ANDRAŽ HRIBAR

Prihaja iz Kočevja, čeprav je bil, kot večina iz Kočevja, rojen v Ljubljani. Po končani gimnaziji se je vpisal na FDV in študiral komunikologijo. 8. marca 2001 je diplomiral iz trženja in tržnega komuniciranja. Andraž svojo sposobnost komuniciranja in obvladovanje besed preizkuša kot pisec oglasov za različne oglaševalske agencije. Šestindvajsetletni Andraž je glasbo spoznal že zelo zgodaj. Njegov oče je bil namreč pevec znane skupine Prah. "Doma, na zabavah, na morju pod zvezdami, v kočevskih gozdovih, ob ognju ... Pri nas se je vedno veliko pelo in igralo," pravi Andraž. Najprej je bila ljubezen, potem pa še nižja glasbena šola, nekaj srednje glasbene šole in veliko nastopov. V osnovnošolskem bendu je preigraval Stonse, Cream in soul glasbo. V prvih gimnazijskih letih je spoznal Nirvano (tako in drugače). Grunge ga je spremljal, ali obratno, skozi celo gimnazijo. Ko pa se človek vpiše na faks, se menda njegov profil že izostri, želje dobijo ime, ustvarjalnost zacveti. Ko združiš znanje in ljubezen, spojiš idejo in hrepenenje, uglasbiš svoja čustva, uresničiš svoje želje in uporabiš, kar ti je bilo v življenu podarjenega, ustvarjaš. Ustvarjaš svojo glasbo, ustanoviš svojo skupino, npr. posrečen soul bend Soulata, ki v oddaji Petka na TV Slovenija zabava voditeljico Ivano Šundov, njene goste in vse gledalce.

Ampak pred tem se je moral Andraž še izkazati. Kot debitant je zmagal v eni od oddaj Orion, se uvrstil v finale Slovenske popevke 1998 in zmagal kot najboljši debitant leta s skladbo Ne jokat lubika. Leto pozneje je na istem festivalu že sedel med člani žirije in izbiral naj debitanta.V naslednji sezoni, torej leta 2000, se je spet uvrstil v finale Slovenske popevke s pesmijo Pustila si in mesec kasneje sodeloval še na Novi sceni festivala Melodije morja in sonca. Njegov največji uspeh? Vprašajte njega, menda še pride! Prav gotovo pa je eden od uspehov EMA 2001. Ne samo zaradi velikega števila glasov, ki so ga uvrstili na 2. mesto, ampak zaradi čudovite skladbe in odlične interpretacije. Andraž je s skladbo Življenje je … prepričal strokovnjake in kolege ter osvojil mnoge poslušalce. Ne dovolj za majski izlet na Dansko, pa vendarle nam je podaril eno najboljših pop skladb leta 2001, ki nam bo še dolgo zvenela v ušesih. Andraž je tudi, tako kot njegov oče, ljubitelj šansona. Junija je nastopil na festivalu Šansone na Ljubljanskem gradu. Cigaret' mu je prinesel zmago in nove simpatije kritikov. Kako vsestranski glasbenik je, priča tudi glavna moška vloga v mjuziklu Trnuljčica, ki ga je posnel z avtorjem Patrikom Greblom. S pomočjo produkcijske hiše, managementa in publishinga McM Publishing iz Ankarana je Andraž nedavno posnel skladbe za svoj drugi album ŽIVLJENJE JE. Zanj je sam napisal večino glasbe in besedil, pomagali pa so mu tudi preizkušeni glasbeni mojstri Bor Zuljan, Patrik Greblo, Matjaž Vlašič, Boštjan Grabnar, Sašo Fajon, Drago Mislej - Mef in Dušan Bižal. Seveda brez nepogrešljivih studijskih glasbenikov tudi ne gre: Jani Hace, S. R. - Runjoe, Tadej Tomšič in Polona Furlan. Na letošnji EMI se je s skladbo Moja, moja ponovno dobro odrezal, pesem pa se je hitro prijela tudi pri radijskih poslušalcih, tako da v kratkem prihaja na police posebna izdaja albuma Življenje je, na katerem bo tudi skladba Moja, moja (POZOR! V omejeni nakladi!).

Na živih nastopih Andraža spremljajo fantje, ki so se kalili v znanih slovenskih skupinah: Franci Zakrajšek (Frenk) - bas, Matjaž Kosem (Matuli) - kitara Sašo Gačnik (T'mau) - klaviature, Gašper Peršl (Gapi) - bobni.


Nazaj