Balkan Boys, številčna zasedba, ki k nam prinaša zvoke Balkana v ritmih sveta, band, ki balkansko glasbo na svoj način meša z rumbo, skajem, gypsy-jem, swingom, reggaejem, so včeraj proslavili prvih 10 let obstoja. Za to priložnost so pripravili koncert z mnogimi glasbenimi gosti, s katerimi so v vseh teh letih sodelovali, luč sveta pa je ugledal tudi nov, tretji album 'Welcome to the Gipsyland'!

Za uvod v pester in razgiban večer, ki je potekal v ljubljanski Cvetličarni v sredo, 16. oktobra, so poskrbeli Dej še'n litro, banda zabavljačev, ki je svoj repertoar izvedla kar pred odrom, med obiskovalci koncerta, in publiko dodobra ogrela in jih pripravila na pestro dogajanje, ki je sledilo. Za njimi so, tokrat na oder, stopili Balkan Boys. Osmerica, ki je pravzaprav najčistejši odraz tega, kako daleč lahko Balkan seže, kako kompleksna in hkrati lahka, kako čustvena in obenem zabavna je lahko balkanska glasba. Že z uvodnimi takti je z njimi plesala polna Cvetličarna. Večino repertoarja koncerta, ki ga je bilo za 20 skladb in nekaj dodatnih, so sestavljale skladbe iz novega albuma 'Welcome to the Gipsyland', nekaj starih hitov skupine in nekaj skoraj zimzelenih balkanskih, kot so 'Ederlezi', 'Mesečina', 'Čaje Šukarije'.

Kot prvi med glasbenimi gosti se je Boysom na odru pridružil Rudi Bučar. Najprej so skupaj odpeli italijansko ljudsko 'Bella Ciao', nato pa Rudijevo 'Šaltinko'. Kmalu za njim je na oder prišel Zlatko, s katerim so Balkan Boys izvedli skupno skladbo 'Črni pokeraš' iz albuma 'Radio me gusta'. Na trobenti se je Balkan Boysem za lepo bero skladb pridružil tudi Marko Marković, sin legende Bobana Markovića, z Ladom Bizovičarjem pa so izvedli skladbi 'Gde si dušo' in 'Moja mala nema mane'.

Številčna publika je iz koncerta odhajala pod vtisom dobrega, zabavnega in energičnega večera, ki so ga zanjo pripravili Balkan Boys. Za Boyse pa se zgodba nadaljuje – na dan koncerta je izšel njihov tretji studijski izdelek, album 'Welcome to the Gipsyland'. Album pripoveduje zgodbe o kraju, kjer se glasba in zabava nikoli ne končata, o kraju, kjer je vsak vsakemu prijatelj, kjer je pomembna le povezovalna moč glasbe. Na novem albumu 'Welcome to the Gipsyland' je 9 skladb in 3 bonus skladbe, katerih avtor je večinoma Rok Nemanič, ustanovitelj in gonilna sila banda, med avtorji pa se pojavljajo tudi Rudi Bučar, Robert Nemanič, Jernej Dirnbek, Hana Volfand, Luka Ipavec in Dejan Marković. Pri albumu sta kot gosta sodelovala Marko Marković in Rudi Bučar. Balkan pop fusion, s poudarkom na etno/gipsy glasbi.

Foto: Borut Bučinel


Nazaj