitaristka Maja Vrbnjak. Zmagovalka številnih velikih japonskih tekmovanj je med drugim tudi prejemnica nagrade Agencije za promocijo kulture mesta Nagoja in nagrado župana Nagoje. Maja Vrbnjak, ki se je začela udeleževati državnih in mednarodnih tekmovanj že v nižji glasbeni šoli in uspešno prejela prve nagrade, je članica kitarskega kvarteta Muliers.

Kjoka Macujama se je rodila leta 1994 na Japonskem, študij violine pa je začela pri šestih letih. Zmagala je na številnih velikih glasbenih tekmovanjih na Japonskem, in med drugim prejela prvo nagrado na 63. in 65. japonskem glasbenem tekmovanju študentov ter regionalnem tekmovanju v kategorijah nižje srednje šole in srednje šole, peto nagrado na 22. japonskem tekmovanju v klasični glasbi, nagrado Avenir na 12. mednarodnem glasbenem tekmovanju v Osaki v starostni kategoriji H, prvo nagrado na 10. mednarodnem glasbenem tekmovanju Svirél (Slovenija) v kategoriji mojstrov. Marca 2018 je na koncertu izvirnih projektov za mlade glasbenike v Nagoji prejela nagrado Agencije za promocijo kulture mesta Nagoja ter nagrado župana Nagoje, ki jo je podelila Japonska akademija komorne glasbe. Kjoka Macujama je študirala pri Mihu Kamiji, Mizukiju Katohu, Takaju Urakavu in Kotu Nagahari. Študirala je na Glasbeni šoli Toho Gakuen pri Šizuku Išiju, od oktobra 2017 pa študira na Visoki šoli Roberta Schumanna v Düsseldorfu pri prof. A. Bjelovu. Kjoko Macujama bo na koncertu spremljala pianistka Milana Černjavska, nemška umetnica ukrajinskih korenin, se je uveljavila kot ena vodilnih pianistk našega časa. Pri sedmih letih je odigrala svoj prvi koncert v Filharmonični dvorani v rojstnem Kijevu. Leta 1994 je prejela največje priznanje v domovini, za zaslužno umetnico Ukrajine. Mlada violinistka se bo na prvem delu koncerta predstavila z deli skladatelja F. Schuberta.

Kitaristka Maja Vrbnjak, rojena leta 1994, se je začela izobraževati na glasbeni šoli v Mariboru leta 2003 pri A. Pirjevec. Šolanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor v razredu V. Vešligaja, nato pa na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je v razredu T. Rajteriča leta 2015 diplomirala z odliko in leta 2018 z odliko končala magistrski študij. En semester podiplomskega študija je opravila na mednarodni izmenjavi Erasmus+ na Dunaju pri A. Sweteju. Že v nižji glasbeni šoli se je začela udeleževati državnih in mednarodnih tekmovanj. Leta 2012 je na Dnevih kitare Krško osvojila prvo mesto in prvo nagrado. V koncertni sezoni 2017/2018 je nastopila v ciklu Mladi virtuozi Festivala Ljubljana. Leta 2018 je osvojila prvo nagrado in zlato plaketo na državnem tekmovanju Temsig. Istega leta je zmagala v svoji kategoriji na mednarodnem tekmovanju Svirél in na mednarodnem festivalu v Sarajevu osvojila tretjo nagrado. Redno obiskuje kitarske festivale v Sloveniji in tujini (Sarajevo International Guitar Festival, Koblenz International Guitar Festival, Forum Gitarre Wien, Guitar Festival Mikulov, Mednarodni festival kitare Postojna) in se dodatno izpopolnjuje pri priznanih profesorjih. Je redna članica kitarskega kvarteta Muliers, s katerim je v letu 2016 osvojila prvo mesto in prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Dnevi kitare Krško, ter članica dua Claro (z Urško Kočar).

Koncert bo na sporedu v četrtek, 14. februarja 2019, ob 19.30 v Viteški dvorani Križank. Mednarodni koncertni cikel bo trajal do 18. aprila 2019. Vsi dogodki so brezplačni, potekali pa bodo v Viteški dvorani Križank. Brezplačne vstopnice si zagotovite pri blagajni Križank in na naši spletni strani.