Ljubljana, 13. januar 2022 - Letošnji 5. Zimski festival zaznamujejo predvsem izvrstni pianisti, ki bodo poustvarili mojstrovine klasične glasbe kar na petih koncertih. Njihovi iskrivosti in izrazito svojstvenemu ter svežemu pristopu na klavirju lahko prisluhnete od 30. januarja do 4. februarja. V goste prihajata dinamični italijanski Klavirski duo Schiavo-Marchegiani in madžarski pianist János Balázs, priznana pianistka Maria João Pires bo izvedla Chopinov Drugi klavirski koncert. Občinstvo bo lahko prisluhnilo Nicolasu Bourdonclu (naslovna fotografija), vzhajajoči zvezdi francoskega pianizma, na predzadnjem večeru Zimskega festivala pa bo Nejc Kamplet, eden najuspešnejših pianistov mlajše generacije, nastopil v družbi nadarjene ruske glasbenice Marije Andrejeve.

OD CIKLA MLADI VIRTUOZI DO VELIKIH KONCERTNIH ODROV
Francoski pianist Nicolas Bourdoncle se po nastopu na 26. mednarodnem glasbenem ciklu Mladi virtuozi vrača na oder Viteške dvorane Križank. Njegov program bo 2. februarja na petem koncertu Zimskega festivala še zahtevnejši, vključuje skladbe najbolj priznanih ustvarjalcev klavirske glasbe, L. van Beethovna, F. Liszta in R. Schumanna. Njegova klavirska igra postaja iz leta v leto zrelejša, prevevajo jo strast, muzikaličnost in samozavest. Mladi pianist se je klavir začel učiti z očetom Michelom Bourdonclom, znanim pianistom in pedagogom, in kmalu začel obiskovati Konservatorij v Marseillu, študij pa je nadaljeval v razredu Rogerja Murara in Isabelle Dubuis na Nacionalnem konservatoriju za glasbo v Parizu ter leta 2015 diplomiral z najvišjim odlikovanjem. Leta 2012 je prejel tretjo nagrado na Mednarodnem tekmovanju v vietnamskem Hanoju, leta 2019 pa na mednarodnem klavirskem tekmovanju Premio Jaen. Od svojega prvega solističnega nastopa pri desetih letih v Odesi se je izkazal kot vzhajajoča zvezda francoskega pianizma.

SODELOVANJE Z VSESTRANSKO UMETNICO
Nejc Kamplet, eden najuspešnejših pianistov mlajše generacije, bo 4. februarja zaznamoval sedmi večer letošnjega Zimskega festivala. Prihaja iz glasbene družine in igra klavir od svojega petega leta. Po končanem študiju na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu se izobražuje v Hannovru, v Nemčiji, pri svetovno priznanem profesorju Arieju Vardiju. Svojo klavirsko tehniko ter poetično ekspresivnost je izpopolnjeval pri številnih priznanih profesorjih. Na violini in z vokalom se mu bo pridružila mlada ruska glasbenica Marija Andrejeva, ki je že pri štirih letih začela igrati klavir, violino, plesala je tudi balet, pri osmih pa se je resneje zavzela za glasbo. Trenutno je študentka slovitega Moskovskega državnega konservatorija Čajkovski, kjer študira violino in klavir, med drugim je študirala še kompozicijo, orgle in petje. Vsestranska ruska umetnica je zmagovalka IX. in X. mednarodnega tekmovanja Čajkovski za mlade glasbenike v dveh sekcijah, violini in klavirju, kar velja za izjemne dosežke.

O pomenu glasbe in koncertu je pianist zaupal Festivalu Ljubljana: »Verjamem, da je poslanstvo glasbe enako poslanstvu vseh drugih naravnih fenomenov. V njej najdemo smisel celotne kreacije, in če ji namenimo dovolj pozornosti, bo v nas vzbudila najrazličnejše občutke; vse od občudovanja, hvaležnosti, ljubezni, trpljenja, spoštovanja do transcendence ali celo katarze. Je čudovita premostitev med fizično in duhovno dimenzijo. Zelo se že veselim koncerta z izjemno rusko umetnico Marijo Andrejevo.«

Vstopnice so na voljo na spletni strani ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, na Petrolovih bencinskih servisih in drugih prodajnih mestih Eventim po Sloveniji. Več informacij najdete na spletni strani ljubljanafestival.si in pri blagajni Križank.

Festival Ljubljana si pridržuje pravice do spremembe programa.


Nazaj