Beyoncé je izdala dolgo pričakovani sedmi studijski album RENAISSANCE, ki je tokrat izšel pod njeno založbo Parkwood Entertainment in Columbia Records. Album prihaja šest let po zadnjem »Lemonade«.

ačetnica formata vizualnih albumov in eminentna vizualna umetnica se je tokrat odločila album izdati brez vizualnih elementov ter s tem oboževalcem dati priložnost, da so brezmejni na svojem ekspanzivnem poslušalskem potovanju. To je priložnost, da smo ponovno poslušalci, ne gledalci in da uživamo v vsakem dragulju neokrnjene produkcije. Med tem ko je prvi singel »Break my soul« izšel z minimalističnim videospotom, je izid albuma RENAISSANCE »sans visual« še ena poteza umetnice, ki spreminja kulturo in definira ero prenove.

RENAISSANCE je najbolj pričakovan album leta, ki ga je Beyoncé prek družbenih omrežij s sporočilom “act i      RENAISSANCE      July 29.”  najavila že 15. junija. Nekonvencionalno najavo je nadaljevala z izdajo prvega singla z albuma, »Break my stride«, ki je prispel ob polnoči na poletni solsticij. Singel osvaja z utripajočim ritmom in besedilom, ki poslušalce spodbuja k uživanju in plesu. To svetovno uspešnico so označili za pesem poletja in himno te generacije. Poln vznemirljivih himn, je RENEAISSANCE vrhunec svobode in pobega, ki navdihuje nepredstavljivo slavje in voljo. Glavni namen albuma je predstaviti glasbo, ki gane iz duše in te spodbudi k plesu. Gre za praznovanje klubske dobe, ko so se vsi, ki so se počutili »outsiderji«, med sabo iskali in oblikovali skupnost, željno svobode kreativnega izražanja skozi ritem, kar slavimo še danes. Dobrodošli v klubu Renaissance!

Čarobnost albuma je tudi v Beyoncéjinem vzpenjajočem se vokalu, bogatem, duševnem, včasih ranljivem in nabitem s strastjo. Vse to se razširi z nepozabnimi besedili, ki so drzna, iskrena, nujna in kategorično aktualna. Čeprav so vizualni elementi predvideni za poznejši datum, je album opremljen z robustnim izborom formatov, ki ljubiteljem glasbe in zbirateljem ponujajo veliko izbire. Glasbena trgovina na njeni spletni strani ponuja različne artikle in več konfiguracij albuma RENAISSANCE, vključno z CD-jem, digitalnim albumom, omejeno izdajo vinila, in mnogo več. Prelomni singel "Break My Soul" prihaja kot digitalni singel in je na voljo tudi v a capella in instrumentalni različici. Beyoncé je album snemala med pandemijo, skoraj tri leta, in pravi, da ji je takratna tišina omogočila, da se je dotaknila svojega najbolj ustvarjalnega jaza.

"Ustvarjanje tega albuma mi je dalo prostor za sanje in iskanje pobega v groznem času za svet," pravi Beyoncé. "Omogočil mi je, da sem se počutila svobodno in pustolovsko v času, ko se le malo drugega premika. Moj namen je bil ustvariti varno mesto, mesto brez obsojanja. Mesto brez perfekcionizma in pretiranega razmišljanja. Kraj za kričanje, sprostitev, občutek svobode. Bilo je čudovito raziskovalno potovanje.”

Z ekipo sodelavcev, vključno z The-Dream, Nile Rodgers, NOVA, NO ID, Raphael Saadiq, Mike Dean, Honey Dijon, Chris Penny, Luke Solomon, Skrillex, Beam, Big Freedia, Grace Jones in Tems se je Beyoncé podala na pot ponovnega odkrivanja glasbe, kot opisuje londonski The Times.

RENAISSANCE: oživitev ali ponovno zanimanje za nekaj. Naj se renesansa začne.

Foto: Carlijn Jacobs


Nazaj